Šestnástka má za sebou ďalší zraz, hlavný tréner už myslí na Salzburg

LEVICE (SZĽH) – Hoci primárna pozornosť fanúšikov hokeja sa v týchto dňoch sústreďuje na reprezentáciu do dvadsať rokov, ktorá sa pripravuje na majstrovstvá sveta, a súčasne na národné družstvo do osemnásť rokov štartujúce na prestížnom Hlinka Gretzky Cupe, uplynulý týždeň sa v miernom ústraní zišla na sústredení aj reprezentačná šestnástka. Výber hlavného trénera Ivana Králika absolvoval od utorka do piatka štvordňový výcvikový tábor v Leviciach, ktorý bol vyplnený nielen tréningmi, ale aj mimohokejovými aktivitami.

Dvadsaťtri nominovaných hráčov

Pre novotvoriacu sa reprezentáciu do šestnásť rokov šlo už o druhú akciu v sezóne 2022/2023. Ešte začiatkom júna sa hráči ročníka 2007 zišli na podobnom výcvikovom tábore v Poprade. „Výcvikový tábor v Poprade prebehol v čase, keď boli chalani v plnom zaťažení letnej prípravy. Teraz však už majú letné prípravy za sebou a pozitívne je, že počas leta netrénovali len na suchu, ale chodili aj na ľad. Bolo vidno, že sa za ten čas posunuli aj po kondičnej, aj po hernej stránke,“ prezradil hlavný kormidelník reprezentačného družstva do 16 rokov Ivan Králik.

Rozdiel v porovnaní s prvou akciou v Poprade bol aj v kádri. Kým pod Tatrami pracoval realizačný tím reprezentácie do šestnásť rokov s tridsiatimi štyrmi hokejistami, v Leviciach sa počet hráčov zúžil na štyri kompletné formácie a troch brankárov. „Oproti Popradu sme spravili nejaké zmeny v zostave a vyskúšali sme piatich nových útočníkov a jedného brankára. V šestnástke však je bežné, že sa chlapci obmieňajú a teší nás, že sa nám stále ukazujú noví adepti do reprezentácie,“ vysvetlil Králik.

Ivan Králik. Foto: Jakub Homoľa

Ivan Králik. Foto: Jakub Homoľa

Priestor pre nových hráčov sa vytvoril aj v dôsledku dvoch zmien, ktoré musel 38-ročný hlavný tréner spraviť v porovnaní s plánovanou nomináciou. „Z pôvodne nominovaných hráčov sa nám ospravedlnil Adrien Bartovič, ktorý momentálne nespĺňa pravidlá pre štart za slovenskú reprezentáciu na podujatiach IIHF, keďže na Slovensku neodohral ani jeden súťažný zápas. Rovnako sme v Leviciach nemali k dispozícii ani Tomáša Chrenka. Z náhradníkov sme tak povolali Mareka Žiaka a Andreja Zuščáka,“ pridal Králik podrobnosti o vynútených zmenách.

Cvičili už aj herný systém

Reprezentanti za necelé štyri dni v Leviciach stihli absolvovať dohromady päť 75-minútových tréningových jednotiek na ľade, pričom v stredu a vo štvrtok šestnástka trénovala dvojfázovo. Aj z hľadiska náplne tréningov, ktoré hráči absolvovali, je zrejmé, že sa nová sezóna a s ňou aj prvé reprezentačné zápasy nezadržateľne blížia. „Na výcvikovom tábore sme sa zamerali už aj na herný systém a spoluprácu medzi jednotlivými obrannými dvojicami, útočnými trojicami a celými päťkami. Na tréningoch sme teda skúšali založenia útokov pod tlakom, prechody stredným pásmom a hru v útočnom pásme.“

Vyskúšať si v praxi herný systém mohli hráči ročníka 2007 v samom závere výcvikového tábora. V jeho posledný deň, v piatok, si zmerali sily v prípravnom zápase s dorastencami HK Gladiators Trnava. Konfrontáciu s klubovým oddielom si Králik pochvaľuje, súčasne je hlavný tréner družstvu zo slovenského Ríma vďačný, že pristúpili na ponuku zahrať si priateľský zápas.

„Nebolo jednoduché nájsť súpera,“ vysvetľuje tréner. „Pôvodne sme totiž mali mať tento výcvikový tábor v Bratislave, nakoniec sa to zmenilo a zišli sme sa v Leviciach. Hneď vzápätí sme kontaktovali dorastenecké družstvá Zvolena a Banskej Bystrice, ktoré by to mali do Levíc najbližšie. Žiaľ, aj Zvolen, aj Banská Bystrica už v tom čase mali plný program prípravných zápasov,“ pokračoval Králik.

