Nikdy nestrácal nádej. Španko nastavuje uši a počúva

Prehra 1:3 na michalovskom ľade bola pre banskobystrických baranov už piatou v rade. Na Zemplíne to však mali zverenci Fína Tuukku Poikonena objektívne extrémne náročné. V ich zostave totiž absentovalo až osem hráčov postihnutých zraneniami či chorobou.

„Chlapcom nemáme čo vyčítať. Dali do toho maximum a rozhodlo pár chýb. Máme problém so zraneniami a chorobami. Bojujeme však ďalej. Musíme sa dať rýchlo dohromady a skúsime zabrať v nasledujúcom zápase,“ povzdychol si po prehre asistent trénera Ivan Droppa.

Podľa strelca jediného gólu Miloša Bubelu sa oslabené mužstvo snažilo vyrovnať s výpadkami zvýšenou bojovnosťou, no chýbala vyššia efektivita.

Dali sme do toho všetko. Bohužiaľ to nevyšlo. Urobili sme totiž viac chýb, mali sme tam vylúčenia a škoda nepozornosti, ktorá nás stála zápas. Nemôžeme inkasovať gól šesť sekúnd pred koncom tretiny. V takých chvíľach sa musíme zaťať a ustáť to,“ zdôraznil 29-ročný odchovanec hokeja pod Urpínom.

Hráči Banskej Bystrice vyslali na domáceho Devina Williamsa solídnych 34 striel, vytvorili si viaceré dobré šance a k dispozícii mali aj vyše minútovú presilovku o dvoch hráčov. Okrem Bubelu sa však strelecky nepresadil nikto iný. „Povestné šťastie nám chýba už dlhší čas. Aj teraz sme mali veľa šancí, mali sme presilovku o dvoch hráčov. Nevyužili sme ju a spoločne s tým gólom zo záveru druhej tretiny to boli hlavné príbehy tohto zápasu,“ podotkol Droppa.

Premočení potom schádzali z ľadu všetci hráči HC´05, no najviac zabrať dostali jednoznačne šiesti obrancovia.

„Nebolo to vôbec jednoduché, ale už pred zápasom sme vedeli, že nás bude málo a nemôžeme vymýšľať. Chceli sme hrať rýchle striedania a hrať jednoducho,“ rozhovoril sa 24-ročný Patrik Španko. V prípade topoľčianskeho odchovanca išlo iba o štvrtý extraligový štart, pričom v druhej obrannej dvojici s Ivanom Ďatelinkom sa na slabú minutáž sťažovať nemohol. „Ja si to veľmi užívam od prvého dňa v Banskej Bystrici. Toto som chcel od malička a pre toto som trénoval. Užívam si to teda a učím sa. Teraz máme problémy so zostavou a pre mňa je to veľká  šanca odohrať veľa minút. Snažím sa to využiť a plniť pokyny trénerov.“

Až do svojho povolania z prvoligového Brezna pôsobil Španko počas celej doterajšej kariéry na úrovni SHL, kde si postupne prešiel mužstvami Topoľčian, Prešova, Trnavy i spomínaného klubu z Horehronia. Vo veku 24 rokov sa konečne dočkal extraligovej príležitosti.

„Nikdy som nestrácal nádej. Stále som veril a preto som poctivo odmakal každú letnú prípravu. Hokej je môj život a celý život som sa pripravoval na extraligovú šancu. Teraz ju preto chcem chytiť za pačesy a nepustiť zo svojich rúk,“ zdôraznil 180 cm vysoký obranca, ktorý sa postupne vyrovnáva so zvýšenou úrovňou súťaže. „V porovnaní s prvou ligou je to samozrejme rozdiel. Sú tu skúsenejší hráči, je to hlavne o poctivom systéme. Každý má nadiktované, čo bude hrať. V SHL sú mladší hráči, ktorí sa snažia predať a posunúť hore.“

Hlavným predpokladom napredovania je ochota nasávať cenné rady a zlepšovať sa každým dňom. Patrik Španko to dobre vie. „Od trénera Droppu cez Ivana Ďatelinku či Jake Cardwella, všetci tu majú za sebou úspešné kariéry. Ja teda iba nastavujem uši a počúvam. Snažím sa sledovať ich počas tréningov i zápasov a vziať si od nich čo najviac.“

Súčasné výsledky „baranov“ určite netešia, no uvedomiť si musíme aj fakt, že všetkých šestnásť zápasov odohrali na klziskách súperov.

„Stále je tu veľmi kvalitný tím a po hernej i streleckej stránke na súperov nestrácame. Máme smolu v koncovke, ale v klube je cítiť tie majstrovské tituly a verím tomu, že keď sa dajú maródi dohromady a budeme hrať konečne doma, tak začneme víťaziť oveľa častejšie. Domáce prostredie dodá potrebnú pohodu, bude znamenať menej cestovania a ja verím, že čoskoro to bude znamenať aj podporu fanúšikov,“ vyslovil sa Španko.

Dobrou správou je, že v zrekonštruovanej hale pri Hrone už mrazia novučičký ľad a termín domácej premiéry je už doslova na spadnutie.

„Zo začiatku sa tie zápasy na klziskách súperov zvládať dali, ale už je toho dosť a všetci sa veľmi tešíme na domáce prostredie. To nám určite pomôže,“ zakončil Miloš Bubela.


Prehľad zápasu

3
Góly Góly
1
39 (7,69 %)
Strely na bránu Strely na bránu
34 (2,94 %)
33 (97,06 %)
Zákroky Zákroky
36 (92,31 %)
0/7 (0,00 %)
Presilové hry Presilové hry
1/7 (14,29 %)
6/7 (85,71 %)
Oslabenia Oslabenia
7/7 (100,00 %)
0/0 (0,00 %)
Vhadzovania Vhadzovania
0/0 (0,00 %)
Kompletný prehľad zápasu

Priebeh zápasu

1. tretina
2. tretina
+ 29,92,48,61,53,11 / - 31,56,6,74,89
  • 25:51
  • 2:1
  • PH1
3. tretina
Zápas sa skončil
Kompletný priebeh zápasu