Dvadsiatka opäť pokope, Vyletelka s Okuliarom už trénovali

ŽILINA (SZĽH) – Desať dní pred začiatkom juniorských majstrovstiev sveta v Česku sa slovenská reprezentácia do 20 rokov opäť stretla v Žiline. Na dopoludňajšom tréningu s ňou korčuľovali už aj dve zo štyroch avizovaných zámorských posíl – brankár Samuel Vyletelka a útočník Oliver Okuliar. Ďalší brankár Samuel Hlavaj sa k tímu pripojí popoludní, Maxim Čajkovič, ktorý bol v čase tréningu ešte na palube lietadla, v priebehu utorka. 

Tréner Róbert Petrovický počíta v tejto fáze prípravy s 29 hráčmi, konkrétne tromi brankármi, desiatimi obrancami a šestnástimi útočníkmi.  Záverečnú nomináciu oznámi 23. decembra po popoludňajšom prípravnom stretnutí s ruskými rovesníkmi v Žiline (15.00). Deň predtým nastúpia Slováci v Třinci od 14.30 proti Česku.  

Brankár Samuel Vyletelka si v pondelok dopoludnia schuti zatrénoval. „Pozvánka do reprezentácie vždy poteší. S chalanmi som hrával už v mládežníckych reprezentáciách, podali sme si ruky, prehodili zopár slov a išli na ľad,“ vravel po príchode nový člen kabíny. Mimochodom, rodený Žilinčan, ktorý býva v blízkosti miestneho zimného štadióna. 

Ešte v piatok chytal Vyletelka zápas v americkej NAHL. Minnesotu Magicians priviedol 23 úspešnými zákrokmi k triumfu 3:2 nad Chippewou Steel. V prestížnej juniorskej lige sa mu darí, po 14 odchytaných dueloch má 91,3-percentnú úspešnosť zásahov. Na Slovensko prišiel dobre naladený. Tréningová záťaž mu napriek časovému posunu nerobila problémy. „Keďže ešte v piatok som chytal a mal kontakt s ľadom, tréning som bez problémov zvládol. Teraz mám priestor na aklimatizáciu,“ dodal 19-ročný brankár. 

Pozornosť médií strhával na seba aj Oliver Okuliar, jeden z najproduktívnejších hráčov prestížnej kanadskej juniorskej súťaže WHL. Tím Lethbridge Hurricanes ťahal v doterajšom priebehu ročníka najmä gólmi. V 32 stretnutiach ich strelil 23, druhý najvyšší počet spomedzi jednotlivcov v súťaži. „Prvý tréning s tímom bol v pohode. Časom si ešte trochu rozmotám nohy a bude to fajn. Uplynulých pár dní som strávil doma, už som sa stihol aklimatizovať,“ vravel 19-ročný trenčiansky rodák.

Čo hovorí na fantastickú prvú polovicu sezóny? „Snažím sa bojovať, drieť pre tím, byť prínosný. Tréneri v klube sú spokojní, verím, že poteším aj reprezentačných,“ dodal Oliver Okuliar.