Patrik Koch sa pripravuje na novú rolu, očakáva príchod dvojičiek

BRNO (SZĽH) - Takto pred rokom bojoval Patrik Koch o miesto v záverečnej nominácii slovenskej reprezentácie na domáci šampionát. Veľkolepé fórum napokon premiérovo absolvoval. Obohatilo ho o nezabudnuteľné spomienky, pri ktorých mu aj s odstupom času naskočia zimomriavky. O dvanásť mesiacov neskôr je v ďalšom veľkom očakávaní. A nielen z hľadiska budúceho pôsobiska. 

Koncom apríla 2019 finišovala naša reprezentácia prípravu na svetový šampionát. Patrik Koch „prežil“ všetky škrty a vo výbere Craiga Ramsayho sa udržal do začiatku šampionátu. Odohral sedem duelov, v ktorých okúsil, aký krásny, no zároveň krutý dokáže byť hokej. Prežil kontrast emócií, ktorý by v grafickom znázornení nedokázala vystihnúť akokoľvek rozmanitá sínusoida. Najskôr senzačný otvárací triumf nad Spojenými štátmi americkými, potom krutá prehra s Fínmi, ešte trpkejšia s Kanadou a najhorkastejšia s Nemeckom. V záverečnej fáze nasledovalo čestné dobojovanie emočne vypätého šampionátu s nezabudnuteľnou kariérnou rozlúčkou košického spoluhráča Ladislava Nagya.

„Pri spomienke na obdobie spred roka mi zakaždým nabehnú zimomriavky. Nedávno som počúval podcast Boris & Brambor, kde bol Laci Nagy a hovoril aj o MS. Niečo skvelé, pre mňa vrchol hokejových emócií v doterajšej kariére. Bol to môj prvý šampionát, navyše v domácom prostredí. Ešte dlho to bude pre mňa najväčší hokejový zážitok. Škoda zápasu s Nemeckom, ktorý nám uzavrel cestu do štvrťfinále. Nikdy som nebol taký sklamaný ako vtedy,“ povedal pre hockeyslovakia.sk z prostredia domácej izolácie Patrik Koch. V pamäti má uschovaných mnoho nezabudnuteľných chvíľ viažucich sa na májový šampionát. Azda najviac rezonuje nasledovná: „Víťazstvo nad Spojenými štátmi 4:1 v našom prvom vystúpení na turnaji. Nevedel som, čo mám čakať od prvého štartu na majstrovstvách sveta. Ale zápas nám vyšiel. Ešte dlho po ňom som sa cítil úžasne. A spievanie hymny pred vypredanou Steel arénou... Bomba. Možno je to klišé, ale užil som si každú sekundu, každý okamih, ktorý som na šampionáte zažil.“

Mohol sa stať Čechom

Patrik Koch debutoval v národnom tíme v decembri 2018. Do výberu sa dostal na poslednú chvíľu. Cestu mu otvorili zranenia pôvodne nominovaných obrancov – Zvolenčanov Adam Drgoňa a Vojtecha Zeleňáka. Mladíka prišiel do Luzernu podporiť aj otec Norbert, ktorý absolvoval švajčiarsky trip s Ladislavom Šoltésom, otcom ďalšieho Košičana na vtedajšom reprezentačnom zozname Dávida Šoltésa. „Pamätám si, že pred prvým štartom som bol poriadne nervózny. Po niekoľkých striedaniach som zistil, že to nie je so mnou až také zlé a začal som si turnaj užívať. V tej chvíli som nečakal, že o niekoľko mesiacov si zahrám na domácich majstrovstvách sveta,“ priznal rodený Malačan.  

Veľmi si vážim dôveru, ktorú od trénera Ramsayho cítim. Je pre mňa motiváciou pracovať tvrdo ďalej, aby som bol schopný napĺňať všetky jeho požiadavky

Craiga Ramsayho zaujal natoľko, že si mladého košického beka ponechal a vložil doňho dôveru aj na šampionáte. Patrika Kocha povolal aj v tejto sezóne na všetky tri akcie od novembra do februára. „Veľmi si vážim dôveru, ktorú od trénera cítim. Je pre mňa motiváciou pracovať tvrdo ďalej, aby som bol schopný napĺňať všetky jeho požiadavky i úlohy realizačného tímu,“ vraví 26-násobný reprezentant. Na medzinárodnej scéne je zatiaľ bez gólového zápisu: „A vôbec sa tým nedeptám. Som obranca, presné zásahy nie sú mojou doménou. Svedčí o tom aj posledná sezóna 2019/20, v ktorej som neskóroval ani raz. Samozrejme, bol by som rád, keby prvý reprezentačný gól prišiel čím skôr, ale nie je to téma číslo jeden, ktorá rezonuje v mojej hlave po príchode do kabíny národného tímu.“

