Školiak sa stará o rozhodcov i reklamy, po hokejovej tisícke atakuje golfovú

Prestížny klub hráčov s tisíckou štartov v našej najvyššej súťaži je úzky a tvoria ho iba štyri legendy. Spoločne s Arne Krotákom, Petrom Bartošom a Štefanom Fabianom sa cez magickú métu dostal už iba René Školiak, ktorému patrí s 1026 zápasmi druhá priečka historickej tabuľky.

„Na svoje úspechy spomínam rád a na tie míľniky som hrdý. Spomínam na to veľmi rád, sú to predsa krásne spomienky. Zásluhou hokeja som sa zaradil do života,“ hovorí dnes už 42-ročný odchovanec Liptovského Mikuláša, ktorý ukončil aktívnu kariéru v roku 2016. Začleniť sa do civilného života mu pomohol svokor. „Som veľmi rád, že ma prijal do svojej firmy. Bohužiaľ už medzi nami nie je, ale pokračujem v jeho práci.“

Posledný extraligový duel odohral v drese Piešťan 20. marca 2016 v rámci play-out proti Bardejovu. „Niekto povie, že som mohol odohrať ešte pár sezón, ale ja som presvedčený o tom, že som skončil v správnej chvíli. Končil som v Piešťanoch a už som tam nebol spokojný s prístupom trénerov a podobne. Doba sa zmenila a už to nebolo pre mňa. Nebavilo ma stále dokazovať, že na to mám a vidieť, ako sa ponúkajú úľavy mladším hráčom. Ono sa to potom prejaví a vidíme to v porovnaní s medzinárodnou konkurenciou.“

Na rozdiel od viacerých bývalých extraligových ikon sa nevydal cestou trénera či manažéra. Z hokejového prostredia sa však úplne nevytratil. Práve jeho spoločnosť totiž dodáva videosystém pre rozhodcov a led systémy pod patronátom René Školiaka dodávali šmrnc fanzóne počas hokejových MS 2019 či volejbalových ME v Bratislave.

„Snažím sa o to, aby som napomohol kultúrnemu prostrediu na štadiónoch. K dnešnej dobe to patrí. Mojou doménou sú LED technológie, ale aj zabezpečenie komfortu pre rozhodovanie rozhodcov. Na starosti máme napríklad bránkové kamery a dodať sme pomohli aj systém VAR,“ prezradil bývalý útočník, ktorý za 20 sezón nazbieral 754 bodov za 252 gólov a 502 asistencií.

Zavádzanie systémov ako je VAR pomáha presnosti verdiktov rozhodcov, no niektorí fanúšikovia majú radšej šport s prirodzenými chybami a prehnané využívanie technológií im vadí.

„Musíme si uvedomiť, že žijeme v technickej dobe,“ zareagoval Školiak.  „Nemôžeme ľuďom zakázať facebook či instagram a rovnako tak už nemôžeme odstaviť technológiu zo športu. Na príklade futbalu vidíme, že reakčný čas sa bude skracovať. Napríklad na ME už posudzovali sporné momenty oveľa rýchlejšie ako v našej domácej lige. Chce to len čas a postupne vychytajú muchy aj u nás. Rovnako to bolo s videorozhodcami v hokejovej extralige a dnes to už rozhodcom uľahčuje prácu.“

Z titulu náplne svojej práce už sleduje skôr informačné kocky a led tabule, než dianie na ľadovej ploche. Bývalý skvelý útočník s prezývkou „Vinco“ však pochopiteľne nezanevrel ani na samotnú hru.

Hokej sledujem hlavne na mládežníckej úrovni. Syn totiž hráva za piatakov a má moju plnú podporu. Zároveň som však aj členom komisie športu v Skalici a snažím sa teda podporovať šport všeobecne,“ podotkol prostredný člen hokejovej dynastie Školiakovcov. Legendou na Liptove bol už jeho otec Vincent a vlastné hokejové chodníčky si už vyšliapava aj syn Maxim. „Asi to mal v génoch, ale hokej si vybral sám. Venuje sa však aj golfu a ja ho budem podporovať v hocičom, čo ho bude baviť. Vravel som mu, nech vyskúša všetky športy. Chce prekonať mňa i deda a držím mu v tom palce. Stále však tvrdím, že musí myslieť aj na školu. Vzdelanie je dôležité, pretože športovať sa nedá celý život. Všetci chceme mať synov pomaly v trinástich rokoch a zabúdame, že to nie je cieľ. Do NHL vás môžu draftovať aj tak najskôr v osemnástich.“

Apropos spomínaný golf. Ten sa stal po zavesení korčúľ na klinec novou športovou láskou Reného Školiaka.

„To je pravda, hrávam ho už jedenásť rokov. Dostal som sa k nemu cez rodinu, v ktorej máme niekoľkonásobnú majsterku Slovenska. Vďake nej ma to chytilo a dokonca mám dom v Skalici priamo na golfovom ihrisku. Hrávam teda často a postupne si tak vyrovnávam chrbticu po náročnej kariére,“ pousmial sa vášnivý golfista, ktorý už vyhral viaceré turnaje. Jeho hendikep už klesol na singlovú hodnotu a za sezónu odohrá v priemere 20 turnajov. Celkovo tak má na svojom konte už takmer tisíc súťažných kôl a po hokejovom klube tisíc tak vstúpi aj do toho golfového.

„Asi najviac si cením to, že som sa stal historicky prvým víťazom v hre na jamkovky v skalickom golfovom klube,“ poznamenal na záver hrdým tónom René Školiak.


Fotogaléria