Do programu VT pre regionálne výbery do 15 rokov pribudlo testovanie na ľade

BRATISLAVA (SZĽH) – V závere januára sa uskutočnil v Liptovskom Mikuláši výcvikový tábor hráčskych výberov do 15 rokov pre regióny Východ a Stred, tento týždeň v utorok a v stredu pokračuje pre výbery regiónov Západ a Stredozápad v Dolnom Kubíne. Do programu tradičných kempov pribudlo testovanie hráčov na ľade, ktoré realizujú regionálni inštruktori SZĽH.

Mladí hokejisti absolvujú vždy na úvod krátkeho výcvikového tábora pod dohľadom kondičného špecialistu tréning mimo ľadu, zameraný na rozvoj strednej časti tela, takzvaný core strength, a tiež na odrazovú silu dolných končatín. „Tréning mimo ľadu ma viac vzdelávací charakter. Kondičný tréner hráčom ukáže cvičenia a ich správne prevedenie. Následne počas krátkeho seminára prízvukuje chlapcom zásady správneho stravovania a zdravej výživy,“ ozrejmil šéftréner reprezentácie do 15 rokov Róbert Rehák. 

Ďalšou zložkou denného programu je testovanie. Kým v roku 2019 prebiehalo mimo ľadu, teraz sa realizuje na ľade pod dozorom regionálnych inštruktorov a prítomných trénerov jednotlivých regionálnych výberov. Testovanie je zamerané na špeciálnu pohybovú výkonnosť. Tvorí ho korčuľovanie vpred na 36 m, korčuľovanie vpred/vzad so zmenami smeru, prekladanie vpred/vzad na kruhu s pukom a korčuľovanie na 6x9 m, kde sa testuje hlavne reakčná a akceleračná korčuliarska rýchlosť.

Súčasťou kempu je aj vzdelávanie hráčov, v rámci ktorého absolvujú chlapci do 15 rokov individuálne pohovory a spoločne sú oboznamovaní so štatútom reprezentanta. Večer je na programe modelovaný tréningový zápas, kde tréneri hodnotia hernú stránku.

Okrem jednodňových výcvikových táborov pozostáva príprava reprezentačnej kategórie do 15 rokov aj z regionálnych turnajov pod záštitou Slovenského zväzu ľadového hokeja. Ich cieľom je umožniť hráčom odohrať väčšie množstvo kvalitných zápasov v porovnaní s dlhodobou žiackou súťažou a stretnúť sa s výkonnostne podobnými tímami na medziregionálnej úrovni. Najbližšie kolo takýchto turnajov sa koná v nedeľu 9. februára v Ružomberku, Spišskej Novej Vsi, Nitre a Púchove.

„Po týchto akciách začneme pomaly ale isto pripravovať zostavy na aprílový výcvikový tábor a záverečný turnaj, s ktorým bude spojené štvordňové sústredenie. Z každého regiónu budeme pozývať pätnásť hráčov a dvoch brankárov. Prítomní budú aj hráči, ktorých máme v zahraničí,“ ozrejmil Róbert Rehák.