Nová sezóna premiérovo s maďarskými účastníkmi, adepti na titul si v lete udržali kľúčových hráčov

BRATISLAVA - Už v utorok odštartuje sezóna 2018/2019 v najvyššej slovenskej hokejovej súťaži Tipsport lige. Nový ročník otvorí stretnutie Detvy s tímom HK Orange 20 s úvodným buly o 18.00 h. Tím centralizovanej prípravy reprezentačných mladíkov absolvuje v predstihu aj ďalšie tri súboje (7. septembra proti Žiline, 11. proti Novým Zámkom a 12. proti Liptovskému Mikulášu), súťaž sa pre ostatné tímy naplno rozbehne až v piatok 14. septembra, kedy je na programe kompletné 1. kolo.

Liga prešla počas leta veľkou zmenou, keď do nej vstúpili dve maďarské mužstvá - MAC Budapešť a DVTK Miškovec. Maďarské tímy môžu bojovať o titul v Tipsport lige, no zo súťaže nemôžu zostúpiť. Novinkou bude aj boj o dve trofeje - Pohár Vladimíra Dzurillu pre slovenského šampióna a nové ocenenie pre víťaza Tipsport ligy. "Ak by sa víťazom play-off stal zahraničný účastník, tak bude víťazom ligy. Slovenským majstrom bude domáce mužstvo, ktoré sa najlepšie umiestni v play-off. Slovenskí účastníci budú naďalej bojovať o Dzurillov pohár. Pred sezónou predstavíme trofej pre víťaza Tipsport ligy, o ktorú budú bojovať všetky kluby," objasnil generálny riaditeľ spoločnosti Pro-hokej Richard Lintner.

Úpravou prešiel aj hrací formát Tipsport ligy. "Play-out sa zmení na baráž. Posledný tipsportligový slovenský tím si zmeria sily s víťazom play-off I. ligy v sérii na štyri víťazstvá. Upraví sa aj formát vyraďovacej časti o titul. Pred štvrťfinále sa bude hrať kvalifikácia, v ktorej sa predstavia siedmy až desiaty tím po základnej časti. Siedmy proti desiatemu a ôsmy proti deviatemu odohrajú sériu na tri víťazstvá," informoval Lintner.

Slovenský titul obhajuje HC '05 iClinic Banská Bystrica, ktorú po troch úspešných rokoch opustil tréner Vladimír Országh. Niekdajší reprezentačný útočník prikývol na ponuku Slovana Bratislava v Kontinentálnej hokejovej lige (KHL). Na lavičke "baranov" ho nahradil kanadský kormidelník Dan Ceman. Obmena nastala aj v hráčskom kádri, no v klube zostali opory z vlaňajšieho ročníka Guillaume Asselin, Éric Faille či Tomáš Surový. Kompletne nové zloženie má bránkovisko Banskej Bystrice - Jana Lukáša s Teemum Lassilom nahradil tandem Stephon Williams, Samuel Baroš. Banskobystričania majú za sebou vydarenú prípravu, zo šiestich stretnutí triumfovali až v piatich, najviac zaujal triumf nad bratislavským Slovanom 4:3. Slovenský majster nestačil iba na Viedeň Capitals. V prvom súťažnom zápase však "barani" neuspeli, v stretnutí Ligy majstrov podľahli fínskemu JYP Jyväskylä jasne 1:6, v druhom meraní síl zvíťazili nad švajčiarskym Luganom 5:2.

Na vydarenú sezónu 2017/2018, ktorá sa skončila striebornými medailami, chce nadviazať Dukla Trenčín, ktorá do nového ročníka vstúpi s novým logom. "Vojaci" si udržali azda najdôležitejšieho hráča vlaňajšieho ročníka veterána Branka Radivojeviča, ktorý si tak ešte predĺži kariéru a rád by ju uzavrel ziskom majstrovského titulu. Pokračuje aj ďalší skúsený harcovník Tomáš Starosta. Zostavu Dukly počas leta vystužilo viacero zaujímavých hokejistov s reprezentačnou minulosťou - Milan Bartovič, Mário Bližňák a iba pár dní pred začiatkom sezóny i Michal Hlinka. Dukla pod vedením skúseného trénera Petra Oremusa naďalej kráča cestou slovenských hokejistov, podľa oficiálnej internetovej stránky klubu sú jedinými legionármi na súpiske Česi Radek Dlouhý a Martin Rýgl. Trenčín dosiahol v príprave vyrovnanú bilanciu - tri triumfy a tri nezdary.

Na popredné priečky by sa po dlhšej odmlke chcel vrátiť aj HC Košice, ktorý si takisto udržal dôležitú osobnosť v podobe Ladislava Nagya. Takisto si ešte predĺžil kariéru a v jej závere chce uspieť. Vedeniu tímu pomohol i pri skladbe mužstva, keď rozhodil siete a na príchod do metropoly východu presvedčil slovenského reprezentanta Marcela Haščáka či dlhoročného hráča KHL a niekdajšieho reprezentanta ČR Tomáša Netíka.

O čo najlepšie umiestnenie sa bude biť už tradične HK Nitra, ktorá v ostatnom ročníku absentovala vo finále po dvoch účastiach, taktiež HKM Zvolen či HK Poprad. Na lepšiu pozíciu ako pri premiérovej sezóne v Tipsport lige chce pomýšľať Detva, ktorá v uplynulom ročníku bojovala o udržanie sa medzi elitou, ale v lete ju posilnili napríklad Radovan Puliš či ruský veterán Igor Magogin. Otázne je účinkovanie MsHK Žilina, ktorý v lete prešiel viacerými vnútornými zmenami, mal finančné problémy a dlho sa nevedelo, či vôbec od SZĽH dostane licenciu na účinkovanie v najvyššej súťaži. Napokon sa všetky problémy vyriešili, no tím sa začal skladať a pripravovať pomerne neskoro. Oporami družstva trénera Pavla Paukovčeka by mali byť skúsení Lukáš Hvila, Filip Surovka, Richard Jenčík, Peter Húževka či mladý obranca Emil Bagin.