Odchod do cudziny je náročný, ale podľa Mrázika je výborná investícia do budúcnosti

Už pred svetovým šampionátom do 20 rokov útočník Michal Mrázik vedel, že sa po návrate z Edmontonu nechce vrátiť na juniorské ľadové plochy. Šancu rozvíjať sa v kariére dostal v tíme Bratislava Capitals, kde nahradil rovesníka Maxima Čajkoviča. Pri ostrej premiére medzi seniormi sa prezentoval svojou typickou dôraznou hrou a mladíckou dravosťou i drzosťou.

Michal Mrázik si prvý štart medzi dospelými síce pripísal už v minulej sezóne vo švédskej lige, v drese Linköpingu však figuroval v zostave ako trinásty útočník a do diania na ľade nezasahoval. V piatok v drese Capitals v súboji proti jednému z favoritov rakúskej Ice Hockey League Red Bull Salzburg (1:0) už dostal plnohodnotný priestor. Tréner Peter Draisaitl ho zaradil do prvej formácie k Mitchellovi Hultsovi a Milošovi Bubelovi. Hosťujúceho brankára ohrozil dvoma strelami, na ľade sa objavoval v rôznych herných situáciách.

„S premiérou v novej lige môžem byť spokojný, keďže bola víťazná. Tím i ja však máme čo zlepšovať. Chvíľu to trvalo, kým sme si s chalanmi z útoku sadli a dohodli sa na niektorých veciach. Prekvapilo ma, že rakúska liga je rýchla, hrá sa hore, dole, veľa sa v nej korčuľuje,“ uviedol Mrázik.

V predošlých ročníkoch naberal herné ostrohy predovšetkým vo švédskych mládežníckych súťažiach. Z dorastu Rögle sa posunul do juniorky Linköpingu, kde začal aj tento ročník. Skok z juniorského do seniorského hokeja odchovanec hokeja v Liptovskom Mikuláši cítil. „Bolo cítiť, že nehrám s juniormi, z ktorých sú mnohí ešte veľmi mladí. Nastúpil som proti veľkým, starším chlapom, ktorí sú silnejší, vedia si puk podržať, rozohrať ho. Vedia lepšie klamať aj telom. Pre mňa ako útočníka to bolo oveľa náročnejšie. Tento štýl hry mám však rád, vyhovuje mi. Som dobre stavaný, môžem sa aj ja oprieť do súpera,“ priznal.

Po návrate s Kanady si oddýchol, strávil čas s rodinou, s ktorou v posledných šiestich mesiacoch poriadne nebol, doliečil si šrámy z reprezentačných bojov a doma v Liptovskom Mikuláši postupne začal trénovať s prvým mužstvom. Počas vyše dvojtýždňovej pauzy čakal na ponuku od niektorého z klubov.

Mrázik však už nechcel po šampionáte do 20 rokov v Kanade hrať juniorskú ligu. Rozhodnutie urobil už dávnejšie, nie po  predčasnom ukončení sezóny vo švédskych mládežníckych súťažiach. Zdalo sa, že jeho kariéra bude pokračovať vo Švédsku, kde je však počas pandémie veľmi náročné získať miesto v prvom tíme v SHL či druhej najvyššej súťaži. Aj keď mal možnosť vrátiť sa na sever Európy, uprednostnil Capitals. Pri rozhodovaní zavážil väčší priestor na ľade. Vo Švédsku by musel čakať na príležitosť a pokojne sa mohlo stať, že by žiadna neprišla, prípadne by do stretnutí naskakoval minimálne.

Devätnásťročný útočník sa z Liptova presunul do Bratislavy v utorok večer, od stredy už trénoval s Capitals. V prvých chvíľach v šatni mu pomohli rovesníci Maxim Čajkovič a Roman Faith. Prvý sa už medzičasom presunul do zámoria. Po dvoch tréningoch s mužstvom nastúpil mladík na zápas proti Salzburgu. „Aj som bol nervózny. Každý, kto vraví, že nie je nervózny pred prvým zápasom, podľa mňa klame. Zdravá nervozita musí byť. Po rozcvičke už mierne opadla, v prvom striedaní som sa na ňu rýchlo zabudol. Dostal som sa v ňom aj do šance, ktorú som síce nepremenil, ale moje sebavedomie išlo hore,“ povedal Mrázik.

V posledných rokoch sa viacerí slovenskí hokejisti rozhodli ísť škandinávskou cestou. Na severe Európy sa snažia zdokonaliť vo svojom hokejovom raste a zároveň preraziť. Absolvovať tréningy švédskej hokejovej školy odporúča dvojgólový strelec z Edmontonu každému talentovanému slovenskému hokejistovi.

Všetkým mladým hráčom odporúčam, nech sa neboja ísť, ak sa im naskytne možnosť. Čaká ich síce náročné obdobie, ale vyplatí sa.

„Ja hodnotím môj odchod do Švédska ako pozitívny krok. Pre mladého človeka je pozitívna skúsenosť, ak ide do zahraničia. Je v podstate jedno, kam sa dostane. Ak je človek zodpovedný sám za seba, inak vníma veci, inak sa cíti, naučí sa novým veciam a musí sa o seba postarať. Športovec sa veľa naučí aj v otázke stravovania a kuchyne, keďže musí si často variť a zároveň dodržiavať životosprávu. Všetkým mladým hráčom odporúčam, nech sa neboja ísť, ak sa im naskytne možnosť. Čaká ich síce náročné obdobie, ale vyplatí sa. Je to dobrá investícia pre budúcnosť, z ktorej budú čerpať,“ vyzval Mrázik a zároveň všetkým odporúča, aby počúvali dobré rady všetkých trénerov – slovenských i zahraničných. Dôležité je podľa neho nebyť tvrdohlavý a trvať na svojom.

On sám v tejto chvíli nevie, ako bude vyzerať jeho budúcnosť po tejto sezóne. „Teraz som hráčom Capitals a čo bude neskôr, to budem riešiť až v lete. Dnes je pre mňa dôležité, aby som podával čo najlepšie výkony,“ dodal Mrázik.