Tri góly elitného útoku zabezpečili dvadsiatke víťazstvo nad Švajčiarmi

MONTHEY (SZĽH) – Slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov zvíťazila v prvom zápase na Turnaji štyroch krajín vo švajčiarskom Monthey. Zverenci Ivana Feneša síce prehrávali po prvej dvadsaťminútovke 0:2, ale vydarenou druhou tretinou otočili vývoj stretnutia a triumfovali tesne 3:2. Druhý zápas odohrajú v sobotu o 15.30 h proti Nemcom. 

Slovenskí hokejisti dostali v úvodných desiatich minútach dvakrát výhodu presilovky, ale nedokázali premeniť príležitosti. Naopak, po jednom z protiútokov mohli udrieť Švajčiari. Domáci reprezentanti boli následne v ofenzíve nebezpečnejší aj efektívnejší, čo potvrdili gólmi v koncovke prvého dejstva. V 16. minúte zapadol do slovenskej siete nahodený puk od modrej čiary a gól si pripísal Joel Henry. O dve minúty neskôr naňho nadviazal Jeremy Jabola Prada, ktorý namieril presne švihom spomedzi kruhov.

Mladí Slováci v druhej tretine ešte zlepšili pohyb a ihneď sa častejšie dostávali pred švajčiarskeho brankára Mathieua Croceho. Zvýšenou aktivitou síce spočiatku domácim ponúkali brejkové možnosti, ale neskôr boli za snahu zaslúžene odmenení gólmi. V 27. minúte skóroval strelou z pravého krídla Alex Čiernik a v 35. minúte nechytateľne zakončil Ondrej Molnár. Švajčiarsky kouč zareagoval na zmenu obrazu hry oddychovým časom za stavu 2:2, ale jeho zverenci napriek tomu v prostrednom dejstve ešte raz inkasovali z hokejky Dalibora Dvorského. 

Prvé slovenské vylúčenie prišlo až na začiatku tretej tretiny, keď putoval na trestnú lavicu Pavol Štetka. Švajčiari sa však zásluhou veľkej bojovnosti a obetavosti našich hráčov nedostali do nebezpečných streleckých pozícií. Zmenu skóre rovnako nepriniesla ani slovenská presilovka približne v polovici tretiny. Viac ako dve minúty pred koncom riadneho hracieho času Švajčiari odvolali brankára a vďaka tlaku si vybojovali presilovku. Takmer 90 sekúnd hrali šiesti proti štyrom, ale Patrika Andrisíka ohrozili iba dvoma strelami z diaľky, ktoré si postrážil a udržal tímu víťazstvo 3:2.  

Hlas po zápase: 

Ivan Feneš, tréner SR 20: "Zápas hodnotím pozitívne. Síce sme prehrali úvodnú tretinu, ale mali sme dobrý vstup do stretnutia. Nevyužili sme momentum a pár sľubných šancí. Švajčiari nás potrestali dvoma gólmi a trochu nás to pribrzdilo. Chalani však ukázali veľkú chuť zvíťaziť, prebrali iniciatívu a podarilo sa nám otočiť skóre vďaka trom zásahom. Záverečná tretina bola o dobrom korčuľovaní a dohrávaní súbojov, čo hráči dobre zvládli. Na tomto výkone sa dá určite stavať, ale treba ostať na zemi, pretože je to len prvé víťazstvo na turnaji. Koncentrujeme sa hlavne na blížiace sa majstrovstvá sveta v Kanade, a tak potrebujeme naďalej zlepšovať našu hru."

Turnaj štyroch krajín hráčov do 20 rokov – Monthey (Švaj.):

Švajčiarsko – Slovensko 2:3 (2:0, 0:3, 0:0)
Góly:
16. Henry (Bächler), 18. Jabola Prada (Weber, Meile) – 27. Čiernik (Groch), 35. Molnár (Dvorský, Čiernik), 38. Dvorský (Čiernik, Molnár). 
Vylúčení: 4:3 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, 650 divákov.

Zostava SR 20: Andrisík – Groch, Nátny, Žabka, Laurenčík, M. Mešár, Funtek, A. Bartoš, Frídel – Čiernik, Dvorský, Molnár – L. Nemec, Šramaty, Mišiak – Štefančík, Suchý, Šotek – Ondriš, Štetka, Danielčák. Tréner: I. Feneš.