Tím SR 20 zdolal Švajčiarov 3:2 a z Füssenu odchádza ako víťaz!

FÜSSEN (SZĽH) -  Po piatkovom dokonalom obrate proti Nemecku vyhrali slovenskí hokejisti do 20 rokov aj tretí záverečný zápas na Turnaji štyroch krajín v sobotuv nemeckom Füssene. Bez ohľadu na výsledok posledného zápasu Nemecko - Dánsko sa zverenci trénera Ernesta Bokroša stali víťazmi podujatia.! Súboj so Švajčiarskom Slováci od začiatku kontrolovali a napokon ho vyhrali síce tesne, ale zaslúžene 3:2. Góly nášho tímu dosiahli Pavol Skalický, Erik Černák a Dominik Briestenský. Švajčiari nečakane zdramatizovali súboj v posledných sekundách kontaktným gólom vo vlastnom oslabení., vo Füssene však obsadia až tretie miesto za Nemeckom a pred Nórskom.

Momentka zo súboja slovenských a švajčiarskych hokejistov, ilustračné foto Jakub Homola

SLOVENSKO – ŠVAJČIARSKO 3:2

Zverenci trénera Ernesta Bokroša potvrdzovali od začiatku zápasu úlohu mierneho favorita. V štatistikách prestrieľali svojho súpera hneď v prvej tretine v pomere 12-3, no z tejto prevahy vyťažili iba jeden gól, keď pri presilovke skóroval Skalický. V ďalších dvoch tretinách už bola strelecká prevaha na strane súpera, ten však dlho nemohol nájsť recept na prekonanie slovenského brankára Gibla. Výborný výkon však predvádzal i jeho náprotivok Senn, a tak sme si na ďalšie góly museli počkať až do poslednej tretiny zápasu. Keď v 47. minúte pridal Erik Černák druhý gól, slovenskí hráči mali víťazstvo na dosah. Švajčiari však o päť minút pokazili čisté konto brankárovi Giblovi, keď znížil Aeschlimann. Napokon sa o víťazovi rozhodovalo v poslednej päťminútovke. Gól Dominika Briestenského v 56. minúte mohol znamenať rozhodnutie, no Švajčiari zápas zdramatizovali ešte v posledných sekundách. Hoci mali vylúčeného hráča  Fabio Arnold ešte 11 sekúnd pred koncom predsa len dosiahol ich kontaktný gól vo vlastnom oslabení. Na vyrovnanie však nášmu súperovi už nezostal čas, a tak Slováci dosiahli zaslúžené víťazstvo, už tretie na turnaji.

Ernest Bokroš (tréner SR 20): "Bez akýchkolvek pochýb, bolo to najkvalitnejšie vystúpenie vo Füssene, Švajčiari najvyspelejším súperom, výborní po taktickej stránke  a s veľmi dobrým korčuľovaním.   Kompexne preveril naše formácie i fungovanie jednotlivých činností. Ako som už spomínal po predchádzajúcich zápasoch, defenzíva nám funguje podľa predstáv, no v ofenzíve vidím, aj napriek zvýšenej pozornosti v tréningoch v celej doterajšej sezóne, dosť veľké rezervy. Stačí len pozrieť na štatistiky z tohto turnaja -  na 14 góloch, vrátane Lantošiho z nájazdu, sa podieľalo dvanásť hráčov.  Duel so Švajčiarmi bol veľmi vyrovnaný, no  dnes zabrali všetky formácie pod lídrovskou taktovkou Skalického, najlepšieho hráča tímu i celého turnaja (1+4). Navyše hráči hrali veľmi disicplinovane a dôsledne dodržiavali, to čo sme si vytýčili pred zápasom. Až na zbytočnú chybu v úplnom závere, keď sme dovolili Švajčiarom znížiť jedenásť sekúnd pred koncom. Brankárovi Giblovi sme dali šancu vo všetkých troch zápasoch. Docestoval na turnaj až z Kanady a chceli sme mať čo najviac poznatkov, či s ním môžeme rátať na MS na prelome rokov v Montreale a Toronte."  

Vo Füssene bol ako druhý brankár aj Denis Godla, v štatistikách má samé nuly a predsa. V dueli s Nemeckom ho tréner Ernest Bokroš poslal na posledné dva nájazdy Nemcov a neinkasoval! Za to náš útočník Lantoši dva razy a dovŕšil obraz. z 1:3 na 4:3. "Práve tento zlomový moment, spôsob akým ho družstvo zvládlo, považujem za najcennejší poznatok z turnaja. Proti Nemcom sa čosi podobné nedarí každý deň. A celkové prvenstvo? To už je bonus pre celý slovenský mládežnícky hokej, ktorý potrebuje podobné úspechy ako soľ!", zavral Ernest Bokroš.

Turnaj 4 krajín vo Füssene:

SLOVENSKO „20“ – Švajčiarsko „20“ 3:2 (1:0, 0:0, 2:2)
Góly SR:
12. Skalický, 47. Černák, 56. Briestenský
Pomer striel: 19:18, vylúčenia: 9:7, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:1

Nemecko "20" - Nórsko "20" 3:0 (1:0, 0:0, 2:0)

Konečné poradie Turnaja 4 krajín hráčov do 20 rokov vo Füssene:

1. SLOVENSKO 8 (13:5), 2. Nemecko 7 (11:7), 3. Švajčiarsko 3 (10:8), 4. Nórsko 0 (0:14).

Nominácia SR „20“ na Turnaj 4 krajín vo Füssene (3.-8.11.2014)

Hráči: Patrik BAČIK, Dominik BRIESTENSKÝ, Denis GODLA, Marco HOCHEL, Frederik FEKIAČ, Kristián HORVÁT, Dominik JENDROĽ, Michal KABÁČ, Patrik KOYŠ, Branislav PAVÚK, Samuel PETRÁŠ, Dominik REHÁK, Pavol SKALICKÝ, Matúš SUKEĽ, Lukáš TÁBI (všetci HK VSR SR 20),  Mislav ROSANDIČ (HC ‘05 Banská Bystrica), Erik ČERNÁK (HC Košice), Timotej ŠILLE (EC Red Bull Salzburg, Rak./MHL), Daniel GIBL (Barrie Colts, Kan.), Róbert LANTOŠI (VIK Västeräs HK, Švéd.), Peter CEHLÁRIK, Christián JAROŠ (obaja Lulea HF, Švéd.)

Realizačný tím: Roman ULEHLA (manažér), Ernest BOKROŠ (tréner), Norbert JAVORČÍK (asistent trénera), Rudolf JURČENKO (tréner brankárov), MUDr. Milan PETRO (lekár), Rastislav LADECKÝ, Ľuboš ONDREJKA (maséri)