HOKEJOVÝ TÝŽDEŇ V SPÄTNOM ZRKADLE: Detvianska veselica v Steel aréne, Rusom nezahrajú hymnu a ani Kalinku

V pohľade do spätného zrkadla, ktoré zostavujeme z vlastných zdrojov i správ agentúry TASR, vám neujdú najdôležitejšie momenty, ktoré sa udiali na slovenských i svetových ľadových plochách počas posledného týždňa. Opäť sme boli svedkami zaujímavých udalostí i zápasov.

 

DOMÁCA SPRÁVA TÝŽDŇA

V Tipos Extralige sa v nedeľu skončila základná časť. Víťazom 50-kolovej dlhodobej sezóny sa piatykrát v histórii po rokoch 2001, 2002, 2005 a 2013 stal HKM Zvolen. O prvenstve rozhodol už v predposlednom kole s Miškovcom, Pohár Dušana Pašeka si „rytieri“ následne prevzali na ľade Detvy. Priamy postup do štvrťfinále Kaufland play-off Tipos extraligy si vybojovali aj Dukla Ingema Michalovce, HK Poprad, Slovan Bratislava, HK Nitra a HC 07 Detva. V predkole vyzve Dukla Trenčín, ktorá neuspela s námietkou o nesplnení počtu mladých hráčov na zápasovej súpiske Michaloviec v piatkovom stretnutí 49. kola (0:2), majstra z posledných troch kompletne odohraných ročníkov HC 05 Banská Bystrica a HC Košice sa stretnú s HC Nové Zámky. Pre Miškovec a posledný Liptovský Mikuláš sa sezóna už skončila.

„Chlapcom v kabíne som povedal, že vyhrať základnú časť vôbec nie je jednoduché, lebo vyrovnanosť tímov je veľká. Veľmi nás to teší,“ netajil spokojnosť tréner bryndziarov Peter Oremus. „Dôležité je, že aj do duelu s Miškovcom nastúpil kompletný tím. Chlapci, ktorí boli zdravotne indisponovaní, sú už v poriadku. Pre mňa je dôležité, aby sme posledných sedem-osem zápasov základnej časti odohrali v režime ako play off.“

Triumf v dlhodobej tabuľke sa určite nerodil ľahko. O tom, že je v správnych rukách, svedčí aj pohľad na posledné zápasy Zvolena, ktorý postupne dokázal zvíťaziť nad všetkými priamymi konkurentmi – Slovanom, Michalovcami i Popradom. „Tieto výhry nás dostali na čelo, no dôležitý bol každý mesiac. Ak sa dobre pamätám, neprehrali sme po sebe viac ako dva zápasy. Preto sme na špici, toto nás zdobilo. Treba na tom postaviť ďalší priebeh sezóny,“ tvrdil skúsený tréner.

 

VESELICA TÝŽDŇA

Podobnú veselicu zažila šatňa hostí v košickej Steel aréne naposledy v roku 2012. Hráči Slovana Bratislava v nej vtedy oslávili zisk majstrovského titulu a následne sa pobrali do KHL. V piatok podvečer sa ňou prehnala vlna žltej radosti hráčov Detvy. Obrovskú radosť z priameho postupu do play-off bolo počuť azda aj v neďalekom centre mesta a tóny slovenských piesní sa z kabíny ozývali ešte dlhé minúty po zápase. „Pre nás je to zaslúžená odmena za celú sezónu. Gratulujem hlavne pánovi Ľuptákovi, gratulujem chlapcom. Vybojovali sme pre Detvu historický úspech a pracovali sme na tom veľmi tvrdo,“ okomentoval so satisfakciou v hlase hrdý tréner detvianskej partie Ernest Bokroš. Túžbu po úspechu vnímal od svojho prvého dňa pod Poľanou. „Väčšina chlapcov je v Detve už niekoľko rokov a veľmi túžili po nejakom výsledku. Pánovi Ľuptákovi vyšli aj zisky legionárov a spomenul by som aj Thomasa Sholla, ktorý nás v úvode sezóny výborne rozbehol. V týchto slabších kluboch vás môže k úspechu priviesť iba tvrdá práca a tú sa snažíme odvádzať každý deň. Všetci sa tešíme na play-off a toto mužstvo má aj napriek spomínaným zraneniam veľkú silu. Súperi si na nás musia dať pozor.“

 

OSLÁVENEC TÝŽDŇA

Keď mal šestnásť, zbalil si tri tričká, dvoje nohavíc a odišiel na skúšku do Peterborough. Viac vecí nepotreboval. Nemyslel si, že klub z prestížnej juniorskej ligy OHL zaujme a zotrvá. Vďaka obdivuhodnej vnútornej sile, odolnosti a ochote drieť tvrdšie než dreli iní však presvedčil. Taký Craig Ramsay bol a stále je. Ctižiadostivý hráč i tréner. Od 17. marca už aj čerstvý sedemdesiatnik. Večne usmiaty, dobre naladený a pozitívne zmýšľajúci človek. Nemožno ho nemať rád.

