SZĽH podporil realizáciu jedinečného tréningového centra. V Košiciach pomáha virtuálna realita

Inovatívne technológie vstúpili do všetkých oblastí života a hokej nie je výnimkou. Jednu z revolučných tréningových noviniek predstavili v piatok v priestoroch košickej Steel Arény.

Klub HC Košice tam slávnostne otvoril tréningové centrum založené na technológii virtuálnej reality. Slúžiť bude mladým hokejovým talentom, ktoré majú záujem na sebe tvrdo pracovať, ale aj širokej verejnosti. Cieľom je za pomoci virtuálnej reality zlepšovať individuálne zručnosti hráča a brankára.

„Chceli sme investovať predovšetkým do mládeže. Je to totiž vec určená hlavne pre mladých hokejistov. Rovnako tak sa však môžu zdokonaľovať aj seniori. Majú to priamo v hale a dostupné 24 hodín. Chceme kráčať s dobou a napredovať. Funguje to v NHL, v českej extralige a chceme byť toho súčasťou. Ak si to pochvaľujú hráči ako Jágr, Voráček či Pastrňák, tak to môže byť veľmi užitočné aj pre našich hráčov,“ rozhovoril sa výkonný riaditeľ HC Košice Miloslav Klíma.


Cassovar Sense aréna využíva technológiu virtuálnej reality, aby vytvorila hráčom rôznorodé situácie a okolnosti, ktoré nastávajú v zápasoch a hráči ich môžu trénovať tak dlho ako je potrebné. K tréningu potrebuje hráč špeciálne upravenú hokejku. Tá prenáša reálne pohyby do digitálneho sveta a aj opačne v podobe odozvy pri dotyku digitálneho puku. Rovnako upravené sú aj špeciálne brankárske rukavice.

Tréner sleduje všetko, čo hráč vidí v okuliaroch na monitore počítača, môže robiť záznam jeho činnosti a následne si ho s hráčom pozrieť, odkonzultovať a znova danú činnosť zopakovať. Hokejista môže jeden úkon trénovať dovtedy, kým nie je so svojim výkonom stopercentne spokojný.

„Pointa Sense arény je v tréningu mozgu. Pomocou špeciálnych cvičení vieme hráčovi ponúknuť pestrú škálu herných činností ako sú streľba, prihrávka a ostatné veci. To umožňuje rýchlejšie čítanie hry a zrýchlenie reakcií,“ vysvetľuje mládežnícky tréner Ľubomír Sabol.

Nové tréningové centrum je určené pre hráčov od 10 rokov, ale aj pre profesionálov. „Vieme si nastaviť tréning podľa našich požiadaviek. Sú tam cvičenia pre útočníkov, obrancov i pred brankárov. Sú tam rôzne stupne obtiažnosti a každý hráč si vie povedať, na čom chce pracovať. Celkovo je to náročné po fyzickej i psychickej stránke. Hráči odchádzajú po 45 minútach spotení a naučia sa rýchlejším reakciám a koncentrácii,“ pridáva Sabol.

Príležitosť vyskúšať si tréning s pomocou virtuálnej reality využil aj dvanásťročný hráč HC Lukáš Bojčík. „Mám z toho super pocity. Je to iný a zaujímavý tréning. Určite mi to niečo dá. Nemáte pritom pocit s pukom ako na ľade, ale nie je to ľahké. Hlavne to miešanie dá zabrať, ale časom si na to zvyknete. Ako doplnok ku klasickým tréningom je to určite dobré.“

Spoločný projekt HC Košice, Strednej športovej školy v Košiciach,  Košického samosprávneho kraja a Krajskej hokejovej akadémie podporil aj Slovenský zväz ľadového hokeja.

„Slovenský zväz ľadového hokeja podporuje všetky aktivity, ktoré zvyšujú tréningový proces. Virtuálna realita zažíva prudký nárast a hokej nemôže ostať imúnnym. Je to teda veľmi dobrá aktivita a ostáva dúfať, že pomôže mladým hráčom v ich hernom raste,“ skonštatoval regionálny manažér zväzu pre Košický kraj Peter Žifčák.

Sense Aréna bude okrem klubu HC Košice slúžiť aj šestnástim študentom Krajskej hokejovej akadémie. Každý z nich si môže vyčerpať 12 tréningov počas roka v Sense aréne zdarma. Jedinečné zariadenie bude navyše sprístupnené aj športovým nadšencom, teda širokej verejnosti.

„Projekt virtuálneho tréningového centra je krokom ku všetkým, ktorí majú radi hokej. V klube preto plánujeme sprístupniť tréningové centrum aj širokej verejnosti ako centrum hokejovej zábavy,“ uzatvára výkonný riaditeľ klubu Miloslav Klíma.


Fotogaléria