Pri „šestnástke“ zachovaná kontinuita, Hecl sa už chce sústrediť na ťažké zápasy

NÁMESTOVO (SZĽH) – Reprezentácia do šestnásť rokov je spravidla prvým medzinárodným testom kvality reprezentačných družstiev. Hoci istú medzinárodnú skúsenosť dostávajú hráči už v „pätnástke“, s tým, čo na nich čaká v o rok staršej reprezentácii sa to nedá porovnať. Toho si je vedomý aj hlavný tréner družstva Radoslav Hecl, ktorý pri ročníku 2003 pôsobil aj minulý rok, v pozícii hlavného trénera reprezentácie do 15 rokov. Novú sezónu odštartovala reprezentačná „šestnástka“ júnovým Hokejovým letom v rezorte Altis.

Spolu so svojimi asistentmi ste sa z reprezentácie do pätnásť rokov kontinuálne presunuli do reprezentácie do šestnásť rokov. Považujete za výhodu, že môžete pokračovať v začatej práci?
Určite áno, z toho dôvodu, že vieme nadviazať na predchádzajúcu sezónu. V nej sme sa zamerali na výber najlepších hráčov ročníkov. Dnes už máme vytypované gro desiatich až pätnástich hráčov, ktorí si svoju výkonnosť stabilne držia. K nim hľadáme zhruba ďalších desať hráčov, pričom verím, že sa nám v tejto sezóne ukážu aj niektorí noví hráči, ktorými budeme môcť družstvo dopĺňať. V každom prípade si nevieme vynachváliť možnosť vyskúšať 120 hráčov, ktorú sme mali vlani v „pätnástke“. Teraz sa už môžeme zameriavať na inú robotu, na prípravu technicko-taktického „boja“ proti kvalitným súperom, ktorí nás v tejto sezóne čakajú.

Radoslav HeclRadoslav Hecl

Kým „pätnástka“ bola o hľadaní hráčov, budete teraz v „šestnástke“ klásť väčší dôraz na výsledky?
Jedna strana sú výsledky, ale, pravdaže, chceme, aby sme hrali aktívny moderný hokej, čo je pre nás priorita. Výsledky by sa mali dostaviť vtedy, ak bude robota na ľade odvedená kvalitne, hráči odvedú maximum a rovnako sa prispôsobia našim požiadavkám čo sa týka výkonnosti, spolupráce a tímovosti. A radi by sme ich v najbližšej sezóne posunuli dopredu aj v tejto oblasti.

Program „pätnástky“ tvorili hlavne výcvikové tábory uprostred sezóny. Síce aj v minulej sezóne ste mali nejaké medzištátne previerky, ale ich počet je ďaleko nižší než bude tento rok v „šestnástke“. V čom to teda bude iné jednak pre hráčov, ale aj pre vás, trénerov?
Prípravu sme vzali dosť vážne. Hráči dostávajú individuálne tréningové plány a aj Hokejové leto bolo zamerané na nasmerovanie chlapcov pokiaľ ide o ich výkonnosť. Každý deň sme mali testy, ktorých účelom je naučiť hráčov individuálne pracovať tak, aby napredovali nielen podľa toho, ako trénujú v kluboch, kde dostávajú základ, ale aby hráči dosahovali reprezentačnú výkonnosť. V prípade, že hráči touto výkonnosťou disponujú, tak následne môžeme „nabaľovať“ aj systém, ktorý chceme – ako som už povedal – aby bol moderný, aktívny a rýchly.

Môžete priblížiť význam tohto testovania a priblížiť aj batériu testov?
Pripravujeme batérie testov nielen pre mládežnícke reprezentačné družstvá, ale aj celkovo pre mládežnícke reprezentačné kategórie. Som veľmi rád, že sa už môžeme spoliehať aj na spoluprácu s kondičnými trénermi vysokej kvality, s ktorými môžeme konzultovať rôzne cviky. Predpokladám, že v blízkej budúcnosti bude táto batéria definitívne uzavretá pre všetky vekové kategórie.

