Brankári majú za sebou druhé sústredenie, tréneri chcú pokračovať v nastolenom trende

TOPOĽČANY (SZĽH) – O dôležitosti a zároveň špecifickosti brankárskeho postu v ľadovom hokeji sa toho popísalo už mnoho. O to je dôležitejšie, aby osobitný prístup k brankárom neostal len frázou, ale v skutočnosti bol aj realizaovaný. O niečo podobné sa skraja tohto týždňa v Topoľčanoch snažilo osem trénerov na čele s Jánom Lašákom, ktorých rukami prešlo dvadsaťštyri gólmanov spadajúcich primárne do reprezentácií do pätnásť a šestnásť rokov.

Druhá akcia v sezóne

Nejde pritom o úplnú novinku. Obdobné sústredenie už mládežnícki reprezentanti hrajúci na azda najdôležitejšom poste absolvovali, a to počas júna vo Vranove nad Topľou. „Oproti Vranove je to trošku kratšie. Vtedy sme mali zhruba päťdňové sústredenie, teraz sme sa zmestili do dvoch dní,“ hovorí o zrejme najzákladnejšom rozdiele tréner brankárov seniorskej reprezentácie Ján Lašák.

Ján LašákJán Lašák

Ďalším zásadným rozdielom je brankárske zloženie sústredenia. Kým v lete sa zišli na jednom mieste brankári všetkých kategórií od „pätnástky“ po „dvadsiatku“, topoľčianske sústredenie bolo určené predovšetkým pre brankárov z reprezentácie do 15 a 16 rokov. „Máme tu pár chalanov, ktorí boli aj vo Vranove, máme tu však aj ďalších nových chalanov, na ktorých máme dobré referencie a ktorých sme chceli vidieť a zoznámiť sa s nimi,“ pokračoval 39-ročný bývalý reprezentačný brankár.  

Tréneri pri tvorbe nominácie nelovili len v rybníkoch ročníka 2004 a 2003, ktoré tvoria reprezentácie do 16 a 15 rokov. V Topoľčanoch totiž dostali priestor ukázať sa aj mladší brankári, čo bol úmysel trénerského štábu. „Vzali sme aj dvoch brankárov kategórie do štrnásť rokov, čím chceme dať odkaz brankárom šiestakom-siedmakom, že keď budú poctivo pracovať, tak majú šancu sa ukázať aj na takýchto sústredeniach,“ vysvetľuje Lašák. „Dúfam, že to chalani pochopia správne a aj skrz toto budú mať na pamäti, že každý jeden zápas sú sledovaní.“

Dôležitá príprava aj mimo ľadu

Limitovaní dvomi dňami sa realizačný tím chopil výzvy a pre brankárov pripravil skutočne bohatý program. Ten navyše podstupoval úpravy aj za pochodu. „Ešte sme oproti plánu vložili do programu mentálnu prípravu,“ pripomína Lašák, ktorý však jedným dychom dodáva, že sa mentálnou prípravou snažili brankárom predovšetkým poradiť, ako sa správať v bránke, keď sa im nedarí. V tejto oblasti sme využívali Dušana Sidora ml. a Janka Laca.

Michal Knopp a Dušan Sidor ml.Michal Knopp a Dušan Sidor ml.

31-ročný Dušan Sidor pochádza z brankárskej rodiny. Ako absolvent Aljašskej univerzity, za ktorú hral aj v univerzitnej NCAA, má za sebou aj niekoľko sezón medzi v rôznych súťažiach po celom svete. Súčasne však sa venuje aj trénerskému remeslu, ku ktorému má pochopiteľne blízko, keďže jeho otec je už niekoľko dekád známym trénerom brankárov po celej Európe. 

