Slovákov čaká zápas s imperatívom víťazstva

VICTORIA (SZĽH) – Matematika pred posledným vystúpením Slovenska v základnej skupine na majstrovstvách sveta juniorov hovorí jasne. V kanadskej Victorii musia zverenci Ernesta Bokroša (ráno od 04.30 hod.) proti nováčikovi elitnej divízie svetového šampionátu z Kazachstanu bezpodmienečne vyhrať, v opačnom prípade ich totiž čaká tuhý boj o zachovanie príslušnosti medzi najlepšou desiatkou pre budúcu sezónu.

To, že naplnenie imperatívu postupu do štvrťfinále vedie cez Kazachstan bolo jasné už pred šampionátom. A nič na tom nezmenil ani nenaplnenie čiastkového cieľa zisku bodov proti favoritom z prvých troch stretnutí. Teraz však už niet cesty späť a proti Kazachom si Slováci už zaváhanie dovoliť nemôžu. 

„Príprava na zápas nebola iná. Po troch zápasoch, v ktorých sa nám nepodarilo ani jedného favorita poraziť, sme boli trochu sklamaní. Hráčom sme však vysvetlili, že musíme ísť ďalej. Teraz nás čaká dôležité stretnutie – buď postúpime do štvrťfinále, alebo nás čaká boj o záchranu. Hráčom sme len zdôraznili, aby dodržali večierku, správne zregenerovali a zabudli do polnoci na to, čo už bolo,“ povedal hlavný tréner Ernest Bokroš.

Kým v doterajších troch troch zápasoch plnila „dvadsiatka“ rolu tímu, ktorý môže len prekvapiť, proti krajine na rozmedzí Európy a Ázie už sú v pozícii favorita. Z toho dôvodu sa dá očakávať, že by mali byť zverenci Ernesta Bokroša viac na puku a mali by to byť hlavne oni, kto bude väčšmi útočne aktívny.

„Stojíme si za taktikou, akú sme zvolili na Fínov. S rovnakou hrali aj Švédi, ktorí ich dokázali poraziť. Žiaľ, nám sa v ofenzíve nepodarilo presadiť. Uvedenú taktiku sme zvolili aj preto, že hráme štvrtý zápas s Kazachstanom, ušetrili sme trochu sily, aby sme dnes boli naozaj čo najlepšie nachystaní na zrejme rozhodujúci zápas pre nás na majstrovstvách sveta.“

Pred zápasom hráči absolvovali od deviatej hodiny rannej na ľade Save-on-Foods Memorial Centre tradičné 45-minútové rozkorčuľovanie, ktoré však nebolo povinné. Na ľad vykorčuľovali ôsmi hráči a dvaja brankári, pokiaľ ide o zostavu na zápas, tá sa oproti poslednému vystúpeniu proti Fínsku nemení.

„Nie je to podľa nás o zmenách v útoku. Je to len o tom, aby sa celá naša ofenzívna sila spolu s obrancami dokázala presadiť. Dnes nebudeme čeliť súperovi s takou kvalitnou defenzívou ako to bolo u Američanov, Švédov či Fínov. Rozhodli sme sa preto, že zloženie formácií ponecháme, aby chlapci boli v pokoji. V bránke zostáva Samo Hlavaj, ktorý odviedol dobrú prácu v bránke a myslím si, že v niektorých krízových momentoch nás aj podržal.“