Príchod na Spiš ako bodka za turbulentnými mesiacmi

Dvadsaťosemročný pardubický odchovanec Jaroslav Moučka bol počas celej svojej kariéry verný domácim súťažiam. V Česku si zahral v každej zo štyroch líg a ako junior si obliekol aj dres reprezentácie do 19 rokov.

Neštandardná sezóna 2020-21 sa v jeho prípade niesla v znamení turbulencie a na jej konci je prvé zahraničné angažmán. Po tom, čo vystriedal v priebehu pár mesiacov tri kluby v prvej a druhej českej lige, zakotvil napokon v šatni HK Spišská Nová Ves.

„Toto je môj štvrtý klub za posledné štyri mesiace a to asi nie je úplne normálne,“ rozosmial sa Moučka. „Osobne som v kariére nikdy nič také nezažil, ale je to jednoducho tak.“

Ako však český krídelník upozornil, v žiadnom z predošlých prípadov nešlo o vyhadzov. „V prvom prípade som nepredĺžil zmluvu v Přerove, potom som začal v druhej lige (Dvůr Králové), ale tú v Česku prerušili. Na mesiac si ma stiahlo prvoligové Vrchlabí. To je však farma Pardubíc a tie tam potom poslali svojich hráčov a prišiel som o miesto. Naposledy som bol v českej prvej lige a v Šumperku nám ostávalo odohrať päť zápasov. Nemali sme už šancu na play-off a preto som zareagoval na zaujímavú ponuku zo Spišskej Novej Vsi. Tu sú naopak ambície vysoké a to ma lákalo,“ popísal svoju tohtoročnú prestupovú sériu 28-ročný útočník, ktorý odohral za materské Pardubice 75 extraligových zápasov.

Pôsobenie na Spiši je v prípade bohatej kariéry Jaroslava Moučku prvým zahraničným. „Je to pre mňa úplne nová skúsenosť. Postupne sa tu rozhliadam, ale zatiaľ som so všetkým spokojný. Klub, kabína, spoluhráči, ubytovanie, všetko je v poriadku.“

V Slovenskej hokejovej lige debutoval víťazným zápasom v Považskej Bystrici, v ktorom si pripísal aj prvý bod za asistenciu. Nasledovali však prehry s Humenným a v Martine. Spišiaci tak opäť padli na tretiu priečku a na druhú priečku strácajú tri body.

„Stále je to otvorené a potrebujeme napraviť posledné prehry. Cieľom je vybojovať si čo možno najlepšiu pozíciu pred play-off, ale podstatné je to, čo ukážeme v ňom,“ zamyslel sa Moučka.

Z krásneho kraja medzi Slovenským rajom a Vysokými Tatrami toho zatiaľ veľa nevidel.

Buď bola tma, alebo hmla. Všetci však vieme o kráse Tatier. Tuším som tu raz v živote bol, ale bolo to tak dávno, že si už na to veľmi nepamätám,“ rozosmial sa český útočník, ktorý sa už teší aj na typickú miestnu špecialitu – tradičné spišské párky servírované po domácich víťazstvách. „Zatiaľ som nemal tú česť, ale rád ochutnám. Hlavne, nech víťazíme.“