Päť spôsobov ako zvýšiť súťaživosť vo vašom tréningu

Každú sezónu, keď tréneri skladajú svoje tímy, premýšľajú nad tým, aká bude ich identita. Niektoré sú založené na rýchlosti a reakcii na zmenu hry (transition), iné sú možno viac defenzívne a trpezlivé. V každom prípade by bolo vzácnosťou, ak by tím nechcel byť považovaný za „súťaživý” a nechcel by prácou prevýšiť súpera, nechcel by vyhrávať 1 proti 1 a malé súboje po celom ihrisku. Tu je 5 metód, ktoré poženú súťaživosť v tréningu a pomôžu s tvorbou tímovej identity nie len v tréningu.

1. Využívanie hier na malom priestore (prípravných hier)

V hrách na malom priestore (small area game) sa prirodzene prejavuje súťaživosť a najlepšie je, že hráči tieto hry vykonávajú s radosťou. Využívaním hier na malom priestore, priamo či nepriamo, spájame ďalšie časti tímovej identity (príklad: rýchla zmena hry - transition) a súčasne môžeme sledovať, ako sa zlepšuje vykonanie herných činnosti, keď je hráč častejšie zapojený. Herné zručnosti, rozhodovanie v herných situáciách a tímová hra - toto všetko obsahuje hra na malom priestore.

2. Používaj súboje 1 – 1 a 2 - 2

Nič nie je viac súťaživé ako súboje hráča proti hráčovi. Či je to celé ihrisko, pol ihriska alebo inak určený priestor, hráči chcú prirodzene vyhrať v tomto scenári. Maj jasný cieľ, vyzdvihni hlavne kľúčové body, ktoré chceš učiť a uisti sa, že v nich využiješ body číslo 3 a 4 dolu.

3. Zaznamenávaj skóre

Zaznamenávaj výsledok nielen v hrách na malom priestore, ale aj pri herných cvičeniach 1 - 1, 2 - 2, aj v cvičeniach na celom ihrisku. Vždy je tu nejaký spôsob ako zaznamenávať skóre a hráči budú viac súťaživí ak vedia, že sa hrá o nejaké „body“. Body môžu byť udeľované za rôzne úspešné činnosti v hre, ako sú góly, prihrávky, zabránenie gólu, vytvorenie príležitosti na zakončenie, prípadne za inú sledovanú činnosť.

4. Nájdi si cestu ako „integrovať“ súťaživosť

Podobne ako v bode 3 je veľa spôsobov, ako môže tréner zlepšiť súťaživosť rôznymi netradičnými cestami. Príkladom môžu byť útočníci proti obrancom, jedna farba proti druhej, presilová hra (power play) proti hre v oslabení (penalty kill) alebo len preteky o puk.

Odmeň víťazný tím na konci tréningu!

5. Uisti sa či hráči vedia „prečo”

Keď hráči poznajú cieľ hry alebo cvičenia, je oveľa ľahšie povedať o čo hrajú a nastoliť „súťaživosť“. Ak hráči nevidia dôležitosť cvičenia a nie sú si istí prečo by ho mali vykonať, nemôžete očakávať rovnakú úroveň súťaživosti a motivácie, ako keď je cieľ jasný.

Prečo by mi malo na tomto cvičení záležať? Prečo by som tu mal teraz súťažiť? Ako to môžem použiť v hre, aby som uspel?

Na záver: je mnoho spôsobov, ako navodiť súťaživú atmosféru v tíme, či už na ľade alebo mimo neho. Je dôležité podporovať vysokú úroveň súťaživosti na dennom poriadku bez ohľadu, aká je tímová identita. Tréning by mal poskytnúť hráčom v tíme možnosť naplniť prirodzenú súťaživosť každý deň.

Trénuj tak, ako chceš hráť, pretože budeš hrať tak, ako si trénoval.

 

Odborný preklad a korektúra: M. Štastný a I. Andrejkovič

https://thecoachessite.com/5-ways-drive-competition-practice/