Nominácia SR 20: V Kanade sa bude pripravovať 28 hráčov, Slováci odohrajú pred MSJ tri zápasy

BRATISLAVA (SZĽH) – Slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov v piatok odštartuje záverečný blok prípravy na majstrovstvá sveta juniorov, ktoré sa uskutočnia od 26. decembra do 5. januára v Halifaxe a Monctone. Mladí Slováci si po štvrtkovom presune z Bratislavy cez Viedeň, Toronto a Halifax rozložia tréningový kemp v kanadskom mestečku Truro, kde bude realizačný tím pracovať s 28 hráčmi. 

V nominácii na záverečnú prípravu pred šampionátom figuruje trojica brankárov, desať obrancov a pätnásť útočníkov. Hlavný tréner Ivan Feneš siahol až po trinástich hokejistoch pôsobiacich v severoamerických súťažiach. „Dobrou správou je, že z tých hráčov, ktorí už majú niečo preskákané a sú našimi malými hviezdičkami, môžeme počítať so Šimonom Nemcom aj s Filipom Mešárom. Prvý menovaný sa k nám pripojí od 18. decembra, Filip pricestuje už 15. decembra,“ prezradil 45-ročný kouč, ktorý bude mať v kádri taktiež ďalších produktívnych hokejistov zo zámorských junioriek.

Bilanciu viac ako jeden bod na zápas si udržiava Servác Petrovský v OHL, Samuel Honzek je dokonca súčasťou elitnej desiatky kanadského bodovania vo WHL. „Forma viacerých hráčov náš nesmierne teší. Ak si pohodu z klubu prenesú aj do reprezentácie, tak budú pre nás veľkým prínosom,“ pokračoval.

Tréner Feneš zatiaľ nemá jasno v tom, kto bude brankárskou jednotkou tímu. Z Európy nominoval Patrika Andrisíka, ktorého doplnia Matej Marinov a Ján Korec nastupujúci v americkej juniorskej súťaži USHL. „Všetci traja majú šancu zabojovať o pozíciu jednotky. Bude to závisieť iba od ich aktuálnej výkonnosti. Máme dohodnuté tri prípravné zápasy, takže dostanú priestor ukázať sa,“ doplnil kouč. 

Slovenskí hokejisti pricestujú do Trura vo štvrtok večer miestneho času. Potom ich čaká osemdňový tréningový kemp s troma prípravnými zápasmi. Prvý odohrajú 18. decembra o 23.00 h SEČ proti Nemcom v Trure, v druhom nastúpia 22. decembra o 0.30 h SEČ v Monctone proti Kanaďanom a v treťom súboji, ktorý je na programe presne o polnoci slovenského času z 23. decembra na 24. decembra, vyzvú Rakúšanov v Trure. Po poslednom prípravnom zápase urobia tréneri záverečné škrty a následne zverejnia finálnu nomináciu na šampionát, ktorá bude známa v priebehu Štedrého dňa.

Realizačný tím dvadsiatky priamo v Kanade opäť doplní asistent trénera Scott Moser, ktorý už má skúsenosti z predchádzajúcich šampionátov. Po skončení Vianočného Kaufland Cupu poletí do zámoria aj Peter Frühauf. Bývalý reprezentačný obranca bude kolegom pomáhať z pozície konzultanta.

Juniorskí reprezentanti odohrajú všetky zápasy v základnej skupine majstrovstiev sveta v Monctone a v priaznivých časoch pre slovenských fanúšikov (sú uvedené v SEČ). V utorok 27. decembra o 17.00 h vyzvú Fínov, nasledujúci deň nastúpia o 22.00 h proti Američanom, v piatok 30. decembra o 17.00 h ich preveria Lotyši a štvrtý duel odohrajú v sobotu 31. decembra opäť o 17.00 h proti Švajčiarom. Z pätice tímov prenikne najlepšia štvorka do štvrťfinále. Posledné mužstvo čakajú zápasy o záchranu. 

Nominácia SR 20 na záverečnú fázu prípravy a MSJ v Kanade (15. 12. - 7. 1.):

Meno Klub
BRANKÁRI
Patrik ANDRISÍK HK Brezno Knights
Ján KOREC Des Moines Buccaneers (USHL/USA)
Matej MARINOV Fargo Force (USHL/USA)
OBRANCOVIA
Pavol FUNTEK Ketterä (Fín.)
Šimon GROCH HK Spišská Nová Ves
Michal LAURENČÍK HC Nové Zámky/HC Topoľčany
Dávid NÁTNY HC 21 Prešov
Boris ŽABKA HC Slovan Bratislava
Šimon BEČÁR Corpus Christi IceRays (NAHL/USA)
Jozef Viliam KMEC Prince George Cougars (WHL/Kan.)
Šimon NEMEC Utica Comets (AHL/USA), od 18. 12.
Marián MOŠKO Lincoln Stars (USHL/USA)
Maxim ŠTRBÁK Sioux Falls Stampede (USHL/USA)
ÚTOČNÍCI
František DEJ HC Slovan Bratislava
Martin MIŠIAK HC Nové Zámky
Adam SÝKORA HK Nitra
Alex ŠOTEK HC Slovan Bratislava
Alex ČIERNIK Södertälje SK (Švéd.)
Tim DANIELČÁK HC Litvínov (ČR)
Dalibor DVORSKÝ AIK Solna (Švéd)
Libor NEMEC Lukko Rauma (Fín)
Marcel ŠTEFANČÍK Lulea HF (Švéd.)
Róbert BAČO Moose Jaw Warriors (WHL/Kan.)
Samuel HONZEK Vancouver Giants (WHL/Kan.)
Filip MEŠÁR Kitchener Rangers (OHL/Kan.)
Servác PETROVSKÝ Owen Sound Attack (OHL/Kan.)
Peter REPČÍK Charlottetown Islanders (QMJHL/Kan.)
Adam ŽLNKA Sioux Falls Stampede (USHL/USA)
REALIZAČNÝ TÍM
Manažér Tomáš PŠENKA
Hlavný tréner Ivan FENEŠ
Asistent trénera Martin ŠTRBÁK
Asistent trénera Scott MOSER
Konzultant Peter FRÜHAUF (od 19. 12.)
Tréner brankárov Peter KOSA
Masér Ľubomír VÝROSTEK 
Fyzioterapeut Michael BUJŇÁK
Kondičný tréner Matej THOMKA
Video tréner Patrik MICHNÁČ
Lekár Štefan EPERJEŠI
Mediálny manažér Tomáš LENGYEL (od 14. 12.)