SZĽH a ADA SR preškolili v rámci prevencie boja proti dopingu už vyše 1700 hráčov a trénerov

BRATISLAVA (SZĽH) –  Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) v spolupráci s Antidopingovou agentúrou Slovenskej republiky (ADA SR) preškolil v rámci prevencie boja proti dopingu už viac ako 1700 hráčov a trénerov. V edukácii pokračuje aj naďalej. Predovšetkým prostredníctvom webinárov, ktoré vďaka témam šitým na mieru pomáhajú spoznať antidopingovú problematiku do hĺbky.

Povinnosť vzdelávať podporný personál národných športových zväzov spolu s profesionálnymi športovcami vyplynula z novely Zákona o športe, ktorý zapracovaním tejto požiadavky reflektoval najnovšiu úpravu Svetového antidopingového kódexu. Pravidlá hovoria, že príslušný zväz je povinný zabezpečiť vzdelávanie v oblasti boji proti dopingu na poli svojej pôsobnosti. Rovnaké apely na jednotlivé členské federácie má aj Medzinárodná hokejová federácia, ktorá zasa v spolupráci so Svetovou antidopingovou agentúrou (WADA) pravidelne vzdeláva mladých hráčov počas podujatí pod hlavičkou IIHF vrátane majstrovstiev sveta hokejistov do 18 i 20 rokov či zimných olympijských hier.

V súvislosti s platným nariadením vypracoval SZĽH pre hráčov a trénerov ročný plán prevenčnej edukácie, ktorú realizujú zamestnanci ADA SR. Preškoliť prostredníctvom online kurzov stihli už vyše 1700 hráčov a trénerov v kategóriách kadeti, dorast a juniori. Kurz nateraz ukončilo získaným certifikátom 1665 z nich. „Vzdelávanie nielen športovcov, ale aj trénerov a rodičov v oblasti boja proti dopingu, ale aj správnej výživy je v poslednom období jednou z dôležitých oblastí záujmu či už Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) ale aj Medzinárodného olympijského výboru. Veľmi príjemne nás prekvapil záujem zo strany trénerov o túto problematiku počas jednotlivých webinárov. Práve na základe pozitívnej spätnej väzby od trénerov a množstva adresovaných otázok aj z oblasti správnej výživy a pitného režimu hráčov by sme chceli do budúcnosti pripraviť podobné webináre pre hráčov aj rodičov,“ povedal šéf úseku vzdelávania SZĽH a člen trénerskej komisie IIHF Igor Andrejkovič.

Každý si myslí, že podstatné je robiť represiu. Naším cieľom však je robiť prevenciu, ktorá – veríme – že v konečnom dôsledku bude účinná a efektívna. ŽANETA CSÁDEROVÁ, riaditeľka ADA SR

„Spoluprácu ADA SR so SZĽH hodnotím ako veľmi dobrú. Rozbehli sme ju vo formáte elektronického vzdelávania, pričom súčasťou edukácie boli základné informácie v oblasti antidopingu. Vzdelávanie je pre nás kľúčové. Vidíme v ňom väčšiu dôležitosť či zmysel ako v uskutočňovaní samotných dopingových kontrol. Každý si myslí, že podstatné je robiť represiu. Naším cieľom však je robiť prevenciu, ktorá – veríme – že v konečnom dôsledku bude účinná a efektívna,“ pokračovala riaditeľka ADA SR Žaneta Csáderová.

Zákonnou povinnosťou sa téma antidopingu pre SZĽH nekončí. Zväz sa v spolupráci so ADA SR rozhodol pokračovať v edukácii trénerov aj prostredníctvom webinárov. Prvý absolvovali kouči v januári v rámci školenia k získaniu licencie „D“ (73 trénerov) a licencie „B“ (23 trénerov). Ďalšiu prednášku v rámci doškoľovacieho semináru absolvovalo minulý utorok dovedna 197 klubových kormidelníkov. Jej základnou témou bol prehľad rozsiahlej antidopingovej regulácie. Webinár ozvláštnil zoznam najznámejších dopingových prípadov z hokejového sveta. „Pri antidopingovom vzdelávaní je vždy dôležité vybrať príklady z praxe. Vtedy si aj tréneri dokážu lepšie uvedomiť, že doping sa hokeja týka. To bol prvý dôležitý moment tejto prednášky. Druhým bolo množstvo otázok, ktorými nás tréneri zaplavili po jej skončení. Nasmerované boli predovšetkým na mládež, športovú výživu, užívanie iónových nápojov a ďalších látok, ktoré majú mať podporný charakter. Webinár nám ukázal, že v rámci budúcich seminárov je vhodné zamerať sa práve na športovú výživu a usmernenia ohľadom užívanie výživových doplnkov medzi hokejistami,“ konštatoval dopingový komisár ADA SR Tomáš Pagáč, lektor utorňajšej prednášky pre trénerov SZĽH.

Linky na webe ADA SR:


Článok obsahuje skrytý obsah, povolený len pre prihlásených užívateľov.
Pokračujte prihlásením alebo registráciou, ktorá je bezplatná.

Registrácia