Univerzitné družstvo už v Krasnojarsku, dnes prvý zápas proti Rusku

PIEŠŤANY (SZĽH) – Reprezentačné družstvo vysokoškolákov sa oddnes predstaví na svojom vrchole kariéry. 23-členný káder hráčov sa už od prvého marcového dňa predstaví v ruskom Krasnojarsku na XXIX. Svetových zimných univerzitných hrách. Ešte pred odletom do metropoly Síbiri absolvovali nominovaní hokejisti trojdňové sústredenie v Piešťanoch.

Na začiatku výzva

Univerziádne družstvo nebýva štandardnou reprezentáciou s ustáleným medzinárodným programom a pravidelnými zrazmi. Ich zrazy sa uskutočňujú iba každé dva roky pri príležitosti Svetových univerzitných hier, a tak proces tvorby družstva býva – oproti ostatným reprezentáciám – neštandardný. Aj tohtoročné univerzitné družstvo sa začalo skladať prostredníctvom výzvy realizačného tímu na prihlásenie sa vysokoškolákov hrajúcich hokej.

„Výzvou sa celý proces tvorby tímu začal. Veľký kus roboty a prvotných krokov odviedol v spolupráci so zväzom manažér tímu Branislav Varga. Ja som bol až následne oslovený generálnym manažérom Miroslavom Šatanom s ponukou pozície trénera,“ priblížil hlavný tréner výberu Ivan Feneš.

„Následne sa v Detve uskutočnili výberové stretnutia a prvé oboznámenie sa s hráčmi. Samozrejme, mali sme v zábere aj hráčov, ktorí hrajú v Tipsport lige a pripadali do úvahy pre univerziádu. Následne sme oslovili jednotlivých hráčov a ich kluby. Nie všetkých sa nám podarilo získať pre naše potreby, čo však plne rešpektujeme vzhľadom na práve prebiehajúcu súťaž. Napriek tomu sa však nám podarilo zložiť konsolidované družstvo, ktoré má na turnaji veľké ambície,“ pokračoval Feneš.

Konštruktívna komunikácia s klubmi

Svetové univerzitné hry prichádzajú v čase, keď najmä najvyššie ligové súťaže idú do svojich vyraďovacích častí. A keďže univerziáda sa uskutočňuje mimo asociačnej prestávky, je preto prirodzené, že realizačný tím univerzitného tímu máme za sebou kolotoč pohovorov a stretnutí s materskými klubmi hráčov.

„Nie je reálne, aby sme poskladali maximálnu kvalitu, ktorú môžeme mať k dispozícii. Väčšmi ide o vybavovanie hráčov z jednotlivých klubov, ktoré stále hrajú súťaž a nie všetky z nich sú ochotné púšťať svojich hráčov, ktorých platia celoročne. Komunikácia s klubmi však bola na veľmi vysokej úrovni. Niektorých hráčov sa nám podarilo vybaviť, za čo riaditeľom, manažérom a prezidentom klubov veľmi pekne ďakujeme,“ hovorí manažér výberu Branislav Varga.

„Niektorých sa nám naopak nepodarilo uvoľniť, a to najmä z tých tímov, ktoré budú hrať až do konca súťaže dôležité zápasy, či už o popredné priečky, alebo naopak o udržanie, alebo ako bol prípad Sama Chalupu, ktorého Michalovce neuvoľnili, keďže majú ambíciu postúpiť do extralige. Rozhodnutie klubov však v plnej miere rešpektujeme,“ pokračoval.

Manažér Branislav Varga pritom nekomunikoval iba so slovenskými klubmi. Zo zahraničia sa napríklad podarilo vybaviť uvoľnenie brankára Mateja Tomeka, ktorý pôsobí na Univerzite Omaha v štáte Nebraska, ktorá hrá najvyššiu divíziu americkej univerzitnej súťaže.

„V tomto urobil obrovský krok generálny manažér Miroslav Šatan. Na jeho návrh, aby sme oslovili hráčov aj zo severoamerickej NCAA, sme začali oslovovať hráčov. U Mateja Tomeka bola situácia o niečo zjednodušená, keďže vo svojom tíme pôsobil ako brankárska trojka. Sám Matej preukázal obrovskú túžbu reprezentovať a tiež vynikajúca komunikácia s manažérom hráčskych operácií jeho univerzity prispeli k jeho účasti. Je to navyše prvýkrát v histórii, čo za Slovensko ide hrať hráč z najvyššej univerzitnej súťaže v Amerike,“ pokračoval manažér.

Neskrývajú ambície

Hlavný tréner Ivan Feneš neskrýva veľké ambície. Čo to presne znamená? „Myslím si, že patríme medzi favoritov turnaja,“ vraví jednoznačne. „Nejdeme tam na žiadny výlet, a aj chlapci majú hlavy nastavené tak, aby sme pre Slovensko spravili úspech a dobré meno pre slovenský hokej,“ hovorí.

Slováci sa na turnaji predstavia v šesťčlennej základnej skupine A, z ktorej postúpia do semifinále iba prvé dve mužstvá. „Je nám jasné, že potrebujme vyhrať aspoň štyri zápasy, aby sme šli do ďalších bojov o medaily,“ upozorňuje Feneš. „Bude to náročné, len samotní Rusi majú v kádri sedem hráčov z KHL a ďalších z druhej najvyššej VHL. To hovorí samé za seba. Kvalitu však máme aj my a hoci nás čakajú ťažké zápasy, určite nejdeme do zápasov s utiahnutým hokejom,“ pokračoval.

41-ročný tréner pôsobí pri slovenských mládežníckych reprezentáciách od sezóny 2012/2013, keď bol pri „osemnástke“, v ktorej gro tvorili hráči ročníka 1995. Drvivú väčšinu kádra, ktorý sa predstaví v Krasnojarsku, tak pozná či už z „osemnástky“, alebo z „dvadsiatky“, v ktorej strávil ostatné dve sezóny.

„Som milo prekvapený z prístupu chlapcov. Pristupujú k svojim povinnostiam maximálne profesionálne. Sú to všetko mentálne i fyzicky vyzretí chalani a tréningy v Piešťanoch boli na vysokej úrovni.“ Rozhodujúca fáza však nastáva až od 1. marca, keď je na programe úvodný deň hokejového turnaja na univerziáde. „Verím, že si túto pracovitosť prenesieme aj do turnaja a ak sa nám to podarí, tak som presvedčený o tom, že sa to odzrkadlí aj na výsledkoch.“

Rozpis zápasov Slovenska v základnej skupine na SZU 2019 v Krasnojarsku

01. 03. 2019 Kristall Arena, Krasnojarsk 13.30 hod. Slovensko Rusko
03. 03. 2019 Kristall Arena, Krasnojarsk 10.00 hod. Česko Slovensko
05. 03. 2019 Kristall Arena, Krasnojarsk 10.00 hod. Slovensko Japonsko
07. 03. 2019 Kristall Arena, Krasnojarsk 06.30 hod. Spojené štáty Slovensko
08. 03. 2019 Kristall Arena, Krasnojarsk 03.00 hod. Slovensko Maďarsko