V Trenčíne rozdali v príprave 336 trestných minút

Keď rukavice a hokejka sú bez majiteľa..., ilustr. foto hkdukla.skKeď rukavice a hokejka sú bez majiteľa..., ilustračné foto hkdukla.sk

TRENČÍN - Až 336 trestných minút udelil hlavný rozhodca Mário Krist v prípravnom stretnutí hokejových juniorov Dukly Trenčín a VHK Vsetín. Zápas poznačilo viacero hromadných bitiek, po jednej z nich približne päť minút pred koncom arbiter duel predčasne ukončil za stavu 2:2.
"Hrali sme si svoju hru, keď na Olivera Patakyho zaútočil súper rovno do hlavy. Tým to celé začalo. My bojujeme ako kolektív a to platí aj v takýchto situáciách - keď sa jeden bije, druhý mu pomôže,“ uviedol o začiatku konfliktu z 50. min na klubovom webe Dukly hráč Dominik Novák. 

Keďže rozhodca ukončil stretnutie predčasne a udelil viacero vyšších trestov bodku za "siláctvami" dá disciplinárka SZĽH a takmer s určitosťou aj rovnaký orgán na českej strane. Agresivita do hokeja patrí, má však svoje limity, ak ich aktéri pekročia - výsledkom je sumár trestov, ktorý nikoho nemôže tešiť.

V extralige už arbitri rozdali v zápase viac trestných minút. V roku 2013 v šiestom štvrťfinále Tipsport extraligy medzi Popradom a Košicami (3:0) rozdali hlavní arbitri Juraj Konc a Peter Lokšík celkovo 476 trestných minút (Poprad 231, Košice 245). Zapotili sa predovšetkým v posledných 51 sekundách tretej tretiny, v ktorých bolo na ľade množstvo nervozity a dve hromadné bitky. Popradčania v nich inkasovali 217 trestných minút, Košičania ešte o 12 viac. Dovtedy udelili domácim 7 a hosťom 8 dvojminútových trestov.
Svetový rekord v počte trestov drží súboj medzi Čechovom a Omskom z januára 2010, ktorý rozhodcovia ukončili už po necelých 4 minútach hry. V spomenutom súboji v priebehu necelej minúty vypuklo niekoľko bitiek, ktoré vyústili do výnimočnej situácie, keď ani jeden zo súperov nemal dostatočný počet hráčov. Celkovo rozdali arbitri hráčom 607 trestných minút. V NHL drží rekord od marca 2004  súboj Ottawy s Philadelphiou - 419 trestných minút. V zámorí sú však v štatistikách v porovnaní s Európou rozdiely v evidencii a časovom údaji pri vyšších trestoch do konca duelu.