Hovorka súčasťou nevídanej prestrelky: Ako taxikári vs policajti večer o desiatej

JASTRZEBIE-ZDRÓJ (SZĽH) - Slovenský hokejový útočník Marek Hovorka sa po minulej sezóne, strávenej v českej extralige, rozhodol pre zmenu. Kroky skúseného účastníka dvoch svetových šampionátov viedli do susedného Poľska. Na dva roky sa upísal klubu GKS Jastrzebie, s ktorým už stihol vyhrať poľský Superpohár.

Pre 36-ročného Dubničana však nešlo o krok do neznáma, keďže v poľskom klube dlhodobo pôsobí slovenský tréner Róbert Kaláber. Práve on mal nemalý podiel na angažovaní Hovorku. „Tunajšie prostredie aj ľudí okolo hokeja poznám. Už sa mi nechcelo experimentovať, tak som zvolil túto cestu,“ načal dôvod prestupu do ligy, ktorá svoju kvalitu stále iba buduje. Výraznú pozitívnu stopu, najmä v Jastrzebí, zanecháva svojou prácou 51-ročný tréner Kaláber, ktorého kvality vyzdvihuje aj odchovanec martinského hokeja. „V tomto klube je už 7 rokov a spravil kus dobrej roboty. Už aj v sezónach predtým, keď nemali taký veľký rozpočet ako teraz dosiahol s mužstvom úspech. Ocenili ho tým, že ho vymenovali za trénera národného tímu,“ pochválil kouča, ktorý v Poľsku pôsobí už siedmy rok.

Na prvý tímový úspech v tejto sezóne nemuseli hráči hráči Jastrzebia dlho čakať. Dvadsiateho októbra dokázali zverenci Kalábera zdolať vo finále poľského Superpohára vlaňajšieho majstra GKS Tychy výsledkom 3:2. Spolu s Hovorkom sa tešil aj jeho krajan Roman Rác, oslavy víťazstva však nemali bujarý priebeh. „Prioritou je, samozrejme, vyhrať ligu. Superpohár bol o jednom zápase, ale pre víťazné typy je každá výhra úspechom,“ prezradil ambície svojho klubu. Úroveň kvality najvyššej poľskej súťaže každým rokom rastie, avšak Hovorka vníma kvalitatívny rozdiel medzi jednotlivými klubmi. „Ligu by som rozložil na dve polovice. Mužstvá z vrchnej časti medzi sebou zvyknú odohrať dobré zápasy. V spodnej časti sú kluby chudobnejšie, a tam už to nemá takú kvalitu, ako by som si predstavoval. Tak to ale je, treba sa s tým zmieriť, aj keď niekedy je to frustrujúce,“ jasne zhodnotil svoj pohľad na kvalitu ligy, v ktorej je spomedzi 288 hráčov až 35% legionárov. V porovnaní so slovenskou Tipos extraligou je to o 15% viac, ak nerátame maďarských hráčov tímu DVTK Miškovec. Podľa Hovorku sú však práve legionári pre kvalitu súťaže dôležití. „Každým rokom sem prichádza viac a viac cudzincov a zdvíhajú ligu hore. Je tu veľa Čechov, Fínov, Rusov, ktorí dodali potrebnú kvalitu,“ vyjadril názor k legionárskej otázke.

Marek Hovorka si podmienky i zázemie v Poľsku pochvaľuje. Zdroj: jkh.pl

Nižšiu hernú úroveň dokážu majitelia popredných poľských klubov vykompenzovať skvelou starostlivosťou o hráčov. Ako z technického, tak aj finančného pohľadu. „Ja môžem povedať, že v klube nám v rámci ich možností splnia absolútne všetko. Od výstroja cez hokejky nehovoriac o tom, že máme každý mesiac peniaze načas. Tu je to normálna vec, nemusíme riešiť či nám ich pošlú, alebo nie,“ smeroval tému Hovorka k slovenským klubom, kde podľa neho podobný štýl fungovania nie je úplne samozrejmý. „Niekde na Slovensku sa stáva, že žijete z ruky do úst, čakáte a prosíkate o každú korunu. Ja som spokojný, pretože to, na čo majú a čo vám povedia, jednoducho splnia,“ dodal so spokojným hlasom aktuálne piaty najproduktívnejší hráč poľskej ligy, ktorý má na konte 15 bodov (6+9).

