JOJ Slovenský pohár: Záver prvého ročníka splnil očakávania, budúci má byť atraktívnejší

BRATISLAVA (SZĽH) – Minulý týždeň v Prešove vyvrcholil premiérový ročník novodobej edície JOJ Slovenského pohára. Domáci extraligista vo finále prekvapivo hladko podľahol lídrovi TIPOS SHL zo Žiliny 1:6. Vlci ukázali, že aj tím z druhej najvyššej súťaže môže dokráčať k trofeji. Práve meranie síl klubov z rôznych ligových úrovní má byť cieľom obnovenej pohárovej súťaže. 

„Záver prvého ročníka splnil očakávania. Samozrejme, máme čo zlepšovať, ale potešilo ma najmä vyvrcholenie súťaže. Finále malo športovú aj organizačnú kvalitu. Chcel by som takisto vyzdvihnúť atmosféru, ktorá prináležala takému zápasu, a zároveň priateľské prostredie, keďže domáci fanúšikovia po stretnutí zatlieskali Žilinčanom,“ povedal pre Hockey Slovakia manažér športového oddelenia SZĽH Rastislav Konečný. 

Zatiaľ čo v predchádzajúcich fázach pohárovej súťaže najmä extraligové kluby šetrili najlepších hráčov, finále zobrali oba tímy s plnou vážnosťou. To sa pozitívne podpísalo aj na úrovni zápasu. „Nebudem hodnotiť rozhodnutia manažérov v predchádzajúcich fázach JOJ Slovenského pohára. Vždy je to zodpovednosť klubu. Samozrejme, ak chceme dosiahnuť čo najvyššiu športovú kvalitu, potrebujeme, aby tímy nastupovali v najsilnejšom zložení. Preto vo mne doznieva najmä finále,“ pokračoval niekdajší extraligový útočník Skalice, Žiliny, Košíc, Banskej Bystrice a Piešťan. 

Prvý ročník JOJ Slovenského pohára sa nezaobišiel bez ťažkostí. Predstavitelia klubov hromžili na zhustenú termínovú listinu, a tak napríklad Košičania nasadili v semifinále juniorov. To vyústilo do jasných prehier 0:9 a 1:6 so Žilinou. 

„Najľahšie je nerobiť nič. Vidím skôr pohár poloplný. Koniec koncov aj reakcie klubov, ktoré sa k tomu postavili zodpovedne nás posúvajú dopredu a ukazujú, že to má zmysel. Verím, že si fanúšikovia nájdu cestu k tejto súťaži a uvidia jej zmysel, teda konfrontáciu tímov z najvyššej súťaže s klubmi z nižších líg. Chceme dostať extraligové kluby na prvoligové štadióny. Môže to mať prínos pre slovenský hokej,“ myslí si Konečný. 

Do nedávno skončenej edície súťaže zasiahlo 19 klubov zo všetkých troch slovenských seniorských líg. Extraliga však mala iba päťnásobné zastúpenie v podobe Košíc, Michaloviec, Prešova, Spišskej Novej Vsi a Zvolena. 

„Kvalita súťaže sa bude odvíjať od toho, aké tímy sa doň prihlásia. Kluby, ktoré majú cveng a značku, chceme dostať do JOJ Slovenského pohára. Aj na príklade organizácie finále sme chceli ukázať, že túto súťaž berieme vážne. V blízkej budúcnosti pošleme do klubov formulár s možnosťou prihlásenia sa do nasledujúcej edície. Chceme do súťaže prilákať viac partnerov, aby sme zvýšili odmeny pre kluby.“

Žilinčania si za víťazstvo v JOJ Slovenskom pohári pripíšu odmenu 10-tisíc eur. Zdolaný finalista dostane polovicu. Zámer SZĽH je v budúcom ročníku zvýšiť finančné prémie a dopriať najlepšiemu tímu niečo navyše. „Chceli by sme, aby celkový víťaz zažil medzinárodnú konfrontáciu. Radi by sme súťaži dali pridanú hodnotu. Nechcem to zatiaľ príliš rozvádzať, ale je to jedna z motivácií,“ doplnil Konečný.