Eliáš je po kempe Toronta pripravený zabojovať o post jednotky v reprezentácii

Len v sobotu priletel z nováčikovského kempu Toronta Maple Leafs a v pondelok ráno sa už hlásil Ivanovi Fenešovi v rámci záverečného bloku prípravy na majstrovstvá sveta do 20 rokov. Osemnásťročný brankár Rastislav Eliáš je po svojej premiérovej zámorskej sezóne pripravený zabojovať o pozíciu jednotky tímu pripravujúceho sa na vrcholné podujatie v Edmontone.

„Ja sa teším na každý reprezentačný zraz a môj cieľ je vždy rovnaký – naplniť očakávania trénerov, byť prínosom a potvrdiť svoje miesto v tíme,“ rozhovoril sa odchovanec košického hokeja pred úvodným tréningom v popradskej tréningovej hale.

Počas aktuálneho zrazu pod Tatrami sú jeho kolegami Patrik Andrisík z Mannheimu a Tomáš Boľo z Púchova. Šimon Latkóczi už totiž odletel na kemp do Omahy a k reprezentácii sa pripojí priamo v Severnej Amerike. Práve Latkóczi a Eliáš by mali zviesť hlavný súboj o pozíciu jednotky.

 „Každý chce byť jednotkou tímu, ale nie som v strese. Počul som, že jednotkou by mal byť Latkóczi a o dvojke sa ešte nerozhodlo. Predo mnou sú teoreticky ešte dva šampionáty a mám teda dostatok času,“ zhodnotil svoju situáciu mladý brankár, ktorý má za sebou nováčikovský kemp Toronta.

„Zážitkov je veľa a hlavne ma prekvapilo to, že som netrénoval s hráčmi, ale išlo o špecializovaný brankársky kemp. Zobral som si z toho užitočné technické veci a samotné zápasy mi ukázali, v čom sa ešte potrebujem zlepšovať. Som vďačný za možnosť tréningov v tak kvalitnom prostredí. Boli tam totiž aj brankári so skúsenosťami z AHL či najvyššej švédskej súťaže,“ odprezentoval svoje skúsenosti brankár amerického Green Bay Gamblers. V drese účastníka USHL odchytal dvadsať zápasov s vyše 86-percentou úspešnosti zásahov.

„Vlaňajšia sezóna nebola ideálna a nedostal som toľko šancí, ako by som si želal. Ani moje čísla neboli najlepšie, ale na druhej strane mi to otvorilo oči a bolo to veľmi užitočné. Konkurencia tam bola výrazne väčšia ako u nás a spoznal som veci, na ktorých potrebujem pracovať,“ poobhliadol sa za svojom prvým ročníkom v USA. Situáciu mu neuľahčila ani výmena brata Juraja, ktorý putoval z Green Bay do Corpus Christi v NAHL. „Bolo to náročné. Po dvoch mesiacoch odišiel z klubu brat Juraj a na apartmáne som ostal sám. Nebolo to jednoduché, ale práve po ľudskej stránke mi to dalo veľa.“

Z pohľadu budúcej sezóny má Eliáš istotu zotrvania v tíme Gamblers, z ktorého navyše odišla doterajšia jednotka Aaron Randazzo. Hlavným cieľom tak bude prevziať rolu jednotky a zvýšiť tak šance na kontrakt s tímom NHL.

„S predstaviteľmi Toronta sme mali nejaké rozhovory, ale podľa všetkého si počkajú na moju budúcu sezónu a potom sa uvidí, ako dopadne draft,“ zamyslel sa R. Eliáš. Pozitívnou správou však je, že reakcie ľudí z klubu na jeho vystúpenie v rámci nováčikovského kempu boli pozitívne. „Vraveli mi, že sú spokojní a myslím si, že boli milo prekvapení. Páčila sa im moja ľudská stránka a správanie na ľade i mimo neho. Vyzdvihli aj moju techniku, ktorá je celkom slušná. Teraz sa už však sústredím na reprezentáciu a urobím všetko preto, aby som bol prospešný pre tím.“


Fotogaléria