Kedysi dávno dostal Patrik Koch ponuku na vybavenie českého občianstva, keďže od jedenástich rokov hokejovo vyrastal na Morave. Dnes je rád, že touto cestou sa nevybral. „V čase uvažovania nad zmenou občianstva som mal tak trošku detské zmýšľanie. Dnes ma teší, že občianstvo som nemenil. Som patriot, hrdý Slovák. Dostal som možnosť hrať hokej pod vedením takého experta, akým je Craig Ramsay. Za posledný rok a pol som sa od neho naučil veľa. Skúseností z neho sršia a ja ich rád zbieram,“ doplnil. 

Bude to Kometa?

Uplynulé štyri sezóny strávil Patrik Koch v Košiciach. Vzhľadom na každoročne vysoké ambície „oceliarov“ s majstrovskými kontúrami by mnohí čakali, že 23-ročný obranca už bude mať pri mene v hráčskej databáze EliteProspect vyobrazený minimálne jeden Pohár Vladimíra Dzurillu. Bohužiaľ, súčasťou tradičného slovenského klubu bol v období jeho najväčších výsledkových zlyhaní v ére samostatnosti. Košičania trikrát za sebou v rokoch 2017 až 2019 nepostúpili cez štvrťfinále play-off. Aj preto prišlo v klube pred sezónou 2019/20 k menšiemu zemetraseniu. Preskupili sa posty v exekutíve i v hráčskom kádri. A keď to konečne vyzeralo na úspešnú sezónu, zasiahla do diania pandémia koronavírusu, ktorá sľubný ročník ukončila. Hoci z vedenia Pro-Hokeja dorazili na košický klubový sekretariát bronzové medaily, Košičania ich odmietli a vrátili späť. Nesúhlasil s prerozdelením cenných kovov v takto ukončenej sezóne. 

„Škoda, že sme ju nemohli dohrať. Mali sme veľké ambície, ktovie, ako by to dopadlo na ľade. Platí však, že tri neúspešné sezóny boli pre klub veľkým sklamaním. Aj pre mňa, pretože HC Košice sú veľká značka s bohatou históriou a silnou fanúšikovskou základňou. Kvôli našim priaznivcom nás séria troch neúspešných štvrťfinálových pokusov mrzela asi najviac,“ vraví Patrik Koch.

Patrik Koch po príchode na jeden z minulých reprezentačných zrazov. Zdroj: TASR

Momentálne nie je jasné, či bude súčasťou klubu aj v piatom ročníku za sebou. Český server hokej.cz totiž prišiel s informáciou, že slovenský reprezentant má namierené do tamojšej extraligy. Je tak? „Aj ja som čítal ten článok,“ rozosmial sa Patrik Koch a pripojil: „Rád by som sa zo Slovenska niekam posunul. Česko by bolo ideálna voľba. Momentálne však nemám na stole nič konkrétne. Čakám, s čím príde agent. V tejto situácii je veľmi ťažké dostávať konkrétne informácie, keďže mnohé kluby riešia finančné straty a čakajú, čo bude.“

Najbližší vzťah spomedzi klubov v krajine našich západných susedov má k brnianskej Komete. V minulosti mu dopomohla hokejovo vyrásť, dožičila mu aj debut v českej extralige. Patrik Koch prestúpil do Brna pred nástupom do šiestej triedy v základnej škole. Najskôr ho rodičia z Malaciek pravidelne vozili na tréningy i zápasy, neskôr sa všetci do moravskej metropoly presťahovali. Dvadsaťtriročný obranca je im aj Komete vďačný za veľa. „Ak by mala Kometa o mňa záujem, určite by som ho mal aj ja. Ibaže nie som v pozícii, aby som si mohol vyberať. Budem rád za akúkoľvek ponuku z českej extraligy, bol by to pre mňa krok vpred,“ dodal Patrik Koch.   

A tak v súčasnosti v brnianskom sídle spolu cvičí a spolu s priateľkou čaká, aké správy mu sprostredkuje agent. Netrpezlivo čaká aj na príchod júla. „Čakáme dvojičky a pomaličky sa blížime do finále. Priateľka ma termín pôrodu 19. júla, ale keďže ide o dvojičky, lekári predpokladajú, že by mohli prísť na svet skôr. Pripravujem sa na otcovskú úlohu a veľmi sa na ňu teším. Keďže vonku zúri koronavírus, sme s priateľkou mimoriadne opatrní. Dávame si pozor, nevystavujeme sa zbytočnému riziku. A veríme, že o pár týždňov všetko dobre dopadne,“ pripojil na záver Patrik Koch.

Tak veľa šťastia!