Dvadsiatka proti Nórom zmazala dvojgólové manko, ale prehrala v predĺžení

MONTHEY (SZĽH) – Slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov zakončila prehrou účinkovanie na Turnaji štyroch krajín v Monthey. V záverečnom zápase podľahla nórskym rovesníkom 3:4 po predĺžení a vo Švajčiarsku získala štyri body v troch dueloch. Zverenci Ivana Feneša, ktorým v poslednom vystúpení na podujatí chýbal útočník Dalibor Dvorský, obsadili konečné tretie miesto. 

Úvodné striedania patrili slovenským mladíkom, ktorí sa aktívne tlačili do útoku a viackrát boli v bezprostrednej blízkosti nórskej bránky. V 9. minúte však prišiel faul Markusa Suchého. Nóri sa v presilovke osmelili a onedlho po jej skončení gólovo udreli. Kasper Magnussen presnou bekhendovou strelou prekonal Patrika Jurčáka. V 15. minúte mali Slováci obrovskú šancu na vyrovnanie. Alex Čiernik unikol súperovej defenzíve, ale netrúfol si na zakončenie a ešte hľadal voľného Ondreja Molnára, ktorému v dobrej pozícii puk preskočil hokejku. Zmenu skóre nepriniesli ani dve slovenské presilovky v závere tretiny. 

Nóri na začiatku druhého dejstva využili nedorozumenie v súperovej defenzíve. Oskar Bakkevig našiel v neprehľadnej situácii voľný puk a zasunul ho za dezorientovaného Jurčáka. Severania sa takisto nevyhli zbytočnému zaváhaniu v obrane. V 28. minúte zabudli na osamoteného Martina Mišiaka, ktorý v samostatnom nájazde nezaváhal a znížil na 1:2. 

Na prelome druhej a tretej tretiny hrali slovenskí reprezentanti dvakrát po sebe v oslabení a v početnej nevýhode napokon inkasovali. V 42. minúte druhýkrát v zápase skóroval Magnussen. Slovákom sa však rýchlo podarilo zmazať manko. Najskôr rovnako v presilovke presnou strelou z pravého kruhu znížil Marcel Štefančík a v 48. minúte vyrovnal Alex Šotek po krásnej kombinácii s Liborom Nemcom, ktorý len krátko predtým naskočil na ľad z trestnej lavice.

V závere riadneho hracieho času boli bližšie k víťazstvu Nóri. Zahrali si 33-sekundovú presilovku o dvoch hráčov a v početnej výhode dvakrát namierili do žŕdky. V predĺžení takisto ako prví vážnejšie pohrozili hokejisti zo severu Európy. Navyše si vypýtali ďalšiu presilovku po faule Pavla Funteka a tentoraz v hre štyroch proti trom skórovali. O zisku dvoch bodov pre Nórov rozhodol Magnussen, ktorý skompletizoval hetrik. 

Hlas po zápase:

Ivan Feneš, hlavný tréner SR 20: "Odohrali sme tretí zápas v priebehu troch dní. Opäť to bol tesný súboj, v ktorom rozhodoval rozdiel jediného gólu. V predĺžení prišiel nezmyselný faul, po ktorom sme inkasovali. Takéto vylúčenia nás stáli lepší výsledok na turnaji. Opäť sa potvrdilo, že ak na medzinárodnom fóre urobíte zbytočné fauly, akýkoľvek súper vás za to nekompromisne potrestá. Počas troch zápasov sme mali k dispozícii iba sedem presiloviek, z ktorých sme strelili jeden gól, zatiaľ čo súperom sme ponúkli až pätnásť presilovkových možností, z ktorých sme dostali štyri góly. Preto ako najväčší problém na celom podujatí vnímam osobnú a hernú disciplínu hráčov. V podstate nás to pripravilo o možnosť stať sa víťazom turnaja."

Turnaj štyroch krajín hráčov do 20 rokov – Monthey (Švaj.):

Slovensko – Nórsko 3:4 po predĺžení (0:1, 1:1, 2:1 – 0:1)
Góly:
28. Mišiak, 46. Štefančík (Ondriš, Žabka), 48. Šotek (L. Nemec) – 13. Magnussen (Johnsen, Bjercke Larsen), 25. Bakkevig (Johansen Halmrast, Vedul-Kjelsas), 42. Magnussen (Johnsen), 64. Magnussen (Johnsen).
Vylúčení: 8:4 na 2 min, navyše Čiernik DKZ za nešportové správanie, presilovky: 1:2, oslabenia: 0:0, 250 divákov.

Zostava SR 20: Jurčák – Groch, Nátny, Žabka, Laurenčík, M. Mešár, Funtek, A. Bartoš, Frídel – Čiernik, L. Nemec, Molnár – Mišiak, Šramaty, Šotek – Štefančík, Suchý, Danielčák – Ondriš, Štetka. Tréner: I. Feneš.

Konečná tabuľka turnaja:
1. Švajčiarsko 3 2 0 0 1 9:7 6
2. Nórsko 3 1 1 0 1 10:10 5
3. SLOVENSKO 3 1 0 1 1 8:9 4
4. Nemecko 3 1 0 0 2 4:5 3