MSJ: Golian volá po kolektívnom zlepšení: Hrať opäť tímovo a srdcom za Slovensko

EDMONTON (SZĽH) – Túžili sa pred štvrťfinále naladiť víťazne. Nedokázali však nadviazať na neuveriteľnú vnútornú silu, ktorá ich hnala v úvodných dvoch vystúpeniach na juniorskom šampionáte proti Švajčiarom (1:0) a Kanade (1:3). Krátko po prehre 0:6 s Fínmi si slovenskí reprezentanti do 20 rokov spolu sadli, aby vytrácajúce sa pozitívne emócie udržali v kolektíve. Aby na štvrťfinálový duel v edmontonskom Rogers Place vykorčuľovali so všetkými tímovými vlastnosťami, ktoré z nich sršali v úvode podujatia.

V dueli s Fínskom odohrali zverenci trénera Róberta Petrovického solídne úvodné minúty. Inkasovali však prví po zbytočnej strate puku v rozohrávke a odvtedy akoby prestali veriť, že s Fínmi môžu uhrať dobrý výsledok. Suomi absolútne ovládli hru. Dostali sa do pohody a predvádzali typicky skvelý hokej. „Boli to Fíni, ako ich poznám. Korčuliarsky a technicky patria k najlepším na svete a bolo to cítiť celý zápas. V druhej tretine sme navyše urobili zbytočne fauly, jeden prišiel aj odo mňa. Nemôžeme sa na nič ani na nikoho vyhovárať, druhá tretina bola zlomová,“ priznal obranca Rayen Petrovický.

Ďalší bek Andrej Golian, hrajúci s áčkom na drese, videl rozdiel aj v mentálnom nastavení na zápas. „Fíni prišli do zápasu lepšie pripravení. Od začiatku hrali tvrdo, tlačili sa pred bránku. V druhej tretine robili ofenzívne striedania, nám ubúdali sily, začali sme faulovať a už sa to na nás kopilo. Stále sme si však s chlapcami v šatni hovorili, že musíme dať do hry všetky. Snažili sme sa, ale Fíni nás prekorčuľovali,“ vravel obranca pôsobiaci v Detve.

Verí, že nepríjemná vysoká prehra nezanechá na kolektíve výrazné stopy. „Určite nie. Tento zápas musíme rýchlo zahodiť za hlavu. Máme dva dni voľna, ktoré nám pomôžu pripraviť sa na štvrťfinále čo najlepšie. Robiť naplno všetko, čo si povieme, nič nevypustiť a hrať tímovo, srdcom za Slovensko,“ pripojil motivačným tónom Andrej Golian.

Po prehre Švajčiarov s Nemcami (4:5) je zrejmé, že slovenskí reprezentanti obsadia v základnej A-skupine štvrtú pozíciu, čo znamená, že vo štvrťfinále narazia na víťaza béčka. V tejto chvíli ním môžu byť Rusko, Švédsko alebo USA. Duely vo vyraďovacej fáze sú na programe v sobotu 2. januára. Prvý o 18.00 SEČ, následne 21.30, v nedeľu 3. januára o 01.00 SEČ a posledný následne o 4.30.