Radoslav HeclRadoslav Hecl

Hokejové leto ste absolvovali v čase prípravného obdobia, keď – obzvlášť na Slovensku – veľa klubov nemalo k dispozícii ľad. Bolo na tréningoch cítiť, že hráči neboli na ľad navyknutí?
Na Hokejovom lete nešlo o to, ako je hráč pripravený pokiaľ ide o špecializáciu na ľade, ale o všestrannú prípravu. To znamená, že sme sledovali predovšetkým to, ako sa vie hráč pripraviť výkonnostne z hľadiska všeobecnej prípravy a ako vie túto prípravu následne pretaviť do špecializácie na ľade. Ďalším cieľom je tiež spraviť kvalitný a súdržný tím tak, aby nám to neskôr dopomohlo k lepším výsledkom. Chceme totiž, aby chlapci mali neustále na pamäti, že hokej je tímová hra.

Aký bol dojem z pripravenosti hráčov?
Ako som už spomínal, tak sme vopred poslali hráčom individuálne tréningové plány, pričom sme v nich aj načrtli aj výkonnostne ciele reprezentanta do šestnásť rokov. Musím povedať, že z niektorých hráčov som bol milo prekvapený, na druhej strane boli aj cvičenia a testy, v ktorých zaostávame zhruba 30 percent za požadovanými normami.

Ako jediná reprezentácia ste na Hokejové leto vzali „len“ štyri päťky. Prečo?
Padlo to po dohode s trénerom „sedemnástky“ Jankom Lipianskym. Na výber sme mali, že buď päť pätiek na Hokejové leto vezmeme my, alebo ich vezme „sedemnástka“. Keďže však v hierarchii reprezentácii je vyššie „sedemnástka“, tak dostali prednosť oni. Nechcem však, aby si hráči, ktorí sa nezmestili do tohto výberu, mysleli, že výber reprezentácie do šestnásť rokov je uzavretý. Práve naopak, celú sezónu budú mať možnosť predviesť svoje kvality a vypýtať si miestenku do reprezentácie.

Radoslav HeclRadoslav Hecl

Váš predchodca na pozícii hlavného trénera „šestnástky“ Milan Sitár v minulej sezóne rozširoval portfólio reprezentantov prostredníctvom regionálnych zápasov, keď centrálna reprezentácia hrala proti výberom západu, stredu a východu. V týchto zápasoch mal možnosť vyskúšať až vyše sto hráčov. Uvažujete, že by ste nadviazali na prácu vášho predchodcu a absolvovali podobné zápasy?
Vrátim sa k vašej prvej otázke. Práve preto, že pokračuje náš trénerský tím z „pätnástky“ som rád, že nemusíme teraz v „šestnástke“ strácať čas hľadaním hráčov. My sme si totiž tých hráčov už našli. Samozrejme, stále je možnosť obmeny kádra, ale gro družstva už je pripravené a v tejto chvíli už na výcvikových táboroch hľadať hráčov nemusíme. Môžeme sa tak plne sústrediť na ťažké zápasy a turnaje, ktoré máme pred sebou.

Reprezentácia do 16 rokov je špecifická tým, že je na pomedzí kategórie kadetov a dorastu. Môže eventuálne potenciálnych adeptov na reprezentáciu zabrzdiť to, že budú hrať iba v kategórii kadetov?
Práve tohto sa týkal jeden z našich posledných odkazov hráčom počas minulej sezóny na turnaji v Jihlave. Chlapcov som vtedy pochválil za vynikajúce výkony, ale súčasne som ich upozornil, čo som následne zopakoval aj v individuálnych emailoch, ktoré prišli zhruba štyridsiatim hráčom, že pre reprezentáciu do 16 rokov je priorita, aby hráči hrali minimálne v Extralige dorastu u nás.