V Bystrici sa zaplnil štadión študentmi, v Brne padol nový rekord návštevnosti EUHL

Zápasy Európskej univerzitnej hokejovej ligy (EUHL) ponúkajú svojim priaznivcom často viac než len samotný hokej. Dôkazom sú aj dve z posledných stretnutí v spomínanej súťaži.

Na banskobystrickom štadióne sa uskutočnil projekt „Zo školy na zimák“ primárne určený pre študentov stredných škôl, nakoľko prináša informácie o možnostiach vysokoškolského štúdia, osobnostného rozvoja, vzdelávania, ale aj športu a zábavy. V susednom Česku na zápase medzi nováčikom z Brna a štvornásobným majstrom z Prahy padol pre zmenu divácky rekord v EUHL.

„Projekt Zo školy na zimák organizujeme ako UMB Hockey Team už druhú sezónu. Našou snahou je prepájať vzdelanie, kariéru a šport,“ informoval Milan Kyseľ, manažér bystrického univerzitného hokejového tímu. Na štadión tak v rámci zápasu EUHL prichádzajú stovky detí a mladých, pre ktorých je pripravené toho viac, než len samotný hokej.

„Samotný projekt mal v uplynulej sezóne dve edície. Prvá bola pre gymnáziá a stredné školy, ktorej súčasťou boli vystavovatelia - fakulty UMB a záujmové organizácie pre mladých ľudí. Druhá edícia (Univerzitný deň pracovných príležitostí) bola zameraná viac na kariéru po ukončení štúdií. Vystavovateľmi boli firmy ponúkajúce prácu, brigádu, ale i témy bakalárskych a diplomových prác. Bol to vôbec prvý job fair v Banskej Bystrici,“ pokračoval Kyseľ, „neformálne priestory zimného štadióna veľmi dobre vplývajú na návštevníkov, sú viac uvoľnení a sú dostupné pre širokú verejnosť. Pochvaľujú si to aj samotní vystavovatelia. Túto sezónu už máme za sebou ďalšiu úspešnú edíciu pre stredoškolákov.“

Spomínaná akcia bola súčasťou zápasu medzi UMB Hockey Team a Academy 1928 KTH, ktorého začiatok bol na pravé poludnie a študenti tak išlo doslova zo školy na zimný štadión.  

Súboj majstrov v Brne

Ďalšia veľká akcia sa uskutočnila aj v susednom Česku, v ktorom je už 6 univerzitných tímov pôsobiacich v EUHL. V DRFG Aréne v Brne sa proti sebe postavil ligový nováčik HC Masaryk University proti doposiaľ jedinému držiteľovi Sekeráš Trophy, a síce UK Praha.

„Súboju majstrov“ predchádzal jeden a pol hodinu pred začiatkom pochod fanúšikov z Moravského námestia, následne bol pre nich priamo na štadióne pripravený sprievodný program. A že študenti v spomínanom českom meste skutočne zbožňujú univerzitný hokej potvrdil i fakt, že sa im podarilo prekonať rekord návštevnosti v EUHL. Ten bol zaznamenaný na historicky prvom zápase tejto súťaže, keď sa proti sebe postavili Zlín a Trenčín.

Zhruba dva a pol tisícovú návštevu prekonali hokejoví priaznivci v Brne, na „Súboj majstrov“ ich prišlo presne 3826. „Zápas bol veľkolepý a prišlo o tisíc viac ľudí než sme čakali. Je to veľký úspech, pokorili sme rekord ligy,“ potešil sa Peter Bustin, jeden z manažérov domáceho celku. „Hoci sme nehrali dobre, diváci nám neprestávali fandiť a povzbudzovali nás, snažili sa nám pomôcť. Boli sme z toho hotoví, takých fanúšikov som ešte nezažil,“ priznal.

Jedným z cieľov EUHL je poskytovať mladým ľuďom možnosti na plnohodnotne strávený voľný čas a vyššie spomenuté zápasy, sú dôkazom, že sa tento cieľ darí úspešne napĺňať.


Fotogaléria