Aj školenia trénerov prebiehajú prostredníctvom webinárov

BRATISLAVA (SZĽH) – Situácia ohľadom pandémie koronavírusu donútila Slovenský zväz ľadového hokeja upraviť programy školenia trénerov. Teoretické časti sú priebežne realizované prostredníctvom dištančného vzdelávania formou webinárov na komunikačnom nástroji ZOOM. V online prostredí budú pokračovať aj v máji a júni. 

Obsahom dosiaľ realizovaných častí školení boli zložky športovej prípravy, plánovanie a evidencia v tréningovom procese deti a mládeže, príprava a vedenie družstva v stretnutí, ale aj možnosti a spôsob využívanie tréningového portálu mládeže (TPM) pri príprave, realizácii a evidencii tréningového procesu. „V úvodnej časti školenia tréneri absolvovali inštruktážny workshop ohľadom využívania tréningového portálu mládeže so zameraním na tvorbu tréningových cvičení, ktoré budú potrebovať na prípravu tréningových jednotiek v každodennej praxi. Táto skupina trénerov školenia licencie C má prvá možnosť využiť novovytvorenú e-learnigovú, teda dištančnú formu vzdelávania, ktorá je súčasťou portálu TPM. Tréneri v ňom na záver školenia nájdu okrem odborných materiálov vrátane záznamov prezentácií aj nástroje na overenie nadobudnutých teoretických vedomostí, ktoré nám pomôže hodnotiť efektivitu novovytvoreného online vzdelávania trénerov,“ vravel Igor Andrejkovič, riaditeľ oddelenia vzdelávania.

Slovenský zväz ľadového hokeja začal nedávno využívať webináre na rozvoj osobnosti trénerov i hráčov. Pilotným projektom bol online míting s poprednou neurokoučkou Andreou Vadkerti, ktorá učila našich trénerov, ako zvládať strach. Overenú dištančnú formu sa zväz rozhodol využiť aj pri školeniach koučov. „Postupne prichádzam k presvedčeniu, že tieto formy vzdelávania bude možné efektívne využívať i v budúcnosti, keď sa situácia znormalizuje. V súčasnosti pripravujeme ďalšie licenčné webináre, ktorých obsah bude zameraný na rozvoj osobnosti trénera i hráča ako i na nové trendy v oblasti rozvoja koordinačných a kondičných schopností hokejistov v rôznych etapách športovej prípravy,“ konštatoval riaditeľ Rady športového rozvoja (RŠR) Ján Filc. 

Online formu školení prostredníctvom webinárov si pochvaľujú aj tréneri uchádzajúci sa o licenciu C. „Ako hokejový a hokejbalový tréner som veľký odporca počítačov a online priestoru ako takého. V tomto prípade však musím uznať, že ide o veľmi dobrú vec. Kvitujem rozhodnutie zväzu školiť trénerov prostredníctvom webinárov. Nemusíme nikam chodiť. Platí, že z pohodlia domova sa dozvieme všetky podstatné informácie, ako keby sme sedeli s prednášajúcimi osobne v posluchárni. Do debaty vieme kedykoľvek vstúpiť, môžeme sa pýtať, diskutovať,“ pochvaľoval si Róbert Kašša z MsHKM Žilina a dodal: „Rád by som sa poďakoval obom prednášajúcim, Jánovi Filcovi aj Igorovi Andrejkovičovi, za ich snahu, odborný prístup a mnoho cenných poznatkov a informácií, ktoré nám odovzdali.“ 

Aj Peter Belej z HK´95 Považská Bystrica je rád, že koronakríza nestopla teoretickú fázu školenia trénerov. „Je skvelé, že fungujeme v online spojení. Prednášky sú zaujímavé, obsahujú konkrétne a podstatné veci. Hoci sme dlhé roky hrali hokej ako hráči, presviedčame sa, že byť v pozícii trénera je niečo úplne iné. Pán Filc má obrovské skúsenosti, je naša trénerská špička. Snaží sa nám vysvetliť, že v dnešnom modernom hokeji je potrebné riešiť niektoré situácie úplne inak než sme boli zvyknutí z minulosti. Ak platí, že dnešné deti chceme naučiť čo najviac, takéto prednášky sú cenné a dôležité.“

Po absolvovaní webinárov a konci mimoriadnej situácie na území Slovenska sa školenie za účelom získania trénerskej licencie C prehupne do praktickej časti na ľade. V exteriérových podmienkach absolvujú workshopy, ktoré preveria získané teoretické poznatky v praxi. 

Pre ukončenie II. stupňa vzdelávania, ktorého výsledkom je získanie trénerskej licencie C, musia byť trénerskí kandidáti schopní samostatne viesť tréningovú jednotku v duchu základných princípov a zásad prezentovaných v procese vzdelávania. Po skončení školenia bude hodnotená ich práca v kluboch pri vedení družstva, pri ktorom pôsobia. Na svoju činnosť dostanú spätnú väzbu formou pripomienok od trénerských mentorov. Hodnotiť budú napríklad organizačnú stránku, zapojenie hráčov do tréningovej jednotky, jej prípravu, zameranie, výber príslušných cvičení a podobne.