Kvalita im nechýba, tréningy navyše áno

Menej pozitívny zostáva fakt, že Poľsko má oproti ostatným okolitým krajinám úzku základňu mládežníckych hráčov. Podľa oficiálneho webu IIHF je v Poľsku registrovaných 2 400 juniorských hráčov, zatiaľ čo v Rakúsku (3 797) či Maďarsku (4 981) ich majú o niekoľko stoviek, ba dokonca tisícok viac. Hovorka vníma aj ďalší čierny bod poľskej mládeže. „Myslím, že my máme v mužstve troch či štyroch, na poľské pomery, veľmi kvalitných mladých hráčov. Na druhej strane platí, žeby mohli oveľa viac na sebe pracovať. Vnímam to tak, že im stačí iba to, čo urobia na tréningu. Všetko navyše už pre nich nie je priorita,“ vyjadril sa kriticky k tréningovej morálke mladíkov, ktorá môže mať za následok pomalšie doťahovanie sa na hokejovo vyspelejšie krajiny. „Samozrejme. Poliaci nemajú takú kvantitu hráčov. A z toho nízkeho počtu - aby sa ešte doprosovali mladým hráčom nech na sebe pracujú - to neviem, či sú dobré vyhliadky do budúcna. Mladí hráči kvalitu majú a môžu hrať lepší hokej, ale museli by na sebe oveľa viac pracovať,“ nabádal Hovorka k väčšej aktivite mimo tréningových jednotiek.

Taxikári vs. policajti

V rámci 13. kola poľskej hokejovej ligy sa zrodil v Jastrzebí nevídaný hokejový výsledok. V zápase domácich proti Osvienčimu padlo až 18 gólov, pričom z výhry 10:8 sa tešil hosťujúci tím. „Taký zápas som ešte v živote nezažil. To bola súhra takých okolností, že som si až nepripadal ako v profesionálnom hokeji. Skôr mi to pripomínalo zápas taxikárov a policajtov o desiatej večer. Bolo to niečo strašné. Ťažko sa mi aj taký zápas hodnotí, pretože z individuálneho aj tímového hľadiska to bol nepodarený večer. Ofenzíva potešila, no čo z toho, keď dáte doma osem gólov, ale desať inkasujete,“ s úsmevom hodnotil raritný zápas.

Výhodou pre náš tím bolo, že sme koronavírus chytili ako prvé mužstvo niekedy na konci júla, začiatkom augusta. Ešte v prípravnom období sme si všetci prešli trojtýždňovou karanténou, tým pádom sa nám teraz vyhýba.

Poľská súťaž zatiaľ pokračuje bez výrazných obmedzení. Na rozdiel od našej Tipos extraligy sa klubom hromadné nákazy zatiaľ vyhýbajú. „Hlavne sme radi, že ešte stále hráme a pravidlá nám umožňujú hrať. Síce bez divákov, ale predsa,“ dodal slovenský reprezentant. V ligovej sezóne koronavírus vystavil stopku iba dvom mužstvám, konkrétne Katoviciam a Torunu. Hovorkovo Jastrzebie bolo v karanténe už v letnom období. „Výhodou pre náš tím bolo, že sme koronavírus chytili ako prvé mužstvo niekedy na konci júla, začiatkom augusta. Ešte v prípravnom období sme si všetci prešli trojtýždňovou karanténou, tým pádom sa nám teraz vyhýba,“ uzavrel rozhovor pre HockeySlovakia Marek Hovorka.