Trpká štvrťfinálová prehra „dvadsiatky“, Švédsku podľahla tesne 2:3

BUFFALO (SZĽH) – Slovenská hokejová reprezentácia do dvadsať rokov siahala vo štvrťfinálovom zápase majstrovstiev sveta proti Švédsku na prekvapenie. Zverenci hlavného trénera Ernesta Bokroša podali výborný výkon a do poslednej sekundy veľkému favoritovi statne vzdorovali, napokon sa však po výsledku 3:2 stali Švédi po tretí raz v rade štvrťfinálovým katom Slovákov.

Úvod zápasu patril Švédom, ktorým k tomu dopomohla aj rýchla presilovka z konca druhej minúty. Paradoxne, pri vlastnom oslabení unikol Smolka, no jeho strela skončila na žŕdka. Tá však zvonila aj krátko nato po strele Liljegrena od modrej čiary. Aj vo zvyšku úvodného dejstva preukazovali Švédi svoju kvalitu, mali aj hernú prevahu, no čisté gólové príležitosti si už nevypracovali.

Lenže úvod druhej tretiny mali skutočne výborný. Slováci síce vyhrali úvodné vhadzovanie, no po chybe v rozohrávke sa k puku dostal Lundeström, ktorý švihom prestrelil Durného. Aj v 25. minúte prišla šanca Švédov po zlej slovenskej rozohrávke, no Durný si pri Petterssenovej strele postrážil bližšiu žrď. O tri minúty neskôr sa však už Švédi dočkali, Zetterlund svoje sólo zvládol bravúrne, keď bekhendom po ľade poslal puk pomedzi Durného betóny – 2:0. Po druhom inkasovanom góle spravil Ernest Bokroš korektúry v zostave, ktoré zrejme priniesli osoh. Slováci sa začali viac osmeľovať a odmenou im bol Bodákov gól z 38. minúty, ktorým súčasne zlomili nulu na konte strelených gólov v presilových hrách.

Veľkú príležitosť na zrovnanie stavu dostali Slováci v úvode tretej tretiny, keď v rozmedzí sedemnástich sekúnd šli na trestnú lavicu Lundeström a Söderlund. Slováci dvojnásobnú presilovku však nevyužili, hoci už-už dvíhali ruky nad hlavu po Studeničovej strele, tá však skončila na žŕdke. Miesto 2:2, tak bolo v 51. minúte 1:3 z pohľadu Slovenska. Švédsky tretí útok výborne zakombinoval a Lundeström už zakončoval do prázdnej bránky. Odpoveď Slovákov však prišla už o 101 sekúnd – Kelemen výborne načasovanou prihrávkou našiel pred bránkou Bodáka, ktorý svojím druhým gólom v zápase vykresal iskierku nádeje. Slováci svojho súpera v poslednej tretine dostali neraz pod tlak, v rozhodujúcich posledných minútach však už sily na záverečný nápor nezvýšili. Švédi tesné vedenie uhájili do záverečnej sirény a po výhre 3:2 slávia postup do semifinále.

Po prehre súčasne boli vyhlásení aj traja najlepší slovenskí hráči na turnaji, ktorých vybral realizačný tím slovenskej reprezentácie. Stali sa nimi brankár Roman Durný, obranca Martin Bodák a útočník Samuel Buček.

Hlas po zápase

Ernest Bokroš (hlavný tréner SR „20“): „Ťažko sa mi hodnotí takéto stretnutie… Musím povedať, že som spokojný s výkonmi hráčov, ale nie s výsledkom. Naozaj sme dnes boli blízko, žiaľ, nevyšlo nám to…“

Švédsko „20“ – Slovensko „20“ 3:2 (0:0, 2:1, 1:1)
Góly: 21. Lundeström (Söderlund), 27. Zetterlund, 51. Lundeström (Söderlund, O. Steen) – 38. Bodák (V. Čacho, Buček), 52. Bodák (Kelemen).
Vylúčenia na 2 min: 5:2, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránu: 39:22 (12:4, 16:10, 11:8). Rozhodovali: Garon (Kan.), Nikolic (Rak.) – Hancock (USA), Ondráček (ČR). Najlepší hráči zápasu: Isac Lundeström – Martin Bodák. 1445 divákov.

Švédsko: Gustavsson – Liljegrn, Moverare, Dahlin, Brännström, G. Lindström, Sellgren, Högberg – Pettersson, A. Nylander, Anderssson – L. Lindström, Karlström, Zetterlund – Söderlund, Lundeström, O. Steen – Davidsson, Gustafsson, J. Boqvist, Jonsson Fjällby.
Slovensko: Durný – Hedera, Korenčik, Bodák, Ivan, Fehérváry, Zeleňák, Matejovič, Fereta – E. Smolka, Kelemen, Kundrik – Krivošík, Tamáši, Miloš Roman – Buček, Studenič, A. Ružička – V. Čacho, A. Liška, Solenský.