Prešovčania vyradili Michalovce, publikum naznačilo nováčikovský boom (FOTO)

Vynovený prešovský štadión má stále sedadlá iba na dvoch tribúnach a divácka kapacita na historicky prvý zápas značky HC Grotto tak bola obmedzená na 1300 divákov. Tú naplnili priaznivci hokeja v krajskom meste bez problémov a po pohárovom víťazstve 3:1 nad Duklou Michalovce vyprevádzali svojich nových miláčikov z ľadu potleskom v stoji.

Prešovčania boli v obrane dôslední a ak aj nechali súperovi priestor, mohli sa spoľahnúť na skalopevného brankára Nikitu Bespalova. V útoku síce neboli takí aktívni ako súper zo Zemplína, no bronzový tím uplynulej sezóny vyškolili v efektivite.

„Hrali sme výborne v defenzíve a strelecky sme sa presadili aj pri rovnovážnom stave. Vyzeralo to dobre a myslím si, že sme dobre pripravení na sezónu,“ pochválil svoj tím útočník Ján Sýkora, ktorý nastúpil po operácii ramena na svoj druhý prípravný duel. „Zatiaľ to drží. Stále to posilňujem, cvičím a už som sa pustil aj do súbojov. Verím, že to bude v poriadku.“

Prešovčania pôsobili v domácej premiére agresívne a akýkoľvek pokus o dorážanie pred brankárom Bespalovom riešili bleskovo a nekompromisne. Podobne ako v pohárovom zápase v Košiciach pôsobili v obrane veľmi systémovo a koncentrovane, no napríklad v Martine inkasovali až štyri góly. Tréner Ernest Bokroš preto ostáva ostražitý.

„Máme charakterovo dobrý tím, ale pokojne by som ešte zobral dvoch necharakterných bekov do obrany,“ pousmial sa ostrieľaný kormidelník. „Pomohlo by nám to vystužiť zadné rady. Tam totiž ešte podľa mňa budeme horieť.“

Záver prípravy a víťazstvo v základnej skupine Slovenského pohára sú pre Prešovčanov každopádne povzbudením.

„Pripravovali sme sa v ťažkých podmienkach, ale myslím si, že sme to zvládli. Zápasy v Košiciach a proti Michalovciam nám ukázali, že môžeme bojovať aj proti silným súperom. Určite nás však čaká veľmi ťažká sezóna,“ uvedomuje si Bokroš.

Výborná atmosféra v generálke každopádne naznačila, že centrum Šariša je po vyše dvoch dekádach extraligovej absencie hladné po kvalitnom hokeji a „koňare“ by mali ťažiť aj z nováčikovského boomu.

„Do Prešova sme išli hlavne kvôli divákom a som rád, že sme im vyslali peknú pozvánku na piatok. Verím, že pochopia našu pozíciu nováčika a vytvoria nám prajnú atmosféru v dobrom i v zlom,“ odkazuje fanúšikom tréner Bokroš a útočník Sýkora pridáva: „Prišlo veľa ľudí, ktorí nás hnali dopredu. Vzhľadom na obmedzenie diváckeho počtu to bola výborná atmosféra a teším sa na prešovský boom. Začíname proti Banskej Bystrici a ja verím, že do nováčikovskej sezóny vykročíme správnou nohou.“

Zatiaľ čo Prešovčania sú s formou na prahu sezóny spokojní, Michalovčania určite nie. Prehry v Košiciach a Prešove im vystavili pohárovú stopku a v oboch prípadoch zlyhali v presilových hrách i v koncovke.

„Určite nás to mrzí. Chceli sme postúpiť a vedeli sme, že ich musíme zdolať aspoň o dva góly. Strelili sme však iba jeden a takto sa zápasy nevyhrávajú. Skórovanie je našou súčasnou najväčšou slabinou. Máme veľa šancí i presiloviek, ale chýbajú góly. Toto potrebujeme do ligy vylepšiť,“ ťažká si útočník Pavol Regenda.

Zemplínčania sa momentálne na gól neuveriteľne napracujú. Keď už pritom v Prešove konečne skórovali, tešili sa z vyrovnávajúceho gólu na 1:1 iba 11 sekúnd. Na gól Romana Žitného totiž bleskovo odpovedal Viliam Čacho.

„Tréner nám stále hovorí, že po strelenom góle sa musíme sústrediť a ďalšie striedanie musí byť rovnako kvalitné. Ak dostanete gól hneď po jeho strelení, tak je to psychicky náročné. Verím, že sa z toho poučíme a v extralige už podobné chyby robiť nebudeme,“ dodáva s povzdychom Regenda.

Spoločne s Prešovom postúpili z B-skupiny aj hráči HC Košice. Postupujúcimi zo skupiny A sú Zvolen a Spišská Nová Ves.

Slovenský pohár v hokeji - B-skupina:
 

HC Grotto Prešov - HK Dukla Ingema Michalovce 3:1 (1:0, 0:0, 2:1)
 

Góly: 12. Jokinen (V. Fekiač), 48. Čacho (Welychka, Charbonneau), 50. Růžička (T. Klíma) – 48. Žitný


Fotogaléria