SEZÓNA HK iCLINIC SKALICA: Omladený káder, nepodarený úvod a smolný koniec

Posledný ročník Slovenskej hokejovej ligy sa skončil v polovici apríla dekorovaním Spišskej Novej Vsi za víťaza po finálovej výhre nad Žilinou. Pre ďalšie kluby sa skončila sezóna už o čosi skôr a medzi prvými pre Skalicu. Je teda najvyšší čas ohliadnuť sa za posledným ligovým obdobím z pohľadu Záhorákov.

Pre skalický klub nevyzeral veľmi priaznivo už októbrový začiatok ročníka, ktorý na seba naviazal ďalšie neúspešné duely. Hoci v roku 2021 nastalo herné aj výsledkové vzkriesenie, na vyraďovacie boje to nakoniec tesne nestačilo a posledné sezónne udalosti boli pre Skaličanov skutočne kruté. Čiastočný dôvod na radosť mal aspoň krídelník Daniel Štumpf, ktorý bol najproduktívnejším hráčom tímu.

Pre nitrianskeho odchovanca to bolo už štvrté pôsobenie v skalickom drese. Medzi jednotlivými sezónami na západe republiky okúsil aj chuť extraligy, českého ligového hokeja a na šesť duelov si odskočil na Apeninský polostrov. Na Záhorí sa mu ale očividne zapáčilo. „Pred každou novou sezónou sa rozhodujem, kde budem pôsobiť. Momentálne však mám okrem hokeja už aj iné aktivity. Za Skalicu som hral extraligu, veľmi dobre sa teda poznám s Mirom Lipovským, s ktorým som sa dohodol na mojom pôsobení v tíme. Stále sa mi tu dobre hralo,“ priblížil dôvody svojho rozhodnutia.

V úvode sezóny chceli dať šancu mladším

Väčšiu časť ročníka spojil s rovnakým zamestnávateľom aj v predošlých dvoch rokoch. Na jeseň 2020 si musel zvykať na novú skladbu tímu a mladších spoluhráčov. „V podstate sa rozpadla celá útočná formácia, v ktorej som nastupoval. Parťáci z môjho útoku boli v dobrom veku a predvádzali kvalitné výkony, takže ich oslovili iné kluby. Do uplynulej sezóny sme šli s menej skúseným kádrom, ale určite mal kvalitu na to, aby sme vyhrali viac ako tri z prvých desiatich ligových stretnutí.“ zaspomínal si čoskoro tridsaťročný útočník.

K otázke obmeny kádra sa vyjadril aj riaditeľ klubu Miroslav Lipovský. „Úvod sezóny bol ovplyvnený pandémiou. Vedeli sme, že budeme hrať bez divákov. Z tohto hľadiska sme chceli dať šancu mladším hráčom z juniorského tímu. Sledovali sme, ako sa chytia šance a akú majú perspektívu do budúcna,“ ponúkol pohľad na rozhodovanie o stavbe mužstva bývalý brankár.

Príhovor kapitána Šáteka

Štart do súťaže Skalici nevyšiel podľa predstáv a mierne trápenie sa prenieslo aj do úvodu nového kalendárneho roka. V polovici januára ale prišiel zo strany kapitána Michala Šáteka sympatický príhovor smerom k fanúšikom, ktorý sľuboval zlepšenie herného prejavu. Kto stal za touto iniciatívou? „Predpokladám, že to bol náš marketingový špecialista Erik, ktorý pocítil potrebu prihovoriť sa fanúšikom. Naše výsledky totiž nezodpovedali zázemiu, kvalite a ambíciám, ktoré má skalický hokej. Mišo je kapitánom a odchovancom tohto klubu, pôsobil v ňom dlhé roky. Príhovor bol správnym krokom smerom k našim podporovateľom,“ vyjadrilo sa útočné eso Skalice.

Podobné gestá určené priaznivcom dozaista tešia aj klubových činovníkov. Výnimkou nebol ani Miroslav Lipovský. „Sme klub pôsobiaci v malom meste. Hráči cítili, že výsledky nie sú dobré. Fanúšikovia síce neboli na tribúnach, no sledovali nás. Týmto gestom sme im chceli ukázať, že to berieme vážne a následne sme to dokazovali aj na ľade,“ kvitoval výrok muža s „céčkom“ na hrudi riaditeľ organizácie.

Nepriaznivý žreb v závere SHL

Po spomínanom kapitánskom predslove začali na konto mužstva pribúdať víťazstvá. Cenným skalpom bola najmä domáca februárová výhra nad Spišiakmi. Dôvody zlepšenia našiel aj bývalý mládežnícky reprezentant Štumpf.

