Slovákov čaká generálka proti Kanade, do bránky sa postaví Hlavaj

VICTORIA (SZĽH) – Vo štvrtok poobede sa slovenská reprezentácia do dvadsať rokov vydala z Nanaima smerom na juh do zhruba 110 kilometrov vzdialenej Victorie, hlavného mesta provincie Britská Kolumbia, ktorá bude útočiskom slovenských reprezentantov v základnej skupine majstrovstiev sveta juniorov. Ešte predtým však v 100-tisícovom meste na Vancouverskom ostrove odohrá výber trénera Ernesta Bokroša posledné prípravné stretnutie proti azda najsilnejšiemu možnému súperovi – obhajcovi titulu, domácej Kanade.

Proti favoritovi celých majstrovstiev

Zápas medzi Slovenskom a Kanadou bude vôbec prvý meraním síl týchto dvoch krajín v príprave pred majstrovstvami sveta od roku 2012. Odvtedy sa tieto dve krajiny stretli medzi sebou vždy až na samotnom šampionáte. „Zámorský štýl hokeja je trochu iný ako európsky. Ja dúfam, že sa nič nestane, pokiaľ ide o zranenia, pretože pokiaľ sme v minulosti hrali so zámorskými tímami, tak sme vždy mali zraneného hráča. Snáď tentoraz to bude v poriadku,“ povedal hlavný tréner reprezentácie Ernest Bokroš

Kolíska hokeja má za sebou, rovnako ako Bokrošovi zverenci, už jeden prípravný zápas. V stredu vo Victorii porazili Švajčiarsko 5:3, keď poisťujúci piaty gól do prázdnej švajčiarskej bránky strelil 28 sekúnd pred koncom Maxime Comtois. Analýza celého stretnutia ešte realizačný tím len čaká, no vedomosti o Kanade sú všeobecne známe. „Je to favorit celých majstrovstiev sveta. Ide o veľmi kvalitný tím, ktorý nás preverí v defenzíve, v ofenzíve a preverí aj brankárov. Hoci to je len priateľské stretnutie, tak Kanada je známa tým, že hrá od prvej do poslednej minúty stále naplno,“ pokračoval 59-ročný hlavný tréner.

Ernest BokrošErnest Bokroš

Stretnutie s Kanadou bude pre Slovákov jednak generálkou s veľkým G, súčasne však poslednou možnosťou zhliadnuť hráčov bojujúcich o záverečnú nomináciu na majstrovstvá sveta. Realizačný tím vedený hlavným trénerom Ernestom Bokrošom totiž stále disponuje 28-členným kádrom. Z neho tak na zápas proti Kanade nenastúpi pätica hráčov. Ktorá to bude, je ešte vzhľadom na zdravotný stav hráčov, neisté. „Do bránky pôjde Samo Hlavaj. Pokiaľ ide o zostavu, tak ochorel nám Martin Pospíšil a ešte nevieme, či do zápasu nastúpi. V každom prípade však chceme aj dnes dať odpočinok jednej kompletnej päťke v zložení Hrehorčák – Roman – Liška – Fehérváry – Ivan,“ dodal na záver Ernest Bokroš.

Ružička: Aj Kanada je poraziteľná

Slováci vo svojej zostave disponujú hneď siedmimi hráčmi hrajúcimi v kanadských najvyšších juniorských súťažiach. Jedným z nich je aj útočník Sarnie Sting z Ontario Hockey League Adam Ružička. „Je to Kanada ako každá iná. Budú hrať rýchlo, tvrdo a s plným nasadením. Majú veľmi kvalitných hráčov, ale myslím si, že aj oni sú poraziteľní a nie sú až takí dobrí, ako sa o nich rozpráva,“ hovorí s úsmevom 19-ročný Bratislavčan. „Musíme hrať rýchlo, tvrdo, s nasadením, presne ako oni. V každom jednom striedaní musíme nechať na ľade sto percent. Súčasne sa musíme držať nášho systému, ktorý máme nastavený a ten nám môže pomôcť k tomu, aby sme súpera zdolali.“

Adam RužičkaAdam Ružička

Slovenskí hokejoví reprezentanti sa do dejiska dnešného zápasu, kanadskej Victorie, presťahovali len deň dozadu. Na ľad miestneho Save-on-Foods Memorial Centre absolvovali dosiaľ iba ranné 45-minútové rozkorčuľovanie, podľa slov Ružičku to však nie je žiaden významný faktor. „Klzisko je všade v Kanade rovnaké, malé a úzké. Až na cestu z Nanaima do Victorie, ktorá trvala niekoľko hodín, nebol žiaden problém,“ povedal.

Majstrovstvá sveta do 20 rokov sa na západné pobrežie Kanady vracajú po dlhých trinástich rokoch. Niet teda divu, že záujem divákov aj o prípravné zápasy je veľký. Stredajšie stretnutie medzi Slovenskom a Českom sa v Nanaime vypredalo do polhodiny od začiatku predaja lístkov, plné hľadisko by malo byť aj vo Victorii v zápase proti Kanade. „Tiež som počul, že zápas má byť vypredaný. Snáď fanúšikovia budú fandiť na obe strany, nielen Kanade. Azda fanúšikovia vytvoria dobrú atmosféru, budú sa hokejom baviť a uvidia veľa gólov,“ dodal Ružička na záver.