Za bojovnosť patrí každému hráčovi rešpekt a vďaka, znie z kabíny "doráňanej" Nitry po zisku striebra

BANSKÁ BYSTRICA 17. apríla (SITA) - Mnohí bojovali napriek veľkým zdravotným komplikáciám, podali výkon na hranici možností, na zisk hokejového titulu to však nestačilo.

HK Nitra obsadil v rámci Tipsport ligy 2018/2019 po finálovej prehre proti HC'05 iClinic Banská Bystrica (1:4 na zápasy) "iba" druhé miesto. V utorňajšom, napokon z pohľadu ročníka rozhodujúcom piatom dueli, sa pod Urpínom zrodila vysoká prehra "corgoňov" 2:6, po ktorej v kabíne zdolaného mužstva prevládala pochmúrna nálada. "Spätne sa na sezónu určite pozrieme tak, že bola úspešná, teraz však prevládajú negatívne pocity. Keď prehráte posledný zápas v ročníku, nemôžete sa radovať. S odstupom času to však asi bude pozitívne," objasnil pre prítomných zástupcov médií so slzami v očiach krídelník Nitry Branislav Rapáč.

Dvadsaťpäťročný rodák zo Spišskej Novej vsi mal podobne ako viacerí jeho kolegovia počas vyraďovacej časti smolu na viacero zranení. Pred prvým zápasom play-off bol tri dni v nemocnici a pre žalúdočné problémy schudol osem kilogramov. Pre prasklinu v členku neodohral druhé semifinálové stretnutie vo Zvolene. Vo finále zasiahol iba do prvého a tretieho zápasu série. "Bohužiaľ, prišli zranenia, na to sa však nemôžeme vyhovárať. Mrzí ma aj tá moja indispozícia, celú finálovú sériu som odohral na 20 %. Mal som zlomenú kosť v nohe a poškodený meniskus," objasnil Rapáč, ktorý bol v základnej časti piaty najproduktívnejší hráč Nitranov so 45 bodmi (18+27).

Podobný osud neminul ani najproduktívnejšieho z nich - mladého Róberta Lantošiho (23+45). Päťnásobný reprezentant SR prišiel vo štvrťfinálovej sérii proti Trenčínu o sedem zubov a počas finále proti Banskobystričanom mal natiahnuté svaly v ramene. "Bojovali sme napriek viacerým zraneniam. Všetkým spoluhráčom za to patrí veľká vďaka. Nechceme sa na nič vyhovárať, každý odovzdal zo seba všetko a viacerí hráči boli lídri tímu," myslí si Lantoši, ktorý v priebehu dvoch sezón vybojoval už druhú tipsportligovú medailu.

V uplynulej sezóne 2017/2018 sa tešil zo zisku bronzu, tentoraz mu na krk zavesili o stupeň cennejšiu medailu. "Človek po takomto zápase nemá veľa slov a myslí si, že nevyhral, ale pravda je taká, že vyhral. V rámci možností sme sa dali dokopy a vyradili sme aj dvoch favoritov na prvenstvo. Za to sme vďační," doplnilo 23-ročné ofenzívne eso tímu spod Zobora.

Menšia šírka nitrianskeho kádra nestačila na lepšie zabezpečených "baranov". "Doráňaní" Nitrania vykresali iskierku nádeje na úspech vo štvrtom dueli série, ktorý vyhrali 2:1 po samostatných nájazdoch a znížili stav série na 1:3. Na ľade Banskej Bystrice sa však na zopakovanie podobného rezultátu nezmohli. "Bolo viditeľné, že v tomto zápase nám už došli sily. Mali sme veľmi veľa vylúčených hráčov a inkasovali sme góly v oslabeniach. Vyjadrujem však rešpekt všetkým chlapcom za to, čo predviedli počas play-off. Bola to ohromne skvelá partia. Veľa ľudí nám neverilo už v sérii s Trenčínom a následne ani proti Zvolenu, ale každý nechal na ľade maximum," dodal obranca a kapitán Nitry Branislav Mezei.