Sám Sidor vie aj z aktívnej kariéry, aké dôležité je správne mentálne nastavenie brankára. „Myslím si, že tvorí 90 až 95 percent výkonu brankára. Ak to brankár nemá v hlave v poriadku, prípadne ak je nervózny, alebo nie je mentálne vyrovnaný, tak brankár dobre neodchytá,“ hovorí popradský rodák, ktorý sa v rámci komunikácie snažil hráčom odovzdať hlavné posolstvo, aby v bránke žili výhradne prítomnosťou. „Nesmú myslieť na to, čo ešte len bude, alebo čo sa už stalo. Ak dostanú gól, tak musia na to čím skôr zabudnúť a sústrediť sa na to, čo v danej chvíli robia.“

Mentálna príprava však nebola jedinou mimoľadovou činnosťou, na ktorú tréneri kládli na sústredení v Topoľčanoch dôraz. Brankárov totiž aj prišiel navštíviť Dag Palovič, ktorý je špecialistom na dýchacie cvičenia. „Viem, že dýchacie cvičenia veľmi pomáhajú v bránke,“ hovorí Lašák. „Dag chalanom predniesol zo dve prednášky, ktoré boli výbornou doplňujúcou činnosťou. Chalani dostali určité informácie, z ktorých si sami môžu vybrať, čo sa im páčilo.“

Dušan Sidor ml.Dušan Sidor ml.

V súvislosti s mimoľadovými aktivitami nadviazal trénerský štáb aj na seminár z polovice septembra vo Zvolene, keď bezmála štyrom desiatkam trénerov brankárov na Slovensku prednášala o tréningu mimo ľadu americká špecialistka Maria Mountainová. Cvičenia, ktoré americká trénerka demonštrovala na seminári mohli tréneri teraz posunúťsamotným hráčom. „Využívali sme aj jej cvičenia na postreh, či balans,“ ozrejmuje Lašák. „Mne osobne onen seminár dal veľmi veľa a teraz nadobudnuté poznatky a skúsenosti od Marie budeme odovzdávať našej mládeži.“

Bezmála tri hodiny ľadu denne

Ťažisko celého sústredenia však spočívalo, celkom prirodzene, v tréningoch na ľade. Tréneri už vopred rozdelili brankárov do dvoch skupín na základe veku, kde každá skupina absolvovala 90-minútové jednotky na ľade doobeda a 75-minútové jednotky poobede počas oboch dní. „Na ľade bolo s dvanástimi brankármi osem až deväť trénerov, takže starostlivosť o brankárov bola špičková,“ upozorňuje Lašák.

„Ráno po rozcvičke je ľad skôr mimotréningový, kde chalanov učíme koordináciu pohybov, správny postoj a ďalšie doplnkové činnosti. Poobede znovu rozcvička pred tréningom a znovu ľad. Brankári tak boli denne dve a trištvrte hodiny na ľade, ale snažili sme sa to nepreháňať s aktivitou, aby chlapci neboli zbytočne unavení. Skôr sme sa zameriavali na technické veci a rady,“ doplňuje Lašák.

Dušan StrharskýDušan Strharský

Výnimočné aj vo svete

O pozitívnom vplyve takýchto sústredení pre hráčov nemôže byť ani sporu. Nemenej dôležité však bolo sústredenie v Topoľčanoch aj pre trénerský štáb. „Veľmi sa mi páči, ako si navzájom vymieňame informácie a vedomosti, vďaka čomu sa posúvame navzájom dopredu. Niekedy to bývalo tak, že tréneri pracovali v tajnosti a nechcel sa deliť o svoje nápady a myšlienky. Bežne sa stávalo, že jeden tréner druhému hovoril, že má tajné materiály, ktoré mu pošle, ale nech ich ďalej neposúva. Tu si však pomáhame navzájom a otvorene diskutujeme, čo je pre brankárov to najlepšie. V konečnom dôsledku, nerobíme to pre seba, ale robíme to pre chlapcov samotných,“ hovorí Dušan Sidor ml., ktorý má zo svojej hráčskej i trénerskej kariéry bohaté skúsenosti z viacerých európskych krajín.

Vďaka nim tak môže porovnávať a na margo takéhoto sústredenia v Topoľčanoch hovorí, že ide o unikát, ktorý rozhodne nie je bežný ani v okolitých krajinách. „Možno je to aj jedinečné na svete. Pôsobil som aj v zahraničí a skutočne neviem o tom, že by sa chlapcom venovali prakticky 24 hodín denne bývalí skvelí hráči ako Jano Lašák, Jano Laco a Rasťo Staňa,“ hovorí.

