Slováci by radi zopakovali minuloročné prekvapenie, v bráne bude Hlavaj

VICTORIA (SZĽH) – Slovenská hokejová reprezentácia do dvadsať rokov vstúpi do bojov na XLII. majstrovstvách sveta juniorov v kanadskej Victorii už dnes v noci od 00.30 hod. slovenského času zápasom proti Spojeným štátom americkým. Proti favorizovanému súperovi by zverenci Ernesta Bokroša radi zopakovali minuloročný triumf, keď v Buffale svojho súpera, ktorý v tom čase obhajoval titul majstra sveta, zdolali 3:2.

Kvalitný a koncentrovaný výkon družstva, z ktorého tento rok figuruje v kádri až osem hráčov, viedol vlani proti Spojeným štátom k zisku troch bodov. Podobné atribúty bude musieť spĺňať aj dnešný výkon, ak Slováci chcú pomýšľať na úspech. „Určite nebudeme porážať Ameriku každé majstrovstvá sveta, ale pokúsime sa o to aj tento rok. Čaká nás nesmierne ťažký súper, ale my sme sa na neho kvalitne pripravili a urobíme maximum preto, aby sme v zápase boli úspešní,“ povedal hlavný tréner slovenskej „dvadsiatky“ Ernest Bokroš.

Kľúčovým faktorom vo vlaňajšom meraní síl medzi týmito dvomi súpermi bol brankár Roman Durný, ktorý zlikvidoval 43 striel súpera. Ten však už ako hráč ročníka 1998 na majstrovstvách sveta juniorov štartovať nemôže. Pre dnešok dostane priestor v bránke Samuel Hlavaj, pre ktorého to bude premiéra na vrcholnom fóre dvadsaťročných. „Pokiaľ ide o hráčov, ktorých sme zatiaľ nezapísali na súpisku, tak sú to obranca Martin Kupec a útočník Oliver Giertl,“ ozrejmil Bokroš zostavu na zápas.

Slováci už za sebou jednu konfrontáciu so zámorským celkom vo Victorii absolvovali. Pred piatimi dňami podľahli v prípravnom zápase domácej Kanade 1:6. Napriek prehre však šlo o poučné stretnutie, najmä vzhľadom k dnešnému zápasu, kde na hráčov čaká typologicky obdobný súper. „Nedajú puk zadarmo, sú nesmierne silní na puku, technicky zruční a vedia zo všetkých pozícií vystreliť. Preto sú napokon veľmi ťažko brániteľní,“ dodal Bokroš na záver.