Ivan Králik. Foto: Jakub Homoľa

Ivan Králik. Foto: Jakub Homoľa

„Nakoniec sme oslovili trénerov Trnavy, ktorí našu ponuku prijali, za čo im veľmi ďakujem. V tomto sa stretli naše záujmy, keďže Trnavčania v týchto dňoch ešte nemajú ľadovú plochu a trénujú v Pezinku. Prípravný zápas s nami im však padol vhod, keďže sa pripravujú na klubový turnaj v Česku,“ priblížil pozadie príprav priateľského zápasu s Trnavou.

Ten však bol veľmi prospešný aj pre samotnú reprezentáciu do šestnásť rokov, ktorá nakoniec vo vzájomnom meraní síl zdolala Trnavu 6:3. „Sme vo fáze, keď potrebujeme čo najviac trénovať a chlapcov čo najviac naučiť, aby z detského, žiackeho hokeja prešli na o niečo vyšší stupeň, ktorý bude potrebný na medzinárodnom ľade. Na medzinárodnej úrovni rozhodujú zápasy detaily, ktoré musíme mať zvládnuté, ak chceme byť úspešní. Zápas proti dorastencom Trnavy splnil svoj účel. Chceli sme od ich, aby v čo najväčšej miere preniesli nacvičené taktické veci do zápasu.“

Teambuilding na motokárach

Zraz na Tekove však nebol výlučne o hokeji. Popri hodinách strávených na ľade sa totiž našiel čas aj na mimohokejové aktivity zamerané sčasti súťažne, ale sčasti aj relaxačne. „Harmonogram bol nastavený tak, že sme ranné tréningy mali celkom zavčasu, už o pol deviatej ráno, a poobedňajší tréning nám končil už o štvrtej poobede, čo je taktiež pomerne skoro. Zvyšok času v popoludňajších hodinách sme chceli využiť racionálne, preto sme v stredu tento časový priestor využili na návštevu kúpaliska. Deň nato sme mali pôvodne v pláne rafty, žiaľ pre extrémne sucho a vysoké teploty to nakoniec padlo. Narýchlo sme však našli náhradu a zorganizovali sme motokáry.“

Kúpalisko a aj motokáry sa stretli v hráčskom kolektíve s pozitívnou odozvou. Navyše realizačný tím neopomína ani prínos takýchto akcií spočívajúci v stmeľovaní kolektívu. „Takéto aktivity sú výborné nielen ako vyplnenie času, ale sú prospešné na to, aby sa hráči medzi sebou navzájom spoznali, a súčasne aby sme hráčov dobre spoznali aj my a videli ich ako sa správajú a konajú aj pri mimohokejových aktivitách.“

Tímová fotografia reprezentácie do 16 rokov. Foto: Jakub Homoľa

Tímová fotografia reprezentácie do 16 rokov. Foto: Jakub Homoľa

Na konci augusta prvý turnaj

Reprezentanti do šestnásť rokov sú v týchto dňoch už späť vo svojich klubových oddieloch. Ďalší zraz však majú hráči ročníka 2007 naplánovaný už onedlho – koncom mesiaca totiž na šestnástku čaká prvá medzinárodná konfrontácia na tradičnom turnaji v Salzburgu.

Práve na akciu na rakúsko-nemeckom pohraničí sa aktuálne sústreďuje pozornosť realizačného tímu vedeného hlavným trénerom Ivanom Králikom. „S kolegami asistentmi si ešte sadneme, dáme hlavy dokopy a pokúsime sa poskladať do Salzburgu čo najlepší možný tím. Určitú predstavu už máme. Vyberať budeme predovšetkým z tých hráčov, ktorých sme videli v Poprade a v Leviciach. Sezóna je však dlhá, čakajú nás aj ďalšie akcie a určite šancu dostanú aj ďalší hráči, ktorí nás upútajú v klubových súťažiach,“ priblížil Králik proces tvorby nominácie na prvý turnaj.

Zraz pred prvou medzištátnou previerkou v sezóne má šestnástka naplánovaný v pondelok 25. augusta v Bratislave. V hlavnom meste by mali hráči a realizačný tím stráviť dva dni, po ktorých v stredu 27. augusta už naberú smer Rakúsko. Prvý zápas v Mozartovom rodisku čaká na šestnástku hneď na druhý deň po príchode – vo štvrtok 28. augusta.

„Oproti pôvodným plánom došlo k zmene, keďže v Salzburgu sa napokon nepredstaví nemecká reprezentácia do šestnásť rokov. Turnaj tak otvoríme zápasom s českou šestnástkou, na druhý deň hráme s domácim družstvom Red Bullu Salzburg do sedemnásť rokov a sobotňajší program bude závisieť od našich predchádzajúcich výsledkov, keďže dopoludnia bude hrať druhý tím s tretím o to, kto postúpi do večerného finále proti víťazovi skupiny,“ dodal na záver Králik.