Líšky sú hladné po úspechu. Vo finále chcú zaskočiť nezdolané Šarišanky

Slovenská ženská hokejová liga spoznala uplynulý víkend svoje finalistky. V najkratšom možno čase rozhodli o svojom postupe do boja o víťaznú trofej ŽHK 2000 - ŠARIŠANKA Prešov a Popradské líšky. Prešovčanky zatiaľ ako jediné nespoznali v tejto sezóne chuť prehry. Zároveň sú jediným tímom, ktorý dokázal zdolať Popradčanky. V základnej časti sa im to podarilo hneď dvakrát.

Líšky po dvoch zvládnutých domácich zápasoch proti Zvolenu zvíťazili v sobotu pod Pustým hradom 3:1. Vo všetkých semifinálových zápasoch zvíťazili o dva góly (4:2, 3:1 a 3:1). „Bola to náročná séria. V každom dueli sme mali územnú aj streleckú prevahu, súper nás však donútil svojou bojovnosťou siahnuť si na dno psychických aj fyzických síl. O našom postupe rozhodla väčšia skúsenosť z takýchto zápasov,“ zhodnotil semifinále Ivan Bednár, hlavný tréner klubu spod Tatier.

Finále je len jeden z krokov k cieľu

Podobne videla sériu proti Zvolenu aj kapitánka tímu Bianka Šuliková. „Do semifinále sme vstupovali s očakávaniami, keďže so Zvolenom sme sa ešte v tejto sezóne nestretli. Nevedeli sme, čo od nich čakať. Ich tím sa za posledný rok obmenil a výsledky ukazovali, že nebudú ľahký súper. Chceli sme však postúpiť a ideálne čo najrýchlejšie. To sa nám aj podarilo,“ začala 25-ročná útočníčka líšok.

„Z môjho pohľadu rozhodli hlavne skúsenosti. Zvolen mal dobre korčuľujúci mladý tím, avšak v rozhodujúcich momentoch za stavu 1:1 v prvom i treťom zápase sme dokázali strhnúť vedenie na svoju stranu a výsledok si udržať.“

Popradské líšky

Popradské líšky si po roku opäť zahrajú vo finále. Zdroj foto: Burophotography

Ako spomenul tréner, Popradčanky svoje súperky vo všetkých dueloch prestrieľali. Z tohto pohľadu sa javil ako najvyrovnanejší druhý zápas s pomerom striel 20:17. Líšky ním získali semifinálový mečbal. „To bol kľúčový duel celej série. Vedeli sme, že za stavu 2:0 sa nám pôjde do Zvolena ľahšie. No ako to nakoniec býva, posledný krok bol ten najťažší. Zápas vo Zvolene mal množstvo vylúčení, bolo ťažké dostať sa do tempa, čo ovplyvnilo aj priebeh. Nám sa podarilo využiť presilovku a zápas dotiahnuť do víťazného konca,“ teší sa Šuliková.

Hokejistky Popradu si po roku opäť zahrajú finále. V minulej sezóne v ňom nestačili na Martin, teraz spravia všetko pre to, aby zdvihli trofej nad svoje hlavy. „Sme určite radi, že po roku sme opäť vo finále. Bol to ale len jeden z krokov na ceste za naším cieľom. Od úspechu nás delí ešte jeden,“ netají smelé ambície tréner Bednár a Šuliková dopĺňa: „Finálová účasť je úspech. Každý rok máme tie najvyššie ciele, takže vrchol sezóny nás ešte len čaká. Urobíme všetko pre to, aby to dopadlo v náš prospech.“

Na Prešov si veria

Vo finále narazia líšky na dobre známe Prešovčanky. Vzájomné zápasy hovoria v prospech Šarišaniek, ktoré zvíťazili v oboch meraniach síl 6:0, resp. 1:0. „Play-off je nová súťaž a ja verím, že sme ešte nepovedali posledné slovo. Od finále očakávam vyrovnaný boj o každý centimeter ľadu a pekný ofenzívny hokej z obidvoch strán. Verím, že to bude zábava,“ hovorí Bednár. „Vieme, že je to silný tím, v ktorom oporami sú hlavne zahraničné hráčky. Budú rozhodovať maličkosti, my sa budeme snažiť sústrediť na svoju hru. Ja verím mojím babám,“ doplnil hlavný tréner.

Vrátiť súperkám prehry zo základnej časti chcú aj samotné hráčky. „Určite to budú kvalitné a vyrovnané zápasy. Stretnú sa dva najlepšie tímy tejto ligy a aj keď nás Prešov dvakrát zdolal, nič to neznamená. Začíname za stavu 0:0, dáme do toho všetko. Rozhodovať budú maličkosti,“ tvrdí Šuliková.

Bianka Šulíková

Kapitánka Popradu Bianka Šuliková vie, že vo finále budú rozhodovať maličkosti. Zdroj foto: Burophotography

Dokážu sa dobre známe tímy ešte niečím prekvapiť? A čo by mohlo platiť na Prešovčanky? „V tíme máme viacero skúsených hráčok, ktoré už v minulých sezónach odohrali takéto náročné play-off zápasy. Tie sa snažia svoje skúsenosti odovzdávať mladším hráčkam a keď sa k tomu pridá trocha športového šťastia, výsledky sa dostavia,“ myslí si Bednár.

„Súpera veľmi dobre poznáme, rovnako on nás. Základom musí byť disciplinovanosť, nepúšťať ich do presiloviek, dôsledná hra v obrannom pásme, ale hlavne efektivita zakončenia a premieňanie našich šancí. To nás trápilo v doterajších zápasoch preto Prešovu,“ dodala na záver rozhovoru kapitánka Popradčaniek Šuliková.