V tom období sa konalo v rámci klubu veľa rozhovorov. Povedali sme si, že takto to ďalej nejde, musíme do toho dať všetko a postúpiť do play-off. Rozhodlo sa tiež, že nás posilnia ďalší skúsenejší hráči. Pridala sa aj zmena trénera a mám pocit, že odvtedy sme sa herne a výsledkovo zlepšili,“ zhrnul novoročnú časť z klubového hľadiska.

Ligový ročník však nezastaviteľne pokračoval, až nastal samotný záver základnej časti. Pred jej posledným kolom mali Skaličania náskok jedného bodu na deviatu Považskú Bystricu a postup do vyraďovacích bojov vo vlastných rukách. Na domácej pôde ale tesne podľahli žilinským Vlkom a brány ďalšej fázy pred nimi napokon ostali zatvorené. Asi netreba pochybovať, že po poslednom zápase zavládlo v šatni obrovské sklamanie.

„Bolo to hrozné. Hlavne posledné duely nám vôbec nevyšli. Bohužiaľ, takto sa to zbehlo a ani žreb záverečných stretnutí nám veľmi nepomohol. Predposledné kolo sme hrali v Spišskej Novej Vsi a následne doma so Žilinou, čo vlastne boli neskorší finalisti. Aj keď nám okolnosti nepriali, mali sme to vlastných rukách, no nepodarilo sa,“ ohliadol sa za nezdarom člen druhej útočnej formácie.

Nie všetci mladí boli dostatočne pripravení

V osobných štatistikách však medzi spoluhráčmi kraľoval a so ziskom 36 kanadských bodov sa stal najproduktívnejším hokejistom mužstva. „Myslím si, že bodovo mám na viac. Samozrejme, je náročné získavať veľa bodov v tíme, ktorý je v tabuľke nižšie, sám som sa o tom presvedčil. Z uplynulých rokov som bol zvyknutý na iné bodové zisky, beriem to však ako realitu a za ničím sa nejdem naháňať. Prvenstvo v rámci klubovej produktivity si vážim, no je to moja rola, aby som mu tímu bodovo pomáhal. Skôr mi však záležalo na tom, aby sme sa ako tím dali dokopy a zabojovali o play-off,“ tlmočil svoje pocity.

Celkovo teda po nevydarenom vstupe do sezóny trvali skalické ťažkosti až do polovice januára. Následne prišlo herné znovuzrodenie, ktoré ale smolne nestačilo na prebojovanie sa medzi najlepšiu osmičku tímov. Ročník ukázal, že nie všetci mladí hráči boli dostatočne pripravení a zistili to aj oni sami. Následne sme museli reagovať, no reakcia prišla o dva-tri týždne neskôr, ako mala. Stálo nás to play-off. Prežili sme si aj takúto sezónu, berieme to ako fakt, ale treba sa už pozerať dopredu. Myslím si, že klub je po takejto sezóne motivovaný, pretože nám ostáva už len šplhať sa späť na horné pozície. Cieľom nasledujúceho ročníka bude vrátiť sa na špicu tabuľky,“ s rozumom zhodnotil Lipovský a vyjadril túžbu k návratu na vyššie miesta.

Cieľ je vrátiť sa na vrchné priečky tabuľky

Jedna kapitola sa uzavrela a je potrebné pripraviť sa na nasledujúce sezónne dianie. Štumpf so skúsenosťami z Bieloruska či Fínska sa okrem športového remesla venuje aj inej práci. Začal už rozmýšľať o pôsobisku na ďalšiu sezónu? „Otázka už neznie, kde budem hrať. Skôr mi ide hlavou, že ak ešte budem pokračovať, tak pravdepodobne v Skalici. Som v kontakte v klubovým vedením, no musím zvážiť aj iné okolnosti, ktoré zahŕňajú cestovanie a pracovné povinnosti. Pracujem pre asociáciu, ktorá združuje banky. Robíme pre nich rôzne konferencie, semináre, prípadové štúdie a iný obsah,“ odpovedalo skalické krídlo.

Podnikať kroky do budúcna už pomaly musí aj predstavenstvo klubu. „Začali sme na tom pracovať už skôr a v najbližšom čase chceme mať podpísanú základnú kostru tímu. Dúfam, že to zmluvne spečatíme a káder sa bude postupne dopĺňať. Všetko sa do istej miery odvíja aj od spoločensko-ekonomickej situácie. Jednoznačne sa však chceme vrátiť na vrchné pozície,“ uzavrel riaditeľ klubu Miroslav Lipovský.