Hokejovým talentom radil jeden z top mentorov sveta

BRATISLAVA (SZĽH) – Po úspešnom trénerovi Jánovi Filcovi, bývalom gólmanovi z NHL Petrovi Budajovi, mentálnom trénerovi Marekovi Trávničkovi a prednáškach ako sa dostať na americkú univerzitu či ako trénovať mimo ľadu mali slovenské hokejové nádeje a ich rodičia možnosť sa obohatiť o rady a skúsenosti ďalšej výnimočnej osobnosti. Hosťom webináru, ktorý organizuje tím trénerov brankárov so Slovenským zväzom ľadového hokeja, bola jedna z najuznávanejších kapacít v oblasti mentálneho koučingu Jan Mühlfeit, ktorý patrí k najvyhľadávanejším globálnym rečníkom.

Prednášal na popredných svetových univerzitách ako Stanford, Harvard či Cambridge. A teraz sa o svoje myšlienky obohatené aj o skúsenosti z pozície bývalého prezidenta Microsoftu pre Európu podelil s nádejnými slovenskými hokejistami a ich rodičmi. „Každý, kto sa na jeho prezentácie zúčastnil, bol nadšený. Jeho prácu obdivujem a rešpektujem ho ako človeka, ktorý niečo v živote dokázal a čím si v ňom prešiel,“ uviedol jeden z organizátorov  webinárov Ján Lašák.

Chyby sú súčasťou života, ale silní ľudia sa vedia poučiť a hľadajú možnosti, ako byť lepší. PETER KOSA

Jednou z kľúčových častí prednášky bola prezentácia o práci podvedomia človeka a dôležitosti snívania. V tom som sa videl, lebo snívanie o víťazstvách bolo súčasťou aj mojej hráčskej kariéry,“ skonštatoval Lašák. Jan Mühlfeit, ktorý je aj autorom knižných bestsellerov The Positive Leader a Odemykání dětského potenciálu, sa okrem toho na webinári venoval aj tomu, ako zvládnuť zlyhania, ako odbúravať strach a nenechať si zaťažiť myseľ prílišným uvažovaním o hokejovej budúcnosti. Na prednáške sa zúčastnil aj Peter Kosa, tréner brankárov v reprezentácii do 18 rokov a v Dukle Trenčín. „Obohatilo nás to najmä z mentálnej stránky. Vysvetľoval, ako treba mať nastavenú myseľ v prítomnosti, nepozerať sa ďaleko dopredu a neriešiť minulosť. A toto je pre podávanie čo najlepších výkonov v zápase veľmi dôležité,“ hovorí Kosa.

Je všeobecne známe, že myslenie Čechov aj Slovákov je z nedávnej minulosti vnímané ako negatívne – často sa príliš pozeráme na chyby, sme málo kreatívni a namiesto toho, aby sme niečo nové vymysleli, radšej šliapeme po vyjazdených koľajniciach. A práve moderné myslenie a jeho prezentácia aj prostredníctvom takýchto webinárov má dopomôcť k zmene. „Chyby sú súčasťou života, ale silní ľudia sa vedia poučiť a hľadajú možnosti, ako byť lepší. Toto je veľmi dôležité vštepiť chlapcom aj cez takéto prednášky výnimočných mentorov,“ povedal Kosa.

58-ročný český odborník Mühlfeit, ktorý je okrem iného aj poradcom medzinárodných organizácii ako Svetové ekonomické fórum, Európska komisia či OECD, odpovedal počas stredajšieho webinára aj na otázky jeho účastníkov. Jeho prednášku sledovalo približne 70 hráčov, ich rodičov či trénerov. Takáto nízka účasť nepotešila organizátora Jána Lašáka. „Človek, ktorý prednáša v Dubaji, Cambridgi, pre najväčšie korporácie... Z nízkej účasti som bol sklamaný. Často počúvame od ľudí z hokeja, že sa pre nich nič nerobí. A keď sa urobí, tak sa nezúčastnia,“ konštatuje Lašák.

Pritom pozvánka na webinár bola e-mailom zaslaná na stovky hráčov a trénerov. Samotná prednáška bola zadarmo a jediné čo bolo treba, bolo nájsť si iba chvíľku času. Napriek tomu má Lašák už dnes v hlave nápady na ďalšie webináre, v ktorých bude pokračovať aj v priebehu budúceho roka. „Mám nejaké vízie, radi by sme ako hosťa získali zahraničného trénera z NHL či nejakého hráča alebo brankára,“ dodal Lašák.