Proti Fínom s drobnými zmenami v útoku, v bránke Hlavaj

VICTORIA (SZĽH) – Po dni voľna čaká na slovenskú hokejovú reprezentáciu do dvadsať rokov tretí zápas na juniorskom svetovom šampionáte vo Victorii. Zverenci Ernesta Bokroša sa proti silnému družstvu Fínska pokúsia zmazať nulu na konte získaných bodov.

Počas včerajšieho voľného dňa mali Slováci naplánovanú 75-minútovú tréningovú jednotku v zhruba 20 minút vzdialenom Q Centre v meste Colwood. Tak ako viaceré tímy, ani Slováci možnosť tréningu nevyužili a hráči tak ostali počas piatku bez ľadu. Pred zápasom s Fínskom absolvovali iba ranné 45-minútové rozkorčuľovanie.

„Základom zrušenia tréningu medzi dvomi zápasmi bolo to, že chlapci potrebovali trochu ‚dobiť‘ energiu. Rozhodli sme sa po konzultácii aj so samotnými hráčmi, u ktorých sme zisťovali, ako sú na tom po náročnom dvojzápase,“ vysvetľuje Bokroš. „Celý včerajšok sme sa venovali videoanalýze a rozbore ďalšieho súpera. Dnešné rozkorčuľovanie už bolo klasické, zamerané na dnešný zápas,“ pokračoval 59-ročný tréner.

V noci (od 00.30 hod. slovenského času) čaká na Slovákov po Švédsku ďalší severský tím. Výber Fínska vo svojich doterajších dvoch vystúpeniach najprv podľahol Švédsku 1:2 a deň nato porazil Kazachstan presvedčivo 5:0. Navzdory istým črtám severského hokeja, si hlavný tréner myslí, že Fíni budú iný súper ako výber troch koruniek. 

„Fínsky tím má k dispozícii dva skvelé ročníky. Má silnú ofenzívu, dovolím si povedať, že až extrémne silnú. Videli sme ich v novembri na turnaji v Hodoníne, vidíme ich aj tu na majstrovstvách sveta. V zostave majú hráčov, ktorí sú veľmi silní na puku, ktorí sú rozdieloví. Dnes to bude naozaj skúška našej defenzívy,“ povedal o súperovi Bokroš.

Na úspech proti Fínsku bude potrebné podať lepší výkon ako proti Švédsku. Sám hlavný tréner už bezprostredne po zápase povedal, že s takým výkonom, aký jeho zverenci proti Švédsku podali, šancu na úspech nemali. „Musíme byť silní na puku. Ak bude súper väčšinu času na puku a my sa budeme len brániť, tak máme veľmi malú šancu. Preto sme chlapcom dodávali sebavedomie, aby keď sú na puku, hrali viac ofenzívne, tlačili sa viac do brány. Sami sme videli, že aj Fíni, aj Švédi strácajú svoju silu, ak nie sú na puku. Musíme mať aj my určitú svoju identitu, kreativitu, no predovšetkým sa musíme začať viac presadzovať v ofenzíve – jednak v presilovke, ale aj v hre piatich proti piatim.“

Po úvodných dvoch zápasoch na šampionáte dospel čas aj k úpravám v zostave. Prvé zmeny skúsil trénerský tím už počas zápasu proti Švédsku, keď miesto Martina Pospíšila v druhej päťke prebral Miloš Fafrák. „V zápase proti Švédsku sme chceli oživiť náš výkon, tak sme spravili drobnú korektúru v zostave. Dnes sa však vraciame k pôvodnému zloženiu. Prvé dva útoky ostávajú v pôvodnom zložení, v akom začali šampionát, tretí útok bude mať zloženie Kelemen – Kollár – Fafrák a štvrtý útok nastúpi v zložení Regenda – Baláž – Kukuča. Do bránky pôjde Samo Hlavaj,“ dodal Bokroš na záver.