V Michalovciach cítili potrebu zmeny, priniesť ju má Stantien

To, o čom sa dlhší čas šepkalo, stalo sa vo štvrtok realitou. Nevydarené výsledkové obdobie Dukly Ingema Michalovce stálo Toma Coolena trénerskú stoličku a blížiacu sa reprezentačnú prestávku už povedie tím zo Zemplína Roman Stantien.

„Vedenie a správna rada cítili potrebu zmeny. Neboli sme spokojní s herným prejavom za trénera Coolena a navyše sme prehrali z posledných jedenástich zápasov až osem. Okrem toho sme najhorším tímom v presilovkách. Coolenovi sa podarilo zmeniť náš defenzívny štýl na ofenzívnejší, ale bolo tam veľa chýb a výsledky chýbali. Chcelo to teda zmenu,“ pomenoval príčiny rázneho kroku prezident klubu Marek Michajlo.

Možnosť angažovania slovenského trénera visela vo vzduchu už pred sezónou. „Počas posledných štyroch rokov viedli náš tím zahraniční kormidelníci. Tým posledným Slovákom bol nebohý pán Chudý. Oslovili sme viacerých, ale tí mali zmluvy, alebo sa im zdali byť Michalovce ďaleko. Teraz nám celkom zapasoval rozchod pána Stantiena so Vsetínom a som veľmi rád, že sme sa dohodli na podmienkach i víziách.“

Pre 58-ročného Stantiena pôjde o tretie pôsobisko v slovenskej extralige. V nej už viedol tímy Slovana Bratislava a Popradu. Na Zemplín prichádza po predčasnom konci v českom Vsetíne.

„Pre mňa to bolo všetko hektické a narýchlo. Jedna práca sa pre mňa skončila a prichádza druhá. Naskočiť na rýchly vlak je však asi lepšie, ako keby som teraz dlho špekuloval. S Michalovcami sme sa dohodli rýchlo a pred nami je tvrdá práca,“ rozhovoril sa Stantien tesne po podpise kontraktu. Víkendové zápasy proti Slovanu a Nitre ešte povedú doterajší asistenti Peter Kudelka a Dušan Devečka, ktorí pokračujú vo funkciách.

„V prvom rade potrebujem spoznať tím a nastaviť veci. Slovenskú extraligu som stále sledoval, pretože ja sledujem všetko. Aj švédsku ligu či NHL. Nemám dôkladný prehľad o michalovskom systéme, ale v tomto mi pomôže kontinuita na pozícii asistentov a plánujem aj pohovory s hráčmi. Do obrazu sa chcem dostať rýchlo,“ ubezpečil nový tréner Dukly.

Okrem trénerskej výmeny sa možno v blízkej dobe odohrajú aj zmeny v hráčskom kádri.

„Nejaké zmeny v kádri možno nastanú, ale trh s hráčmi je komplikovaný. Bohužiaľ nám nevyšli zámorskí hráči Winquist a Kristo. Celkom dobre sme ich nahradili dvojicou Lotyšov a určite pracujeme aj na ďalších posilách. Pôjde však len o menšie zmeny,“ vyslovil sa Michajlo, na ktorého nadviazal Stantien. „Nebudeme si klamať, dostať do tohto regiónu kvalitného hráča nie je jednoduché. Zámorskí hokejisti sa snažia dostať v prvom rade do Nemecka či Rakúska, potom sa pozrú a Česko či Nórsko. No a keď sa predsa len rozhodnú pre Slovensko, tak si môžu zapýtať veľa. Nie je to teda jednoduché.“

Michalovské ciele boli stanovené už pred sezónou a rovnaké ostávajú aj po trénerskej zmene.

„Očakávania sú každý rok najvyššie, súvisia samozrejme aj s možnosťami. V predošlých troch sezónach sme hrali zakaždým o prvú štvorku a vo svojej druhej sezóne sme získali bronz. Vlani sme po štvrtom mieste v základnej časti vypadli vo štvrťfinále a teraz by sme chceli opäť uspieť v play-off,“ skonštatoval šéf klubu zo Zemplína.

„Každý tréner chce vyhrať každý zápas. Bolo by zlé ísť do stretnutia s tým, že ho prehráme,“ pousmial sa Roman Stantien. „Každý tím v extralige chce hrať o špicu a Dukla nie je výnimkou. Klub funguje zdravo a počas posledných štyroch rokov si už vybudoval nejaké postavenie. Dôležité je, že sa chce stále zlepšovať.“