Viac o Craigovi Ramsaym sa dočítate TU.

 

ZAHRANIČNÁ SPRÁVA TÝŽDŇA

Ruskí hokejisti sa na tohtoročných majstrovstvách sveta nedočkajú svojej hymny. V súlade s rozhodnutím Športového arbitrážneho súdu (CAS) im v prípade víťazstva zahrajú hymnu Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF). Ruskí športovci v dôsledku rozsiahlej dopingovej aféry nesmú do decembra 2022 vystupovať na medzinárodných podujatiach pod národnými symbolmi a krajina nesmie organizovať vrcholné podujatia. „Namiesto ruskej hymny im bude hrať hymna IIHF a hráči sa predstavia pod vlajkou Ruského olympijského výboru,“ citovala TASS svoj zdroj. Tohtoročný šampionát sa mal pôvodne uskutočniť v Rige a Minsku, no pre nestabilnú politickú situáciu v Bielorusku bude celé podujatie organizovať lotyšská metropola. Rusi sa v A-skupine stretnú so Slovákmi, Švédmi, Čechmi, Švajčiarmi, Dánmi, Bielorusmi a Britmi.

 

NAJSMUTNEJŠIA UDALOSŤ TÝŽDŇA

Iba 19-ročný ruský hokejista Timur Fajzutdinov zomrel po tom, čo v zápase juniorskej MHL utrpel vážne zranenia hlavy a mozgu po zásahu pukom. Kapitána Dinama Petrohrad v dueli s domácim Lokomotivom Jaroslavľ trafil nahadzovaný puk do oblasti spánku a na ľade upadol do bezvedomia. Z ľadu obrancu záchranári okamžite odviezli na nosidlách do sanitky a následne putoval do nemocnice v Jaroslavli na jednotku intenzívnej starostlivosti. Vyšetrenia odhalili, že hráč utrpel okrem iného zlomeninu spánkovej kosti a krvácanie do mozgu. Lekári ho zaintubovali a pripojili na prístroje, vzhľadom na vážny stav pacienta však nebol možný jeho prevoz na špecializovanú neurochirurgickú kliniku do Moskvy. Lekári bojovali o jeho život, v utorok však vážnym zraneniam podľahol. Ako príčinu uviedli ťažké poranenie mozgu.

 

VZDELÁVANIE TÝŽDŇA

Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) v spolupráci s Antidopingovou agentúrou Slovenskej republiky (ADA SR) preškolil v rámci prevencie boja proti dopingu už viac ako 1700 hráčov a trénerov. V edukácii pokračuje naďalej. Predovšetkým prostredníctvom webinárov, ktoré vďaka témam šitým na mieru pomáhajú spoznať antidopingovú problematiku do hĺbky.Povinnosť vzdelávať podporný personál národných športových zväzov spolu s profesionálnymi športovcami vyplynula z novely Zákona o športe, ktorý zapracovaním tejto požiadavky reflektoval najnovšiu úpravu Svetového antidopingového kódexu. Pravidlá hovoria, že príslušný zväz je povinný zabezpečiť vzdelávanie v oblasti boji proti dopingu na poli svojej pôsobnosti. Rovnaké apely na jednotlivé členské federácie má aj Medzinárodná hokejová federácia, ktorá zasa v spolupráci so Svetovou antidopingovou agentúrou (WADA) pravidelne vzdeláva mladých hráčov počas podujatí pod hlavičkou IIHF vrátane majstrovstiev sveta hokejistov do 18 i 20 rokov či zimných olympijských hier.

Viac informácií o vzdelávaní hokejistov na Slovensku na tému antidopingu nájdete TU.

 

ZAUJALO NA DOMÁCEJ SCÉNE

- Najkrajší gól februára v Tipos Extralige strelil útočník Nitry Marek Tvrdoň.

-  Brant Harris predĺžil zmluvu so Slovanom Bratislava o dve sezóny. Nový kontrakt mu vyprší 30. apríla 2023. Nový kontrakt podpísali aj Patrik Maier, Peter Kundrik, Michal Beňo a Adam Lukošík.

- Banskobystričan Dalibor Dvorský sa už vrátil späť do Švédska.

- Z Nových Zámkov už odišiel osemnásťročný talentovaný obranca Brandt Clarke, ktorý sa vrátil do Kanady.

- Komisia rozhodcov SZĽH uznala, že videorozhodca Juraj Konc st. urobil chybu, keď neuznal regulárny gól Banskobystričana Samuela Mlynaroviča do siete Zvolena.

