Škorvánka bude v Žiline trénovať otec: Chcel som sa mu vyhnúť!

Po poslednom zápase sezóny zavládol v žilinskej kabíne smútok. Vo finále sa na dominantnú prevažnú časť ligového ročníka nadviazať nepodarilo a Vlkom ostala rozrobená práca. Sklamanie už však opadlo a v Žiline sa opäť skladá svorka zložená z dravej mladosti a skúseností, smerujúca za jasným cieľom. Jej súčasťou bude i Stanislav Škorvánek, brankár zodpovedajúci obom spomínaným aspektom

 

„Aktuálne sa nachádzam na pláži v Španielsku,“ mierne nás po zdvihnutí telefónu pred časom zaskočil dvadsaťpäťročný brankár. O to prekvapujúcejší bol jeho následný postoj k rozhovoru. „Je to však úplne v poriadku, nemusíme čakať, kým sa vrátim na Slovensko, poďme na to,“ avizoval s absolútnou pohodou a pokojom v hlase brankár, ktorý dnes už zarezáva v príprave na žilinskom ľade.

Posledných päť sezón, teda nepretržite od svojho prechodu k mužskému hokeju, bol súčasťou extraligových klubov. To sa v nadchádzajúcom ročníku vôbec po prvýkrát zmení. „Ligovo sa síce posúvam nižšie, ale mal by som dostať väčší priestor ako v extralige, kde je to veľmi náročné. Takmer každý tím sa obzerá po cudzincoch, prípadne chce mať skúseného domáceho brankára. Dostať sa cez nich do bránky na vyšší počet zápasov je ťažké. Ambíciou žilinského klubu je postúpiť do extraligy, takže tam vidím perspektívu vrátiť sa už o rok,“ vraví jeden z najnovších prírastkov Vlkov.

 

Oslovila ma vízia nových majiteľov. Popravde šlo o najlepšiu ponuku, akú som dostal.

 

„Oslovila ma vízia nových majiteľov. Popravde šlo o najlepšiu ponuku, akú som dostal. Nemal som nad čím váhať a vzal som to,“ úprimne priznáva minuloročná dvojka Michaloviec. Na Zemplíne sa situácia po sezóne zmenila, do nového ročníka „líšky“ káder výrazne obmieňajú, veď na súpiske ostalo v porovnaní s vlaňajším rokom iba osem hokejistov.

„V Michalovciach som už nemal možnosť zotrvať. Neozývali sa mi a ja sa nechcem tlačiť niekam, kde o mňa nemajú záujem. Nejaký čas som čakal, no k ničomu neprichádzalo, preto som sa poobzeral inde.“

Napriek niekoľkým ponúkam zo Slovenskej hokejovej ligy padla voľba na Žilinu, klub, ktorého je odchovancom. Dres tímu z rodného mesta oblečie Stanislav Škorvánek znovu po šiestich rokoch, prvý raz pri mužoch.

„Celú svoju hokejovú aj osobnú mládež som vyrastal v Žiline. Hrávať som začal už od mladších žiakov, preto mám na rodné mesto iba pekné spomienky. Boli to krásne roky v skvelom kolektíve. Navyše tréneri v mládežníckych kategóriách sa dodnes príliš nemenili, poznám ich. Idem do veľmi známeho prostredia,“ spokojne spomína bývalý brankár Nových Zámkov, Detvy, Košíc a naposledy Michaloviec.

 

Otcovi sa vyhnúť nepodarilo

Stanislav Škorvánek

Do Žiliny smeruje okrem iného i za svojím otcom a menovcom – Stanislavom Škorvánkom starším. Do tabuľky plusov a mínusov to však zaradil na nevyhovujúcejšiu stranu. „Chcel som sa mu vyhnúť, ale život a okolnosti tomu však nahrali tak, že k tomu dôjde,“ so smiechom vraví bývalý slovenský mládežnícky reprezentant.

„Hral som pod ním jednu sezónu, avšak s A-mužstvom sa to nedá porovnávať. Je to síce špeciálne, ale on má na starosti hráčov, my brankári sme samostatná jednotka s vlastným trénerom,“ ozrejmuje syn bývalého obrancu, držiteľa jediného majstrovského titulu Žiliny z roku 2006.

Vlci zbrane neskladajú ani tentoraz, cieľ organizácie je úplne jasný – vrátiť hokej v Žiline na najvyššiu úroveň. Klub predlžuje zmluvy s kostrou tímu uplynulej sezóny. Novými tvárami sú zatiaľ najmä mladí perspektívni hráči.

„Manažment a tréneri robia maximum preto, aby poskladali tím smerujúci k postupu. Podľa toho, ako to bude vyzerať, môže prísť k vystuženiu kádra aj počas sezóny. Ja to však vnímam už teraz veľmi pozitívne,“ hovorí Škorvánek, gólman v ideálnom hokejovom veku, s relatívne veľkými skúsenosťami z najvyššej súťaže.

 

Zápasy SHL sú pre brankára ťažšie než extraligové

Do SHL sa však nepozrie premiérovo. Deväť prvoligových zápasov ochytal vlani za Humenné. „Je to iné – kvalita je nižšia, ale hrajú sa poriadne divoké zápasy. Takticky je to menej usporiadané, na druhej strane sa veľa korčuľuje. Pre brankára sú často tieto zápasy ťažšie než extraligové, nakoľko nevie, čo má od súpera očakávať.“

Zo svojho pohľadu môže oproti predošlým ročníkom najväčšiu zmenu očakávať v porcii stretnutí, na ktoré bude nasadený. Minulú sezóny ich bolo celkovo osemnásť.

„Rozdelil by som to do dvoch kategórií. Základná časť bola taká hore-dole, veľa duelov som neodchytal, s čím som nebol spokojný. Keď už som dostal šancu, moja výkonnosť bola vzhľadom na zápasovú prax všelijaká. S príchodom play-off som sa naštartoval, dali mi šancu a odchytal som niekoľko skvelých zápasov. Škoda, že sme nedokráčali až do finále, kvalita tam bola. Rozhodovali detaily, ktoré sa priklonili na stranu Popradu,“ ohliada sa za poslednou sezónou.

Brankársky tandem vytvorí teraz spoločne so žilinskou jednotkou predchádzajúcej sezóny Marošom Mikolášom. Škorvánek si dobre uvedomuje, že v prípade skvelých výkonov by sa mohol opäť vyšvihnúť vysoko. „Kvôli tomu to aj robím. Mojou víziou je byť spokojný so svojimi výkonmi, postúpiť so Žilinou vyššie a prípadne tam zotrvať, respektíve sa odraziť ďalej. Hokej ma stále baví, chcem sa posúvať vpred!“