Rovnako sa vyjadril aj ďalší z Dušan spomedzi skupiny trénerov – Dušan Strharský, ktorý ešte do minulej sezóny pôsobil ako trénerov brankárov v českom Chomutove. Popritom má vo svojom trénerskom „cévečku“ aj štácie vo Švajčiarsku. „V takejto intenzite obdobné brankárske sústredenia nie sú bežné ani tam. Samozrejme, sústredenia sú, ale nanajvýš tak jeden pred sezónou. Takýto projekt výchovy talentovaných brankárov, ktorý sa u nás naštartoval, je ojedinelý v celej Európe. Ja sám som sa nestretol s tým, že by to niekde takto fungovalo,“ priznáva Strharský.

Dušan StrharskýDušan Strharský

Brankári sú učenliví

33-ročný tréner, ktorý momentálne pôsobí v košickom HC, nechýbal ani na prvom brankárskom sústredení vo Vranove nad Topľou. Kontinuita medzi jednotlivými výcvikovými tábormi je podľa Strharského mimoriadne dôležitá a pre samotných brankárov aj veľmi nápomocná. „Chlapci už dostali prvý impulz, a tak je pre nás dnes ďaleko jednoduchšie s nimi pracovať. Je jednoduchšie chlapcom niečo vysvetľovať, pretože zhruba vedia, čo od nich chceme, keďže už prišli s týmito vecami do kontaktu,“ povedal.

Kým na východe Slovenska mali hráči bezmála päťdňové sústredenie, v Topoľčanoch museli tréneri celú matériu vtesnať do dvoch dní. Na prvý pohľad to vyzerá, že „iba“ dvojdňové sústredenie mladých brankárov neposunie vpred, Strharský však oponuje. „Niekto by tomu neveril, ale je to vidno. Chlapci sem prídu, sú nabudení a motivovaní vstrebať čo najviac informácií, vďaka čomu je u nich vidno zo dňa na deň progres. Nie je to, samozrejme, pravidlom, ale u niektorých vidno pokroky už počas jediného tréningu,“ hovorí Strharský. „Chlapci veci skúšajú, zapájajú ich do svojho repertoáru, čo je len a len výborné.“

33-ročný tréner pôsobí okrem Košíc aj pri reprezentačnej „šestnástke“, a tak sústredenie v Topoľčanoch mu poslúžilo aj na otestovanie a zhliadnutie viacerých adeptov na reprezentačný dres v tejto vekovej kategórii. „Je to pre mňa obrovská výhoda, že môžem potenciálnych brankárov sledovať počas celej sezóny na takýchto sústredeniach. Mám možnosť sledovať, ako sa správajú mimo ľadu, v kabíne, či ako pristupujú k tréningu. Určite mi to veľmi uľahčuje prácu pri výbere brankárov do reprezentácie.“

Účastníci brankárskeho sústredenia v TopoľčanochÚčastníci brankárskeho sústredenia v Topoľčanoch

Aby boli brankárske sústredenia pravidelne

Ako už bolo spomínané v úvode, oproti prvému sústredeniu brankárov vo Vranove nad Topľou boli do Topoľčian povolaní iba brankári z kategórie do 15 a 16 rokov. Ján Lašák však upozorňuje, že, šlo o úmysel. „Naším plánom je, aby sme takéto kempy robili pravidelne. Preto sa chcem poďakovať Slovenskému zväzu ľadového hokeja, že vyčlenil prostriedky na takéto akcie a zároveň im odkazujem, že ich budem bombardovať ešte viac,“ hovorí s úsmevom majster sveta z Göteborgu.

Ďalšie sústredenie pre brankárov už naberá reálne kontúry a malo by sa uskutočniť už v najbližších týždňoch. Určené však bude pre iné vekové kategórie. „Takéto kempy pre mládež sú dôležité a ešte tento mesiac by sme chceli stihnúť ďalší kemp pre brankárov do 17 a 18 rokov,“ načrtol Lašák najbližšie vízie. „Bavíme sa už o tom, máme aj nejakých kandidátov a chceme pokračovať v tom, aby reprezentácie od ‚pätnástky‘ po ‚osemnástku‘ mali pravidelne brankárske kempy,“ dodal na záver Ján Lašák.