- Priebeh štvrťfinále Slovenskej hokejovej ligy nabral spád, aký čakal asi málokto. O postupujúcich do semifinálových bojov sa rozhodlo v najkratšom možnom čase. V boji o postup medzi elitu zotrvala štvorica celkov – Žilina, Martin, Spišská Nová Ves a Dubnica.

- Brankár Spišskej Novej Vsi Marcel Melicherčík ťahal vo štvrťfinálovej sérii s Levicami sériu 202 minút bez inkasovaného gólu.

- Trénerov SZĽH čaká V utorok večer mimoriadne zaujímavý webinár. Jeho hlavným protagonistom bude Dr. Saul L. Miller, uznávaný výkonnostný špecialista, psychológ a konzultant v oblastiach športu, obchodu, zdravotného štýlu a umenia.

- Druhý turnus prípravných kempov Slovenského zväzu ľadového hokeja pre hokejovú mládež v čase pandémie v Námestove ovládli juniori Dukly Trenčín, tretí zasa dorastenci Martina.

- Pre hokejistov Bratislava Capitals sa sezóna v Ice Hockey League skončila vypadnutím vo štvrťfinále s víťazom základnej časti Bolzanom 1:4 na zápasy.

 

ZAUJALO NA MEDZINÁRODNEJ SCÉNE

 - Richard Pánik odohral svoj jubilejný 500. zápas v NHL.

- V zápase AHL medzi Stocktonom a Lavalom odišiel po ataku od Yannicka Veilleuxa na koleno do šatne len s podporou spoluhráčov Martin Pospíšil a pravdepodobne ho čaká dlhšia pauza.

- San Jose Sharks povolalo z farmy San Jose Barracuda do svojho taxi tímu obrancu Christiána Jaroša.

- Peter Cehlárik s Marekom Hrivíkom režírovali výhru Leksandu nad Oskarshammom 3:2.

- Obranca Michal Čajkovský prispel gólom a asistenciou k triumfu Dinama Moskva 4:1 na ľade Petrohradu v druhom zápase semifinále Západnej konferencie KHL.

- Plzeň má záujem o skúseného obrancu Dominika Graňáka.

- Kanonier Washingtonu Capitals Alexander Ovečkin sa stal iba druhým aktívnym hráčom a celkovo 35. v histórii NHL, ktorý pokoril hranicu 1300 bodov.

- Ďalšia ruská hviezda Jevgenij Malkin sa radovala z 1100. bodu v kariére v NHL, čo dokázal ako 63. hokejista v histórii a piaty spomedzi aktívnych hráčov.

- Švéd Mika Zibanejad z New York Rangers strelil tri góly a pridal tri asistencie počas druhej tretiny duelu proti Philadelphii. Šesť bodov naposledy získal za jednu dvadsaťminútovku Bryan Trottier z New Yorku Islanders deň pred Vianocami 1978.

- Buffalo prepustilo trénera Ralpha Kruegera.

- Pre koronavírus odložili v NHL mininálne dve stretnutia Bostonu Bruins.

- Detroit Red Wings podpísal trojročný nováčikovský kontrakt s obrancom Donovanom Sebrangom, ktorý v tejto sezóne pôsobil aj v Leviciach. Zmluva začne platiť od nasledujúcej sezóny.

- Pre kapitána Andersa Leeho sa po operácii kolena skončila sezóna.

- Ottawa Senators si z listiny nechránených hráčov Winnipegu zobrala brankára Antona Forsberga.

- Útočník Jimmy Vesey zamieril z Toronta do Vancouveru.

- Nedraftovaný Rus Daniil Miromanov, pôsobiaci v Soči, sa dohodol na kontakte na jeden rok s Vegas Golden Knights.

- Tridsaťosemročný obranca Beat Forster predĺžil zmluvu s Bielom o ďalší rok.

- V Českých Budějoviciach už nepokračujú David Gilbert, Vít Christov, Martin Novák, Roman Přikryl, Karel Plášil a Brandon Alderson.

- Český útočník Jan Mandát dostal za pozitívny dopingový test na prítomnosť kokaínu dištanc na dva roky, Pardubice s ním okamžite ukončili zmluvu.

- Záujemcovia o post prezidenta Medzinárodnej hokejovej federácie musia podať svoje kandidatúry do 15. júna.

- Vladislav Tretiak sa vzdal členstva v Rade Medzinárodnej hokejovej federácie, reagoval na sankcie pre ruských športovcov na medzinárodných podujatiach.

- Fínsky klub IFK Helsinki išiel do karantény a v základnej časti Liigy už neodohrá žiaden zápas.

- Bývalý hráč Slovana Martin St. Pierre ukončil kariéru, naposledy hral za maďarský Dunaújváros.