Mladosť a dravosť versus skúsenosti. O ženskom bronze rozhodne až piaty zápas

Hoci sa uplynulý víkend v Slovenskej ženskej hokejovej lige (SŽHL) rozhodlo o majsterkách, dramatická séria o bronz dospeje do rozhodujúceho piateho zápasu. Hráčky ŽHKm Zvolen zvíťazili v sobotu 5:2 a v nedeľu mohli oslavovať zisk tretieho miesta, ich súperky z HC Osy Spišská Nová Ves však odpovedali nedeľnou výhrou 4:1. V sobotu 16. marca o 18:15 sa pod Pustým hradom odohrá atraktívny zápas, ktorého víťazky zakončia sezónu s medailami na krku.

Všetko je otvorené

Oba víkendové zápasy boli herne aj štatisticky celkom vyrovnané, mali však vcelku odlišný priebeh. V sobotu si Zvolenčanky už v prvej tretine vypracovali štvorgólový náskok. V nedeľu, naopak, prehrávali v 28. minúte už 0:3. „V sobotu sme hneď na začiatku využili presilovky a hralo sa nám lepšie. Dnes tam nebolo to šťastíčko, ktoré sa ku nám predtým priklonilo. Veríme však, že v piatom zápase to vyjde,“ vravela brankárka Zvolena Andrea Orolínová.

Podľa trénera mohli mať domáce hráčky problém s nastavením hláv. „Po včerajšom zápase mali zrejme dievčatá v hlavách, že to pôjde trochu ľahšie. Súperky sa lepšie pripravili a zaslúžene vyhrali,“ uznal Ladislav Gerö. Aj napriek tomu, že jeho zverenkyne prehrávali 0:3, ešte podľa neho mohli pomýšľať na obrat skóre. Veď v hokeji je možné všetko. „Aj taký zápas sa dá zvrátiť, znížili sme na 1:3, ale dnes sa nám neodrážali puky a v tomto smere nám chýbalo šťastie zo soboty.“

Andrea Orolínová

Bankárka Zvolena Andrea Orolínová. Zdroj foto: Maroš Búrik/Burophotography

Na to, aby dokázali Zvolenčanky otáčať aj nepriaznivo sa vyvíjajúce zápasy, potrebujú viac skúseností. „Snažili sme sa, ale máme mladý novo poskladaný kolektív. Baby potrebujú trochu vyzrieť, aby dokázali premieňať gólové šance. Aj neúspech posúva vpred a v sobotu ukážeme, čo je v nás,“ burcuje Orolínová.

Najbližšiu sobotu sa na štadióne vo Zvolene rozhodne o tom, kto bude hodnotiť sezónu ako úspešnú. Zvolenčanky veria v silu domáceho prostredia. „Pokúsime sa dobre pripraviť a vyhrať rozhodujúci duel. Súperky majú skúsený tím starších hráčok, ktoré si to vedia uhrať a podržať puk. My máme mladé družstvo a naberáme skúsenosti. Veríme, že mladosť a dravosť sa presadí. Budeme však musieť mať vyššie nasadenie a lepšie nastavenie hláv ako vo štvrtom zápase,“ hovorí tréner Gerö a Orolínová dopĺňa:

„Verím v to, že príde minimálne toľko fanúšikov ako na tretí zápas. Neskutočne nás hnali dopredu, či už fanklub alebo kamaráti a rodinní príslušníci. Týmto chcem pozvať všetkých Zvolenčanov a všetkých fanúšikov Zvolena na veľmi dôležitý zápas pre nás. Musíme veľa korčuľovať, strieľať, dotlačiť to do bránky za každú cenu. Musíme mať veľkú chuť po víťazstve.“

Nik nechce zakončiť sezónu prehrou

„Osy“ v nedeľu ušli hrobárovi z lopaty. Po dobrom vstupe do zápasu a strelení troch gólov si výsledok skúsene postrážili. „Z našej strany bola v tomto zápase oveľa lepšia disciplinovanosť. Pozreli sme si video a vyvarovali sme sa hlavným chybám z tretieho zápasu. To rozhodlo, rovnako tak dravosť v predbránkovom priestore. Chceli sme strieľať a dorážať, naopak, priestor pred našou bránkou sme dobre čistili,“ zhodnotila duel hrajúca trénerka Barbora Kežmarská.

Kým na zvolenskej strane môžeme hovoriť o mladíckej dravosti, skúsenosti sú na strane hráčok Spišskej Novej Vsi. Aj nedeľný priebeh zápasu potvrdil toto tvrdenie. Náskok si hostky umnou hrou dokázali ustriehnuť. „Hrá sa úplne ináč za stavu 2:0 ako za stavu 0:4. Vám to vychádza, naopak súper sa trápi, nevychádzajú mu čisté šance a situácie. Na hokejkách je určite väčšia pohoda a je to pomyselná pomoc smerom k víťaznému koncu,“ myslí si niekdajšia reprezentantka Slovenska. Odvrátený bronzový mečbal môže byť pre jej zverenkyne veľkým povzbudením.

„Ideme od zápasu k zápasu a v žiadnom prípade sme sa pred sériou nevideli s pohárom alebo medailami na krku. Je jasné, že oba tímy túžili pred týmto víkendom zvládnuť oba zápasy. My sme radi, že po neúspechu v sobotu to dnes dopadlo pre nás dobre. Vôbec nám teda nevadí, že o týždeň sa vrátime do Zvolena. Veríme, že odohráme kvalitný zápas s úspešným koncom pre nás.“

Barbora Kežmarská

Hrajúca trénerka Spišskej Novej Vsi Barbora Kežmarská. Zdroj foto: Maroš Búrik/Burophotography

Na konci sezóny budú rozhodovať maličkosti. Podľa líderky Spišiačok môže prehovoriť do posledného zápasu aj to, kto si ušetril viac fyzických síl. „Určite sa ešte niečím môžeme prekvapiť. Posledný zápas bude náročný v tom, že uzavrie celú sezónu, skončí sa jedna kapitola. Ani my ani Zvolenčanky ju určite nebudú chcieť zakončiť prehrou. Rozhodovať bude dravosť, nasadenie a možno trochu aj športové šťastie. Domáce majú zrejme trochu viac síl, my sme predsa odohrali celú sezónu na dve päťky, Zvolenčanky majú aj tretí útok. Asi budú mať trochu viac kyslíka než my. No nás to nezlomí, budeme bojovať do konca,“ dodala na záver Barbora Kežmarská.


Prehľad zápasu

1
Góly Góly
4
25 (4,00 %)
Strely na bránu Strely na bránu
22 (18,18 %)
18 (81,82 %)
Zákroky Zákroky
24 (96,00 %)
1/9 (11,11 %)
Presilové hry Presilové hry
2/6 (33,33 %)
4/6 (66,67 %)
Oslabenia Oslabenia
8/9 (88,89 %)
0/0 (0,00 %)
Vhadzovania Vhadzovania
0/0 (0,00 %)
Kompletný prehľad zápasu

Nasledujúce zápasy

Pre vybrané tímy nie sú naplánované žiadne zápasy