Gladiators Trenčín predstavili nové dresy, inšpirácia prišla i zo zámoria

Rozhodli sa vsadiť na históriu a tak je rozhodne zaujímavosťou dresov tohto univerzitného tímu text, ktorý sa na ňom nachádza. Ide totiž o rímsky nápis z trenčianskej hradnej skaly.

Už vo štvrtok je na programe otvárací zápas 6. ročníka Európskej univerzitnej hokejovej ligy (EUHL) v ktorom sa proti sebe postavia vysokoškoláci z HC Masaryk University a Gladiators Trenčín. Hráči spod hradu Matúša Čáka vstúpia do tohto stretnutia v celkom nových dresoch. „Sčasti pre nás tieto dresy symbolizujú akýsi reštart. Celé mužstvo sa vymenilo, zmeny nastali i v rámci realizačného tímu a tak aj nové dresy pre nás vyjadrujú akúsi vzpruhu, nový impulz. Dávno sme túžili po červenej, legionárskej farbe. Stále je však zachovaná skutočnosť, že klubové farby sú čierna, červená a zlatá,“ rozhovoril sa športový riaditeľ Gladiátorov Roman Moravec.

Kým dresy na zápasy u súperov sa nesú v červenej farbe, domáce sú sýto žlté. Možno nezvyčajným prvkom je len nápis „Gladiators“, ktorý vystriedal logo tímu. „Inšpirácia prišla zo Spojených štátov. Keď som pri bejzbale videl, že na domácich dresoch je zväčša využívaný len názov klubu, chcel som niečo podobné i doma v Trenčíne. Priniesol som sem túto myšlienku a za finálny vizuál sa už podpisujú šikovní ľudia z firmy NoGrey, z ktorej je i grafik, ktorý vytvoril aj nové logo pre Duklu Trenčín,“ pokračoval Moravec, ktorý tiež vysvetlil, prečo je spomínaný nápis modrej farby: „Ide o pretoriánsku modrú. Pretoriánska garda bola tou, ktorá chránila priamo cisára a všetci ostatní už boli legionári. Keďže sa snažíme prepojiť históriu so súčasnými modernými prvkami, siahli sme po tejto voľbe.“

Zaujímavosťou sú rozhodne pruhy na dresoch, na ktorých možno z tesnej blízkosti spozorovať drobný text. „Pruhy na rukávoch a na spodnej časti dresov sú nápisom, ktorý preslávil Trenčín ako taký. Je to text z trenčianskej skaly, ktorý sa tam dostal v období, keď sem prišli Rimania pod dvojitým cisárstvom Marca Aurélia a Commodusa. Légia, ktorá tu pôsobila, vytesala do brala trenčianskej skaly nápis, ktorý my máme teraz na dresoch – či už v latinčine, ale i v slovenčine,“ vysvetľuje gladiátorský športový riaditeľ.

Gladiátori sú v súčasnosti jediným slovenským tímom z „original six“, teda zo šiestich tímov, ktoré stáli pri zrode EUHL. Za doposiaľ odohratých 5 ročníkov univerzitnej súťaže viackrát vymenili vizuál dresov, pod čo sa podpísala i skutočnosť, že najskôr boli zastrešovaní len Vysokou školou manažmentu v Trenčíne, neskôr sa pridala i Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne. Pôvodné logo, v ktorom figuroval názov len prvej spomínanej školy, sa neskôr po dohode spolupráce s TNUAD upravilo a v súčasnosti je tvorené len názvom „Gladiators Trenčín“ a gladiátorskou helmou.


Fotogaléria