Majstrovstvá sveta do 20 rokov? Najťažšie zo všetkých, zhodujú sa tréneri

VICTORIA (SZĽH) – Majstrovstvá sveta hráčov do dvadsať rokov nie sú len o výbornom hokeji, množstve budúcich hviezd svetového hokeja, či veľkých športových príbehoch. Z roka na rok zvyšujúca sa kvalita a náročnosť tohto podujatia kladie čoraz vyššie nároky na prípravu tímov, ktoré medzi sebou bojujú v tvrdej desaťčlennej konkurencii najvyššej divízie svetového šampionátu. O tom, aké náročné sú majstrovstvá sveta hráčov do dvadsať rokov hovorili členovia trénerského štábu slovenskej „dvadsiatky“.

Ôsme majstrovstvá v rade

Najskúsenejším trénerom z realizačného tímu „dvadsiatky“ je hlavný tréner Ernest Bokroš s bezmála tri dekády trvajúcou trénerskou praxou. Samotný šampionát v kanadských mestách Vancouver a Victoria je už jeho ôsmym po sebe idúcim v pozícii hlavného trénera reprezentácia do dvadsať rokov. Aj napriek tomu množstvu skúseností však upozorňuje, že dôsledná príprava trénera na takéto náročné podujatie je nevyhnutnosťou. 

„Nedovolím si odcestovať na majstrovstvá sveta bez toho, aby som sa spolu s realizačným tímom dôsledne nepripravil na každého súpera, s ktorým sa stretneme,“ hovorí. „Málokto si uvedomuje, že príprava sa začína už doma na Slovensku. Analyzujeme si predošlé majstrovstvá sveta, prechádzame si to, čo nám fungovalo i to, čo nám nefungovalo,“ pokračoval. 

Z tímovej porady reprezentácie do 20 rokovZ tímovej porady reprezentácie do 20 rokov

Na samotnom mieste turnaja už realizačný tím kladie väčší dôraz aj na prípravu na jednotlivých súperov, ktorí na „dvadsiatku“ čakajú. „V dejisku majstrovstiev sveta sa práca celého realizačného tímu ešte zintenzívňuje. Sledujeme prípravu a prípravné zápasy našich súperov. Tých musíme rýchlo zanalyzovať, a keďže toho času nie je veľa, tak nám to neraz trvá až do nočných hodín,“ dodáva Milan Pažítka, asistent trénera reprezentácie do dvadsať rokov.

Dvadsaťšesť hráčov z vlaňajška v NHL

Zápasy sú vyvrcholením snaženia celého tímu, práve tie totiž rozhodujú o úspechu a neúspechu. Na druhej strane, tréneri sa nepripravujú len na ne. Rovnako dôležitá je aj vlastná príprava tréningového procesu. Kým hráči si pred tréningom kontrolujú a pripravujú výstroj, realizačný tím trénerov si ešte prechádza organizáciu tréningu. „Záverečná fáza prípravy pred majstrovstvami sveta je už veľmi krátka, vyžaduje maximálne efektívne využite tréningových jednotiek a preto si nedovolíme na žiadnu z nich ísť nepripravení bez jasne stanoveného zamerania,“ vysvetľuje Bokroš.

„Práca trénerov nespočíva len v tom, že prídu na ľad a odtrénujú tréningovú jednotku, či odkaučujú zápas. To je len špička ľadovca, za ktorou sa skrývajú hodiny tvrdej prípravy mimo ľadu,“ dopĺňa ďalší z asistentov trénera Ivan Feneš, ktorý má na svojom konte už troje majstrovstiev sveta do 18 rokov a šampionát vo Vancouveri bude jeho druhým v kategórii do dvadsať rokov. „Náročnosť na majstrovstvách sa z roka na rok zvyšuje. Preto sa realizačné tímy neustále rozširujú o špecialistov pre konkrétnu oblasť. Príprava tímu nie je preto prácou jedného trénera, ale celého realizačného tímu,“ dodáva.

Samotná náročnosť majstrovstiev je determinovaná viacerými skutočnosťami. Milan Pažítka k tomu pridáva aj jednu zaujímavú štatistiku. „Len z minuloročného šampionátu hrá už v tejto sezóne pravidelne v NHL dvadsaťšesť hráčov. Majstrovstvá sveta do 20 rokov teda každoročne ponúkajú najvyššiu možnú kvalitu hráčov.“ Na dôvažok nemožno opomenúť ani ďalšie aspekty. Časový harmonogram, „nahustenosť“ programu, či len desať tímov v najvyššej divízii majstrovstiev. „Model majstrovstiev sveta a účasť najkvalitnejších hráčov robia z nich najnáročnejšie majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji,“ dodáva Pažítka.

Reprezentácia do 20 rokov ešte počas kempu v NanaimeReprezentácia do 20 rokov ešte počas kempu v Nanaime

Hokejové laboratórium experimentov

Najnáročnejšie, ale súčasne aj najinšpiratívnejšie. Podľa slov Bokroša, je práve šampionát dvadsaťročných tým, kde sa sústreďujú všetky moderné prvky hokeja. „Snažíme sa držať najnovších trendov a aplikovať všetky moderné prvky, pretože tie sa každoročne objavujú po prvýkrát práve na majstrovstvách sveta 20-ročných. Až následne sa implementujú v seniorskom hokeji. To nás, trénerov, motivuje k neustálemu sebavzdelávaniu.“

Realizačný tím reprezentácie do dvadsať rokov pozostáva z piatich trénerov. Popri Bokrošovi pôsobia asistenti Milan Pažítka a Ivan Feneš, pričom druhý menovaný má na starosti súčasne aj kondičnú pripravenosť hráčov. Pozíciu trénera brankárov zastáva Peter Kosa a ako videotréner pôsobí Patrik Michnáč. V rovnakom zložení pracovala „dvadsiatka“ aj počas minuloročného svetového šampionátu v Buffale. „Dovolím si povedať, že realizačný tím u nás, v ‚dvadsiatke‘, pracuje na profesionálnej úrovni. Sadli sme si spolu profesne i ľudsky. Každý jeden člen realizačného tímu presne vie svoje zadelenie. Tým vytvárame základ pre vhodné prostredie pre hráčov a predpoklad k naplneniu spoločného cieľa,“ dodal na záver Bokroš.