Košičania sa odsťahovali zo Steel arény. Klíma: Nárast cien energií je likvidačný

Ľad rozpustili, Steel aréna zíva prázdnotou. Hokejisti HC Košice sa po návrate zo Švédska presťahovali do Crow arény. Rovnako tak aj celá mládežnícka štruktúra. Dokedy tam Oceliari pobudnú, to je nateraz otázne.

„Energie postihli celú spoločnosť a ľadový hokej momentálne priam likvidačne. Aby sme teda dokázali zachovať činnosť A-tímu a mládeže, presunuli sme tréningový i zápasový proces do Crow arény. Uvidíme, na akú dlhú dobu. Steel aréna je však pre nás momentálne z pohľadu energií enormne drahá. Momentálne ceny energií zabijú hokej, ale aj ostatné športy,“ rozhovoril sa výkonný riaditeľ HC Košice Miloslav Klíma.

Kým v decembri 2021 bola cena elektriny 54,96 € za MWh, koncom mája to bolo 229 eur za MWh a koncom augusta cena energie dosiahla strop 1050 eur za MWh. HC Košice za prenájom ľadových plôch, šatní a administratívnych priestorov v Steel aréne zaplatil v sezóne 2021-2022 spolu takmer 500 tisíc eur, po novom by to malo byť až 2 milióny eur.

„Ten nárast je teda šialený. Nemôžeme to neustále hádzať na plecia sponzorov a rodičov, ktorí platia už teraz veľa. Teraz potrebujeme zásah štátu, ktorý musí zastropovať ceny energie. Tie totiž zničia celú krajinu,“ upozornil Klíma, podľa ktorého sa tento problém netýka iba Košíc. Podobné veci momentálne riešia aj v iných mestách. „Varovania už zazneli aj z iných štadiónov. Možno to z nie futuristicky, ale dnes sa už zdieľajú kolobežky i bicykle a v tejto dobe možno budeme musieť zdieľať aj štadióny.“

Košický klub uzavrel na sezónu 2022-2023 so Steel arénou dohodu o navýšení platby na sumu 650 tisíc eur. Aktuálne ceny energie však spôsobili, že dohodnutých 35 tisíc eur na mesiac za mesiac august pokryje len cca šestinu reálnej spotreby.

„V prípade súčasných podmienok by sme vydržali fungovať tri mesiace. Celosezónna suma za prenájom ľadovej plochy by sa vyšplhala na dva milióny eur a na to nemáme. Máme za sebou dve náročné covidové sezóny, ale toto je ešte ťažšie. Nateraz budeme trénovať v Crow aréne a zápasy budeme riešiť postupne. Máme prijateľný žreb a pokúsime sa s inými klubmi vymeniť domáce prostredie v úvode sezóny,“ vyslovil sa Klíma.

To, že odohrajú Košičania plánovaný domáci súboj druhého kola proti Slovanu Bratislava v Steel aréne, je v tejto chvíli takmer vylúčené.

„Nechcem povedať, že tá šanca je nulová. Je to však zlé. V tejto chvíli neviem povedať, kedy odohráme prvý domáci zápas v Steel aréne. Všetko riešime, ale je jasné, že hrať zápas proti Slovanu v malej hale nemá význam. Káder sme budovali pre Steel arénu a nie iný štadión,“ podotkol výkonný manažér HC Košice, podľa ktorého je prioritou klubu ostať doma v Steel aréne. „Situácia je však náročná. Hľadáme možnosti pre záchranu košického hokeja. Máme kvalitný káder, výborných trénerov a kompletnú mládežnícku štruktúru. Našich 300 detí zaberie 85 percent našich požiadaviek na ľad. Apelujeme na kompetentných, pretože šport za takýchto podmienok fungovať nebude. Komunikujeme so zväzom, arénou, mestom i elektrárňami. Postupovať chceme spoločne s ostatnými klubmi, pretože teraz sa spúšťa veľká lavína, ktorú je potrebné zastaviť čím skôr. Problémy budú mať totiž všetci, nielen HC Košice.“

Minimálne prvý mesiac by Košičania radi odohrali u súperov. Z pohľadu rozpočtu však potrebujú zarábať aj na vstupenkách. „Sú viaceré varianty, ale neprichádza do úvahy, aby sme odohrali celú sezónu vonku. Hokej hráme hlavne pre našich fanúšikov.“

Výrazné navýšenie nákladov môžu pomôcť pokryť peniaze od sponzorov, no v tomto prípade nejde o bezodnú studňu. „U.S. Steel nám už svoje peniaze dal a neprispel malou sumou. Dali nám veľa, ale takýto nárast cien nemôže kompenzovať sponzor. Ten nárast ceny je priam nezmyselný a bláznivý. Tak ako som teda povedal, potrebujeme rýchly zásah zo strany štátu,“ uzavrel Miloslav Klíma.