O rok mladší, no odhodlaní sa v „šestnáskte“ presadiť

DOLNÝ KUBÍN (SZĽH) – Nebýva zvykom, aby už v reprezentačnom družstve do šestnásť rokov dostávali pravidelne príležitosť aj viacerí o rok mladší hokejisti. Prakticky od začiatku sezóny je stabilnou súčasťou „šestnástky“ trojica hráčov ročníka 2004, ku ktorým sa v jej priebehu pridali aj ďalší hráči. Medzi nimi aj dvojica útočníkov popradských „kamzíkov“ Filip Mešár a Alex Šotek.

Najprv „pätnástka“

Dorastenecké družstvo HK ŠKP Poprad momentálne figuruje v štrnásťčlennom pelotóne Kaufland Extraligy dorastu na veľmi dobrom treťom mieste. Priebežné umiestnenie Popradčanov vzbudzuje ešte väčší rešpekt, keď vezmeme do úvahy, že ich káder patrí medzi vôbec najmladšie v celej súťaži. Trénerský tandem Jozef Skokan – Igor Rataj dáva od začiatku sezóny príležitosť vo svojom družstve hneď štyrom hráčom ročníka 2004 – Filipovi Mešárovi, Alexovi Šotekovi, Markusovi Suchému a Adamovi Žlnkovi.

Alex ŠotekAlex Šotek

Predovšetkým prví dvaja menovaní sa na dorastenecký hokej napriek svojmu veku adaptovali extrémne rýchlo. Mešár je s tridsiatimi deviatimi bodmi na druhom mieste v kanadskom bodovaní tímu, Šotek zas s dvadsiatimi štyrmi asistenciami najlepší vo svojom družstve v štatistike prihrávok. „Spočiatku to bolo náročné. Ťažko som sa presadzoval, aj som sa strelecky trápil,“ hovorí mladší z dvojice Alex Šotek. „Neskôr to už bolo lepšie. Odbúral som strach, dovolil som si ísť do súbojov...“ pokračoval.

Výkony oboch stále len 14-ročných hráčov celkom prirodzene neušli pozornosti ani trénerom reprezentácie do 16 rokov, ktorí oboch povolali na práve prebiehajúcu akciu vo švajčiarskom Scuole. „Môj hlavný cieľ pre túto sezónu bol najprv sa dostať do ‚pätnástky‘. Až potom som mohol rozmýšľať nad ‚šestnástkou‘. Určite som rád, že ma tréneri nominovali. Budem ‚makať‘, aby som sa tu, v reprezentácii do šestnásť rokov udržal,“ povedal Šotek ešte na sústredení v Dolnom Kubíne.

Cenná hodonínska skúsenosť Mešára

Kým pre Šoteka bude trojzápas vo Švajčiarsku prvou skúsenosťou s o rok staršou repreznetáciou, Mešár v „šestástnke“ už prednedávnom debutoval, keď pred zhruba dvomi týždňami odohral v Hodoníne dve priateľské stretnutia proti Česku. „Bola to pre mňa veľmi cenná skúsenosť. Česi veľmi dobre korčuľovali, napádali nás do tela, žiaľ, my sme im najmä korčuliarsky nestačili. Ešte tak mám na čom pracovať a v zápasoch proti Švajčiarom sa musíme zlepšiť,“ vrátil sa Mešár dvomi vetou k nedávnej akcii na česko-slovenskom pohraničí.

Filip MešárFilip Mešár

Nadobudnuté skúsenosti z dvoch zápasov bude môcť zužitkovať pre tím vo švajčiarskom Scuole, kde Slováci odohrajú proti výberu domácej reprezentácie od piatka do nedele tri prípravné zápasy. No skúsenosti nemajú vplyv len na hernú stránku, ale aj psychickú pohodu. Predsa len, kým na prvé sústredenie šiel Mešár takpovediac do neznáma, teraz už šiel do prostredia, ktoré do určitej miery pozná. „Na prvom zraze som cítil mierny stres, veľmi som sa chcel ukázať trénerom. Určité napätie cítim aj teraz, no určite som pokojnejší než na začiatku zrazu pred dvomi zápasmi s Čechmi,“ hovorí.

Na otvorenie svojho bodového konta v „šestnástke“ ešte Filip Mešár len čaká. Veľa príležitostí na to proti Čechom nemal, veď celý tím za dva zápasy prekonal českú obranu iba raz. Napriek tomu však Mešár mohol so svojimi výkonmi vysloviť spokojnosť. „V prvom zápase som nastupoval v treťom útoku, na druhý zápas ma už tréner dal do prvej päťky. Snažil som sa hrať čo najlepšie, ako som vedel a myslím si, že sa mi zápasy celkom vydarili,“ hodnotí.

V prvom útoku Mešár – minimálne zo začiatku – bude pokračovať aj na akcii v krajine Helvétskeho kríža. Na sústredení v Dolnom Kubíne totiž v prvej formácii trénoval medzi krídelníkmi Marcelom Štefančíkom a Jurajom Slafkovským. Tréneri sa tak rozhodli nespojiť dvoch popradských útočníkov, čo však až takým prekvapením nie je, keďže spolu v päťke zväšča nehrali ani v klube. „Spravidla sme spolu nehrali, ale keď sa tréneri rozhodli nás dať do formácie, tak sme si vedeli nahrať a šlo nám to spolu,“ vysvetľuje Mešár.

Alex ŠotekAlex Šotek

Hráči sú veľmi dobrí

Pre oboch hráčov nie je nič výnimočné nastúpiť na zápas proti starším protivníkom. Filip Mešár má dokonca na svojom konte už aj jeden štart v Extralige juniorov, kde môžu nastupovať od neho aj o poltucet rokov starší hráči. Jedna vec však je čeliť starším protivníkom na klubovej scéne, iná čeliť im na medzinárodnom fóre, kde aj jeden rok vie spraviť veľmi veľa. Už po svojom prvom tréningu v „šestnástke“ čo-to zistil aj Šotek. „Chlapci sú to veľmi dobrí, nuž budem sa im snažiť vyrovnať, aby som do tímu zapadol.“

Azda ešte náročnejšia výzva však príde v samotných troch zápasoch proti Švajčiarom. „Myslím si, že Švajčiari budú veľa korčuľovať, hrať veľa do tela. Bude to určite ťažké, no ja verím, že podáme stopercentné výkony a vyhráme svoje zápasy,“ predpokladá 14-ročný útočník.

Asistent trénera reprezentácie do 16 rokov Tomáš Pšenka o dvojici popradských hráčov ročníka 2004

„Na Alexa Šoteka máme odporúčanie od trénerov. Hráva pravidelne v Kaufland Extralige dorastu, kde aj v produktivite patrí medzi hráčov na vrchných pozíciách. Pokiaľ ide o výkonnosť, tak očakávame, že sa zdatne dokáže popasovať s jednoročným vekovým rozdielom. Filip Mešár je pre zmenu síce subtílnejší hráč, no jeho kreativita, tvorivosť, kvalitné korčuľovanie a herné činnosti jednotlivca, ktoré má na vysokej úrovni, ho – podľa našej mienky – oprávnene radia do tohto tímu.“