„Dvadsiatka“ pokračuje v príprave, za sebou má náročný program

ROCHESTER (SZĽH) – Záverečný kemp reprezentácie do dvadsať rokov pred Majstrovstvami sveta juniorov 2018 IIHF je v plnom prúde. Päť kompletných formácií má za sebou v Rochesteri prvé štyri dni, počas ktorých absolvovali dohromady sedem tréningových jednotiek. Náročný program tréningov na ľade bol navyše doplnený aj posilňovňou a pohovormi s hráčmi. Cieľ celého tohto všetkého je jasný – nenechať pred vrcholom sezóny nič na náhodu.

Hlavný tréner Ernest Bokroš súčasne vysvetľuje význam prvých dní záverečného sústredenia v Rochesteri, počas ktorých až trikrát hráči mali dvojfázové tréningy. „Všetko to boli tréningy o nácviku organizácie hry. Aj keď to boli dvojfázové tréningy, tak už veľa toho teraz nenatrénujeme. Začali sme založením útoku, defenzívou, ofenzívou, presilovkami, oslabovkami… Skrátka chceli sme docieliť, aby všetky tieto činnosti chlapci zo zámoria ovládali tak ako chlapci z projektu,“ vysvetľuje.

Ernest BokrošErnest Bokroš

58-ročný tréner, pre ktorého budú majstrovstvá v Buffale už siedme v tejto pozícii, je potešený z prístupu desiatich hráčov zo zámoria. Tí sa podľa neho rýchlo priúčajú požiadavkám a hernému systému v „dvadsiatke“. „Okrem toho, že sme na ľade, tak máme aj veľa mítingov. Prechádzame s hráčmi aj teóriu, prax na ľade nevynímajúc. Chlapci sú vnímaví, väčšina z nich pôsobila v reprezentácii aj v minulých rokoch. Ja sám som spokojný s tým, ako si to chlapci osvojujú. Navyše máme ešte dve priateľské stretnutia, v ktorých si to všetko môžeme vyladiť.“

Jedným zo spomínaných desiatich hráčov, ktorí sa k juniorskej reprezentácii pripojili až priamo v dejisku turnaja, je aj útočník Chicaga Steel, tímu z najvyššej americkej juniorskej súťaže, Samuel Buček. „Mal som s tým spočiatku menšie problémy, ale aj po pohovore s trénerom sme si prešli jednotlivé situácie a myslím si, že som sa do toho dostal. Stále ešte je dosť času na to, aby som sa zžil so systémom. Každý deň je to však lepšie a lepšie,“ povedal smerom k navyknutiu si na herný systém.

Samuel Buček bol v kádri pred majstrovstvami sveta aj minulý rok, v prípravnom zápase proti Švédsku dokonca aj strelil úvodný gól, lenže účasť na vrchole šampionátu mu napokon zmarilo zranenie. Na svoju účasř na svetovom fóre dvadsaťročných tak tento rodák z Nitry ešte stále iba čaká. „Chuť je o to väčšia. Pripravoval som sa už od leta, aby som sa sem dostal. Veľmi som sa aj tešil na zraz. S chalanmi sa poznáme od ‚šestnástky‘, veľmi sme sa na seba tešili. Súčasne je to príjemné spestrenie sezóny, že som konečne so Slovákmi, už je to pomaly aj nezvyk pre mňa.“

Samuel BučekSamuel Buček

Pri porovnaní minuloročnej a tohtoročnej zostavy bol Buček opatrný. „Ťažko sa mi to porovnáva,“ hovorí. „Určite máme lepšiu ofenzívu, za to minulý rok to bolo – povedal by som – vyrovnané aj dopredu, aj dozadu. Tento rok máme skôr silu v ofenzíve a myslím si, že na tom by sme mohli stavať,“ povedal Buček, ktorý sa k „dvadsiatke“ pripojil s nálepkou kanoniera. „Myslím si, že som si priniesol dobrú formu. Uvidíme po prvých dvoch prípravných zápasoch,“ hovorí s úsmevom. „S trénermi som sa rozprával o tom, aké sú moje úlohy v tíme. Ja sa ich pokúsim naplniť,“ dodal.

Prvý prípravný zápas čaká na Slovákov už dnes. V 220 kilometrov vzdialenom Jamestowne sa od 19.00 hod. miestneho času stretnú s Bieloruskom. A práve až tento a aj druhý prípravný zápas, ktorý Slováci odohrajú v Rochesteri s Ruskom dva dni nato„ rozhodnú o tom, ktorých dvadsaťtri hokejistov pocestuje do Buffala na šampionát. „Z praxe vieme, že sú chlapci, ktorí sú na tréningu vynikajúci, no príde zápas, a v ňom ich nevidíte. Až zápasy naplno ukážu, v akej forme chlapci sú,“ dodal na záver Ernest Bokroš.