Dva výbery „šestnástky“ posúva vpred aj vzájomná zdravá rivalita

BRATISLAVA (SZĽH) – Je už pomaly pravidlom, že počas februárovej asociačnej prestávky vysiela slovenská hokejová reprezentácia do šestnásť rokov na akciu do Švajčiarska až dva kolektívy. Inak tomu nie je ani tento rok, keď sa po druhý raz v rade tradičný Turnaj štyroch tímov, v ktorých sa konfrontujú dve družstvá slovenskej „šestnástky“ proti dvom tímom usporiadateľskej krajiny rovnakej vekovej kategórie, uskutoční v hlavnom meste Švajčiarskej konfederácie – v Berne.

Fatul s Jombíkom sa tešia

Vzhľadom na to, že na turnaji sa predstaví až štyridsaťštyri hokejistov, tak je v nominácii množstvo hráčov s minimálnymi, ba až žiadnymi medzištátnymi skúsenosťami. Jedinú akciu v národnom tíme má na svojom kariérnom konte aj obranca Oliver Fatul, legionár zo švédskeho Malmö Redhawks, ktorý sa zúčastnil decembrového Turnaja štyroch krajín vo švajčiarskom Wetzikone.

Po zhruba poldruha mesiaci sa do krajiny Helvétskeho kríža v národnom tíme vracia znovu. „Ja som v prvom rade veľmi vďačný za to, že som dostal pozvánku na tento turnaj do Bernu. Odlišné oproti predchádzajúcemu turnaju je to hlavne v tom, že vtedy som šiel do reprezentácie prvýkrát a prvé tréningy či zápasy sú v reprezentačnom drese trošku odlišné. Teraz sa však už cítim o niečo viac skúsený a na turnaj sa už veľmi teším,“ prezradil.

Oliver FatulOliver Fatul, obranca reprezentácie do 16 rokov

Rovnako tri zápasy má na svojom reprezentačnom konte aj ďalší obranca Adam Jombík. Ten ich však však nazbieral pre zmenu v bieloruskom Minsku, kde sa zúčastnil novembrového Pohára Prezidentského športového klubu. Do reprezentácie sa tak vracia po štvrťroku. „Určite ma potešilo, že som sa dostal späť do reprezentácie. Snažím sa na tréningoch ‚makať‘ ako len viem.“

Konkurenti navzájom

Slovenské a švajčiarske družstvá v Berne odohrajú proti sebe dohromady poltucet zápasov. Odhliadnuc od turnaja z decembra, pôjde o vôbec prvú konfrontáciu týchto krajín pre hráčov ročníka narodenia 2002. Vzhľadom na to, že Jombík absentoval na turnaji vo Wetzikone, tak skúsenosť so švajčiarskym hokejom nemá. Čo-to však hráčom už načrtol realizačný tím. „Tréneri nám hovorili, že Švajčiari sú hráči menšieho vzrastu, ale na dobrej technickej úrovni. Očakávam viacero protismerných kľučiek, strely spoza hráčov… Na to sa treba pripraviť,“ vraví.

Slovenské družstvá síce proti sebe vo Švajčiarsku hrať nebudú, súperiť však budú môcť aspoň „na diaľku“, keďže všetkých šesť zápasov sa zarátava do tabuľky turnaja, ktorá sa na záver zostaví. Preto tak aj medzi slovenskými družstvami je istá dávka rivality, ktorá navyše bola aj podporená vzájomným zápasom, ktorý obe družstvá odohrali na koniec výcvikového táboru v Bratislave.

„Viacerí chalani sa poznáme, najmä tí, ktorí hrajú na Slovensku, keďže prakticky celú sezónu hrajú v klubových súťažiach proti sebe. Preto si myslím, že zdravá konkurencia medzi tímami je a bude to zábava aj hrať teraz proti sebe a ukázať sa v čo najlepšom svetle,“ povedal ešte pred stredajším modelovaným zápasom Fatul.

Osobitnú motiváciu budú mať obzvlášť hráči z modrého tímu. V súvislosti s ním aj hlavný tréner Milan Sitár priznal, že ho tvoria hráči s menšími reprezentačnými skúsenosťami, kým biely tím je družstvom zloženým z hráčov, ktorí v tejto chvíli vyzerajú výkonnostne najlepšie. Motivácia a ambícia hráčov dostať sa z modrého do bieleho tímu je tak úplne prirodzená.

Adam JombíkAdam Jombík, obranca reprezentácie do 16 rokov

To je prípad aj Adama Jombíka. „Vidno, že chalani z bieleho tímu sú možno lepší. Sú tam päťky hráčov, ktoré už spolu v reprezentácii hrali, či už v novembri v Minsku, alebo teraz v decembri vo Wetzikone. Vidno medzi tými hráčmi súhru. Ale jasné, je to motivácia. Nerobím z toho však vedu. Som teraz v modrom tíme, budem sa snažiť hrať čo najlepšie a ak v ňom budem hrať dobre, tak sa určite do bieleho tímu dostanem,“ povedal.

V dejisku svetového šampionátu

Turnaj štyroch tímov v Berne sa uskutoční v najväčšej hokejovej hale vo Švajčiarsku PostFinance Arene, ktorá bola hlavným dejiskom svetového šampionátu 2009. Aréna je známa predovšetkým svojím rozsiahlym sektorom na státie, vďaka čomu sa priemerná návštevnosť na zápasoch miestneho SC Bern pohybu okolo 15 tisíc divákov. Hoci je jasné, že toľko ľudí na zápasy reprezentačných výberov do šestnásť rokov ani zďaleka nepríde, pre mladých reprezentantov budú zápasy v takomto hokejovom kolose veľkým zážitkom.

„Keď budeme hrať vo veľkej hale, tak to bude určite zážitok pre každého hokejistu. Myslím si, že to bude aj motivácia ukázať sa v takejto hale a vyhrať všetky tri zápasy, ktoré na jeden tím čakajú,“ uzavrel Fatul.