Prešovská frustrácia narastá, Bespalov vybuchol ako Hunga Tonga (FOTO)

Prešovskí hokejisti získali v januári iba tri body a po troch bezbodových výkonov plánovali zaskočiť lídra z Bratislavy. S podporou pekne zaplnených tribún začali odvážne a eufóriu v hale podčiarkol vedúci gól Erika Rajnohu v 17. minúte.

V druhej tretine však stačilo Slovanu necelých deväť minút a na ukazovateli skóre svietilo 1:3. Domáci nehodili flintu do žita, bojovali, no góly strieľal v pohode hrajúci favorit, ktorý si zo Šariša odviezol komfortné víťazstvo 6:2.

„Po dlhej ceste sme mali slabší začiatok, ale my sme počítali s tým, že na nás domáci vybehnú. Prvých desať minút mali navrch, ale v šatni sme si potom niečo povedali a potom to už bolo dobré. Počkali sme si na ich chyby a z nich sme potom benefitovali. Takticky sme to zvládli veľmi dobre,“ pochválil výkon svojho tímu tréner Slovana Róbert Döme.

Aj podľa obrancu Daniela Gachulinca zahriatie belasého motora chvíľu trvalo, no akonáhle sa dostal do prevádzkovej teploty, fungoval bez problémov.

„Mali sme slabšiu prvú tretinu, ale potom sme zlepšili pohyb a otočili sme to. Všetko to bolo o pohybe a keď sme ho nemali, tak nás vedeli zatlačiť,“ poznamenal 27-ročný obranca, ktorý sa v 29. minúte postaral o víťazný gól zápasu. Svoj druhý presný zásah sezóny zaznamenal pomerne prekvapivým spôsobom – po rýchlom samostatnom úniku. „Tréneri sa ma aj pýtali, že ako som sa tam vlastne dostal,“ rozosmial sa Gachulinec. „V podstate sme si však vymenili pozície s Yoganom, nakorčuľoval som si na stred a on mi to tam hodil. Bola to krásna prihrávka a ostávalo už len korčuľovať a zakončiť. Podarilo sa mi to na dvakrát, ale som rád, že to tam padlo. Nechcel som vymýšľať nejaký blafák a skúsil som zakončiť ako predtým Marcel Haščák. Chytil mi to betónom, ale puk sa ku mne odrazil a na druhý pokus to bol gól.“

Radosť z vydareného zápasu mu však kalilo zranenie členka, ktoré utrpel pri zblokovanej strele. Zo šatne do autobusu musel odskackať na jednej nohe.

„Už v zápase proti Mikulášu som zblokoval strelu členkom a teraz ma trafili príklepom do rovnakého miesta. Neviem, čo s tým je, ale bolí to. Pôjdem na röntgen a verím, že to nie je zlomené,“ odfúkol si člen širšieho reprezentačného kádra, ktorý v utorok s napätím sledoval aj oznámenie Craiga Ramsaya o nominácii pre Peking. „Všetci zo širšej nominácie sme samozrejme verili, ale tréneri sa rozhodli takto a ja sa nehnevám. Vybrali super nomináciu a moja príležitosť môže prísť inokedy. Chlapcom budem držať palce a verím, že získajú nejaký pekný úspech. Osobne sa teším aj z nominácie Sama Takáča.“

Vráťme sa však k samotnému zápasu, ktorý priniesol tretí belasý triumf na klziskách súperov v rade. Cestu za ním Bratislavčanom uľahčila strelecká nemohúcnosť, ktorá je v poslednom čase pre Prešov typická.

Za dve tretiny by sme si nejaký bod zaslúžili. Súper však využil dve presilovky a jeden nás obranca urobil dve fatálne chyby. To nás deprimovalo. Naozaj sme nehrali zle, ale nevyužívali sme vypracované šance. Hokej je o góloch a my ich nedávame,“ upozornil tréner Ernest Bokroš, podľa ktorého sa séria zlých výsledkov premietla do strateného streleckého sebavedomia tímu. „Vidieť to napríklad na Jankovi Sýkorovi. Po nepremenenej šanci sa na striedačke takmer rozplače. Aj v tomto zápase mohol dať štyri góly, boli to veľké tutovky. Rozdieloví hráči neskórujú a to nám chýba. Mužstvo drie, pracuje, ale chýba efekt. Nikto nám však nepomôže. Potrebujeme sa chytiť nejakým víťazstvom a potom to snáď pôjde ľahšie. “

Spomínaný Ján Sýkora priznal, že nevyužívanie šancí ho ubíja a hokejka oblepená frustráciou je čoraz ťažšia. „Nie len v tomto zápase, ale celkovo u nás rozhoduje nepremieňanie šancí. Sám sa v tomto smere veľmi trápim a mal som opäť niekoľko dobrých príležitostí. Nechce mi to padnúť, ale pomôcť si môžem iba sám. Mrzí ma to, pretože dve tretiny sme hrali dobre a zaslúžili sme si viac. Oni však svoje šance využili a my nie. To je ten rozdiel.“

K nepremieňaným šanciam sa pridávajú hrubé chyby v obrane a keď inkasovali Prešovčania v 53. minúte dva góly v priebehu ôsmich sekúnd, vybuchol brankár Nikita Bespalov ako sopka Hunga Tonga. Svoju hokejku rozmlátil na konštrukcii bránky, cestou z ľadu chŕlil lávu vulgarizmov a v závere zápasu sa vrátil na plochu s úmyslom pobiť sa s hosťujúcim Clintonom Windsorom. V tom mu síce rozhodca zabránil, no pri záverečnom podávaní rúk k strkanici medzi dvomi brankármi predsa len došlo.

„Niečo sa tam udialo, ale nechcem sa v tom rýpať. Nie je to môj štýl. Zápasy proti Slovanu sú z pohľadu súperov vyhecované a patria k tomu aj také veci,“ zareagoval pokojným tónom Döme, no domáci kormidelník Bokroš vnímal konanie svojho brankára oveľa kritickejšie. „Nikita dostal trest a mal odísť zo striedačky. Nikto z nás si nevšimol, že tam vybehol na ľad a myslím si, že to už je na nejaké riešenie.“

Tím Slovana sa po zápase z východu neponáhľal a z Prešova si to namieril do Starého Smokovca. Už vo štvrtok sa totiž líder tabuľky predstaví v Poprade a namiesto dlhých presunov cez celú republiku si belasí užijú deň voľna v našich veľhorách.

„Trochu si odpočinieme, dáme si dobrý obed a potrénujeme v Poprade. Vychutnáme si Tatry, pretože sme ich už dlho nevideli,“ naznačil najbližší plán Róbert Döme.


Prehľad zápasu

2
Góly Góly
6
34 (5,88 %)
Strely na bránu Strely na bránu
39 (15,38 %)
34 (85,00 %)
Zákroky Zákroky
32 (94,12 %)
1/6 (16,67 %)
Presilové hry Presilové hry
2/3 (66,67 %)
1/3 (33,33 %)
Oslabenia Oslabenia
5/6 (83,33 %)
0/0 (0,00 %)
Vhadzovania Vhadzovania
0/0 (0,00 %)
Kompletný prehľad zápasu

Fotogaléria