Štedrý večer „dvadsiatky“ aj so slovenskými špecialitami

BUFFALO (SZĽH) – Majstrovstvá sveta juniorov sa už od svojho vzniku hrajú na prelome rokov, čo so sebou prináša aj niekoľko starostí. Jednou z nich je, že nominovaní hráči a realizačný tím každoročne strávia Vianoce mimo kruhu rodiny. Aj preto si reprezentačná „dvadsiatka“ zvykne domov pripomenúť aspoň prostredníctvom spoločnej večere a tradičných slovenských špecialít na Štedrý deň.

Nechýbala kapustnica

Inak tomu nebolo ani tento rok. „Snažili sme sa pre chlapcov pripraviť klasickú slovenskú štedrovečernú večeru. Bola kapustnica, ryba, zemiakový šalát, makovníky, oblátky, cesnak… Skrátka všetko čo k tomu patrí,“ povedal manažér tímu Roman Ulehla.

Toho taktiež potešilo aj to, ako sa s výzvou pripraviť tradičné slovenské jedlá, popasoval personál hotela Hyatt Regency, v ktorom je slovenský tím spolu s ďalšími siedmimi výpravami ubytovaný. „Všetko bolo chutné. Samozrejme, pomáhal nám aj náš team host, Slovák žijúci v Buffale, ktorý na všetkom tomto nesie veľkú zásluhu. Keď sme poobede prišli na hotel, tak som bol dokonca ochutnať kapustnicu. Personál hotela sa snažil všetko pripraviť tak, ako sme chceli,“ doplnil Ulehla.

Pre manažéra slovenskej „dvadsiatky“ sú to už dvanáste majstrovstvá sveta do dvadsať rokov v rade. Veľmi dobre tak vie, aké to je stráviť sviatky pokoja mimo kruhu najbližších a súčasne aké náročné je napodobniť atmosféru Vianoc v kolektíve juniorskej reprezentácie. „Každý rok sa o to snažíme najmä touto večerou či koledami, ktoré nám hrajú v pozadí. Je to ťažké, ale snažíme sa, aby aspoň trošku sme im pripomenuli Slovensko.“

Vianočná pohoda v kruhu spoluhráčov

Obranca „dvadsiatky“ Martin Bodák je na svojich druhých majstrovstvách sveta juniorov, a tak vianočnú večeru strávil v kolektíve „dvadsiatky“ po druhýkrát. „Všetci sa tu snažíme navzájom dobre vychádzať. Prvý rok bol ťažší, teraz je to jednoduchšie. Atmosféra je vynikajúca a trochu nahrádza rodinnú atmosféru doma, aj keď tá, samozrejme, chýba,“ povedal. 

Bodákovi, ako kapitánovi slovenskej reprezentácie do dvadsať rokov, dal realizačný tím pri štedrovečernej večeri slovo, s čím 19-ročný obranca pôsobiaci v Kootenay Ice príliš nerátal. „Bola to improvizácia, nečakal som, že ma tréneri takto oslovia. Ale som im za to vďačný. Hovoril som od srdca to, čo mi napadlo,“ prezrádza s úsmevom.

Večera slovenskej reprezentácie do dvadsať rokovVečera reprezentácie do dvadsať rokov počas Štedrého dňa. Zľava: Tomáš Hedera, Erik Smolka, Dávid Hrenák, Peter Kundrik, Alex Tamáši

Rovnako druhé majstrovstvá seta do dvadsať rokov absolvuje tento rok aj útočník Miloš Roman. Ten s údelom odlúčenia od rodiny počas vianočných sviatkov rátal prakticky od začiatku sezóny a to aj bez ohľadu na to, či by sa dostal do záverečnej nominácie slovenskej „dvadsiatky“. „Minulý rok som si to viac uvedomoval, keďže som hral v Česku. Tento rok som od začiatku sezóny preč od rodiny a na Vianoce som sa ‚len‘ pripojil k tímu. Verím, že viac je smutno rodine,“ hovorí Roman.

18-ročný útočník Vancouveru Giants si taktiež pochutnal na štedrovečernej večeri a ocenil rovnako spôsob, akým „dvadsiatka“ večer 24. decembra strávila. „Realizačný tím nám pripravil naozaj výborné zázemie a aj štedrovečerná večera bola presne ako na Slovensku. Som rád, že sa im to podarilo takto pripraviť a veľmi pekne im za to ďakujem,“ nešetril chválou Roman, ktorý si podľa jeho vlastných slov najviac pochutnal na kapustnici a zemiakovom šaláte.

Tradičné chody, ktoré nesmú chýbať v jedálničku na Štedrý deň, však rozhodne nie sú ideálnou stravou pre športovcov. Obzvlášť, keď prvé vystúpenie slovenskej „dvadsiatky“ v Buffale sa už nezadržateľne blíži „(Úsmev). Ešte sú medzitým tri dni, takže nie je to tak blízko. Dovtedy to už nebudeme cítiť,“ odľahčene vravel Bodák, ktorého doplnil Roman. „Máme ešte dva dni a rozhodne nás to neovplyvní.“