Novým hlavným trénerom SR 20 je Andrej Podkonický, na prácu sa teší

BRATISLAVA (SZĽH) – Slovenskú hokejovú reprezentáciu do 20 rokov povedie v sezóne 2021/22 v pozícii hlavného trénera Andrej Podkonický. Na poste šéfa striedačky vystriedal Róberta Petrovického, ktorý viedol juniorský národný tím od konca leta 2019. Na asistentskej pozícii v Podkonického trénerskom štábe zostáva Martin Štrbák, meno druhého asistenta bude predmetom rokovaní v najbližších dňoch.

Dohoda medzi vedením SZĽH v zastúpení prezidenta Miroslava Šatana a 43-ročného niekdajšieho výborného útočníka dostala definitívnu pečať počas svetového šampionátu v Rige, kde bol Podkonický asistentom kanadského kouča Craiga Ramsayho. K reprezentácii do 20 rokov prichádza ako čerstvý slovenský šampión. Pred odletom do Rigy zodvihol nad hlavu Pohár Vladimíra Dzurillu z funkcie asistenta trénera Petra Oremusa v HKM Zvolen.  

„Veľmi sa teším. Rokovania prebehli počas majstrovstiev sveta, na ktorých mi Miro Šatan predostrel ponuku. Bol som za ňu rád, dlho som o nej nepremýšľal. Uvedomujem si, že trénovať druhý najvyšší tím v reprezentačnej hierarchii je veľká výzva a zároveň zodpovednosť. Na prácu sa teším,“ povedal pre hockeyslovakia.sk po prílete z Rigy Andrej Podkonický.

Pri juniorskom tíme chce nadviazať na prácu niekdajšieho trénerského kolegu z reprezentačného áčka Róberta Petrovického. Ten viedol dvadsiatku na dvoch majstrovstvách sveta do 20 rokov. Najskôr v Česku 2020 a následne v Kanade 2021. Na juniorskom tíme bol za jeho trénerskej éry bádať výrazný herný progres. „Robo odviedol pri dvadsiatke výbornú robotu. Rozhodne chcem na ňu chcem nadviazať. Je našim spoločným záujmom, aby si mladí chalani osvojovali systém, ktorý sme spolu s Craigom a ďalšími trénermi na Slovensku nastavili a vďaka nemu vychovávať hráčov aj pre slovenskú mužskú reprezentáciu,“ dodal Andrej Podkonický.

Nový kouč sa v národnom tíme do 20 rokov pre sezónu 2021/22 bude chcieť oprieť najmä o Šimona Nemca, Samuela Kňažka a Juraja Slafkovského. Trio, ktoré sa v tínedžerskom veku predstavilo na seniorskom šampionáte v Rige a ktoré čaká svetlá hokejová budúcnosť.  „Je skvelé, že chlapci boli na majstrovstvách sveta v Rige a mohli to zažiť v takom mladom veku. Získané skúsenosti im veľmi pomôžu v kariérnom rozvoji. Rátame s nimi ako s lídrami a ťahúňmi dvadsiatky v nasledujúcej sezóne,“ doplnil Podkonický.

S tvoriacim sa juniorským výberom sa 43-ročný tréner zoznámi už onedlho, keďže v termíne 14. až 17. júna je na programe výcvikový tábor dvadsiatky v Piešťanoch. Koncom júla ju čaká tradičný turnaj Summer Challenge v nemeckom Füssene za účasti domácej reprezentácie, Dánska a Česka.