Slováci otvoria letné MSJ 9. augusta o 20.00 SELČ susedským derby s ČR

EDMONTON (SZĽH) – Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov otvoria letný juniorský šampionát v Kanade susedským derby s českými rovesníkmi. Duel v edmontonskom Rogers Place je na programe v utorok 9. augusta o 12.00 miestneho času, o 20.00 SELČ. V základnej A-skupine nastúpia Slováci ešte proti domácej Kanade, Lotyšsku a Fínsku.

Juniorský svetový šampionát, ktorý sa uskutoční od 9. do 20. augusta, je náhradou za zimné podujatie z prelomu rokov 2021 a 2022. Šampionát v decembri síce odštartoval, no po štyroch dňoch ho organizátori zrušili z dôvodu rozmachu ochorenia COVID-19 medzi účastníkmi MS. Dejiskom náhradného podujatia bude výlučne Rogers Place v Edmontone, čo znamená, že denne budú na programe aj tri zápasy.

Slovenským juniorom sa v porovnaní s decembrovým turnajom výrazne zmenilo zloženie základnej skupiny. Keďže IIHF vyradila Rusko z účasti na MS pre vojnový konflikt na Ukrajine, do elitnej skupiny pribudlo Lotyšsko. Zmena sa dotkla aj rozloženia ostatných účastníkov do dvoch základnej skupín. Namiesto USA, Švédska a Švajčiarska, ktorých mali zverenci trénera Ivana Feneša v skupine v decembri, nastúpia proti súperom z druhej vetvy. 

Súboje v hlavnej fáze otvoria susedským derby s Českom v utorok 9. augusta o 20.00 SELČ. Pokračovať budú dňom voľna a presne o polnoci z 11. na 12. augusta vyzvú Kanadu. O 24 hodín neskôr, teda o polnoci z 12. na 13. augusta SELČ nastúpia na duel proti Lotyšsku a súboje v základnej skupine uzavrú 14. augusta o 20.00 SELČ proti Fínsku. Do štvrťfinále postúpia štyri najlepšie tímy z každej skupiny. Medailové zápasy budú na programe 20. augusta. Na všetkých dueloch môžu byť prítomní aj diváci. Kanadská hokejová federácia spustila so zverejnením programu aj predaj vstupeniek na jednotlivé zápasy. Na slovenské duely proti Česku, Lotyšsku a Fínsku je možné zakúpiť si vstupenku od 48,50 kanadských dolárov. Na stretnutie s Kanadou je minimálna cena vstupenky 103,50 kanadských dolárov. Lístky si môžete zakúpiť na tomto odkaze.

Slovenskí juniorskí reprezentanti odštartujú záverečnú prípravu na letné MS v Kanade 18. júla. Po päťdňovom kempe v Poprade sa na víkend rozídu domov. Druhý, rovnako päťdňový blok, odštartujú v pondelok 25. júla. V nedeľu 31. júla sa zídu pravdepodobne už v Bratislave, odkiaľ v utorok 2. augusta naberú smer Edmonton.

 

PROGRAM SR NA LETNÝCH MSJ V EDMONTONE /ČASY SÚ V SELČ/

UTOROK 9. AUGUSTA

20.00 Slovensko – Česko

PIATOK 12. AUGUSTA (noc z 11. na 12.)

00.00 Kanada – Slovensko

SOBOTA 13. AUGUSTA (noc z 12. na 13.)

00.00 Slovensko – Lotyšsko

NEDEĽA 14. AUGUSTA

20.00 Fínsko – Slovensko